wracając do tematu proszę o informacje dotyczące zatowarowania sklepu ogrodniczego. szczególnie chodzi mi o koszty.
pozdrawiam
|
Szkółka ogrodnicza. |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
wracając do tematu proszę o informacje dotyczące zatowarowania sklepu ogrodniczego. szczególnie chodzi mi o koszty.
pozdrawiam
Nie możesz sobie tego sam policzyć??.Nikt Ci tutaj nie sprzeda pomysłu na biznes... (nie mam nic wspólnego z ogrodnictwem ! :)
jesli dobrze poszuksz to w nadlesnictwie uda ci sie kupic 10cm sadzonki za okolo 1pln- 1.2pln ja takie kupilem (tylko ze od znajomego leśniczego)
Witam,
Pracuję w szkółce drzew i krzewów od 5 sezonów. Jedno co trzeba wiedzieć na początek to sprawa cierpliwości. Pierwsze przychody (jeśli w ogóle będą) przychodzą dopiero po 3-5 latach. I właściwie wciąż trzeba inwestować. Jeśli chodzi o materiał roślinny to jest masa szkółek, które zajmują się produkcją młodzieży do dalszej uprawy i myślę, że to jest najlepsze na początek. To są sadzonki w pojemnikach 1-2 litry lub z gołym korzeniem. Mam tu na myśli żywotniki, czyli Thuje. Jeśli chodzi o szczepienie to raczej nie dotyczy to żywotnika (Thuja). To się sadzonkuje - jeśli mówimy o drzewach i krzewach o naturalnych formach. Podzielam opinię, że szczepienie to fach, którego trzeba się nauczyć i z czasem nabiera się wprawy - szkoły uczą tego średnio i głównie w teorii. Wyższe również - wiem to z doświadczenia. Sam również nie brałbym się za to bez szkolenia i praktyki. Potrzebna jest ziemia, woda, prąd, dach nad głową dla ludzi, namioty foliowe, jakiś kontener na magazyn, narzędzia podstawowe, opryskiwacz, system nawadniający - spryskiwacze lub nawadnianie kropelkowe, mata szkółkarska, doniczki, specjalistyczne podłoża. Najłatwiej zacząć od samych iglaków - żywotnik jest wciąż najbardziej poszukiwanym gatunkiem na żywopłot. Szcególnie odmiany `Smaragd`, `Brabant`, `Columna`. Pozdrawiam i powodzenia
|
|