Witam
Mam 26 lat i mieszkam w 50 tys mieście.
Posiadam dwu piętrowy dom . Na parterze znajduje się pokój (40 m2) który chciałbym przeznaczyć na "własny biznes". Pokój wymaga odmalowania i wyburzenia ściany ( od strony ulicy) celem stworzenia niezależnego wejścia.
Dom znajduje się niedaleko przelotowej drogi i jakieś 3 minuty drogi samochodem od centrum.
Codziennie (ze względu na bliskie położenie kościoła) przewija się tędy spora grupa ludzi - darmowa reklama i potencjalni klienci.
Interesują mnie komputery, rynek gier video, Internet - to środowisko odpowiada mi najlepiej jednak wiem że bez podstawowych umiejętności programowania większość pomysłów umiera
Pracowałem/uje Magazyny, Serwis telewizorów, Restauracja, Ogrodnictwo, Obecnie - Prace biurowe/ Projekty unijne - Posiadam wyższe wykształcenie( pedagogiczne), prawko B i znam angielski/ niemiecki na odpowiednim poziomie )
Myślałem nad otworzeniem Optyka ( ogromny wkład własny na początek 70-200 tyś / brat z zawodu technik optyk [bezrobotny] ), Solarium ( samo solarium przyniosłoby raczej marny dochód bez dodatkowych zabiegów kosmetycznych ?? ) Wynajem jako biuro ( Marny dochód) ... sklep z używanym sprzętem z Niemiec ( samochód dostawczy ok 8 tyś ( najtańszy) + xx tyś sprzęt [ zagrożenia - niepiwny rynek, natychmiastowa rezygnacja z dotychczasowej pracy, spore wydatki na paliwo]
Wkład własny - 25 tyś ( W banku mogę uzyskać taki maksymalny kredyt - jestem w stanie go spłacać nawet jeżeli biznes nie wypali z obecnej pensji ) Interes może być zapisany na brata który by mógł się postarać o dofinansowanie z PUP ok 19 tyś MAX.
Istnieją jeszcze Dofinansowania unijne( których z tymi z PUP nie można łączyć) MAX 40 tyś + pomostówka 1.100 x 6 miesięcy jednak tematy konkursów na 2011 jeszcze nie zostały ogłoszone i wolałbym nie brać tych pieniędzy w ogóle pod uwagę ze względu na milion czynników od jakich sa one zależne. Jak dostane dofinansowanie to super jak nie to też tragedii nie będzie bo szukam interesu póki co za MAX 25 tyś + niepewne 19 tys z PUP.
Biorąc kredyt chciałbym zachować moją obecną prace chociaż na okres kiedy interes zacznie przynosić dochody.