Witam Serdecznie :-)
Na początek opiszę trochę swoją sytuację i doświadczenia a następnie moje/nasze z żoną pomysły.
A więc tak: Mieszkamy w Poznaniu na jednym z osiedli, wynajmujemy mieszkanie.
Zawodowo pracuje jako grafik komputerowy na posadzie + czasami prywatne zlecenia, zona jest na urlopie wychowawczym.
Wczesniej pracowała w handlu jako sprzedawczyni. Oboje mamy tylko średnie wykształcenie.
Ze względu na sytuację, narazie muszę RACZEJ pracować jak dotychczas.
Zastanawiamy się natomiast nad zaplanowaniem naszego życia.
obecnie mamy jakieś 3000-4000 dochodu z mojej pracy i max jakieś 50.000 oszczędności
+ auto kombi. ( a 4000 - 5000 tracimy na utrzymanie )
Moje pomysły:
- Drukarnia cyfrowa - w poznaniu jest kilka takich, raczej dobrze prosperujących, ale
pytanie czy nasz skąpy rynek da zarobić jeszcze jednej.
Zaczęcie takiej działalności to ryzyko, bo musiałbym zrezygnować z pracy i nie wiadomo na jakie dochody mozna liczyć.
- Kebab - na kolejny kebab chyba zawsze jest miejsce, moglibyśmy pracować wspólnie popołudniami.
- mięso drobiowe - podobno dobrze idzie zarobić na handlu mięsem drobiowym z niemcami,
tylko że polskie ubojnie kurcząt się nie wyrabiają z produkcją. No i zupełnie nie wiem jak zdobyć klientów.
- Sklep spożywczy - trochę mało pieniędzy mamy na taki biznes, minimum to chyba ze 100.000, jest to ciężka praca i dość duże ryzyko powodzenia na starcie.
Pomysł żony:
- Hodowla zwierząt futerkowych - - wiązało by się to z kredytem 200 - 300 tyś na Gospodarstwo
Najbardziej przeraża mnie kwestia zdobycia zbytu. Mam trudości z oszacowaniem i realnymi obliczeniami opłacalności. Mam wrażenie że jakikolwiek biznes w polsce to zawsze loteria.
Nie miałem co prawda kontaktu z analitykami, ale mam wrażenie że jest to tak jak z wszelkimi pośrednikami bankowymi itp, którzy patrzą tylko na zarobek, odrazu oskubać klienta. Nie ma chyba w polsce firm doradczych z prawdziwego zdarzenia, które profity by czerpały dopiero w przypadku powodzenia biznesu. Za mało profesjonalistów, za mało wiedzy.
Proszę się nie sugerować naszymi pomysłami,
forma zarabiania pieniędzy może być dowolna, nie musi to być tradycyjna firma itp.
Proszę jedynie światłe umysły o pomoc.
pozdrawiam.