Witam,
Prowadzę niewielką firmą z branży doradztwa prawnego na terenie Warszawy, mam 30 lat. Główny profil działalności to doradztwo prawne skierowane to dość wąskiej grupy osób. O szczegółach na forum nie chcę pisać. Konkurencja w tej dziedzinie prawa jest dość niewielka, możliwość rozwoju i poszerzenia świadczonych usług dość spore.
Firma istnieje na rynku 2 lata, natomiast wcześniej przez ponad 10 lat zajmowałam się tą dziedziną prawa w ramach umów cywilnoprawnych z firmami. W związku z tym posiadam przede wszystkim wiedzę i pomysły na rozwój, misję firmy itp.
Firma nie jest wielka, ale biorąc pod uwagę, że 2 lata temu zaczynałam z kapitałem 0zł, pożyczając 30zł na wizytówki, to obrót rzędu 200k rocznie uważam w tak krótkim czasie za swój mały sukces. Pomysł się sprawdził, firma sama na siebie zarabia a teraz chciałabym pomyśleć o szybkim rozwoju.
Oczywiście znajdzie się pewnie masa osób, które powiedzą „a ja to 200k robię w miesiąc”, albo „ja po 2 latach to miałbym obroty o wiele większe” etc. Ale to nie do tych osób kieruję swoją propozycję.
Jestem zainteresowana otwarciem oddziałów firmy na terenie Polski, interesują mnie w szczególności Poznań, Wrocław, Lublin, Trójmiasto i może Kraków, Katowice. W przypadku innych miast również, ale musiałabym sprawdzić jak wygląda tam zapotrzebowanie na usługi, które świadczymy w Warszawie.
Zasady współpracy, które mnie interesują to prowadzenie oddziałów zgodnie z polityką firmy, stosowanie tych samych zasad w podejściu do klienta co my stosujemy i pełen wgląd w prowadzone sprawy. Nie wiem jak to wygląda od strony formalnej, ponieważ dopiero zaczynam się interesować tematem oddziałów, ale będę chciała zabezpieczyć się jakąś umową, na wypadek gdyby potencjalny współpracownik po roku postanowił otworzyć sobie własny biznes a mi podziękował:) W zamian proponuję podział zysków, może w przyszłości udziały w spółce.
Myślałam wcześniej o zatrudnieniu pracowników, ale pomysł odpada, ponieważ muszę być na miejscu w Warszawie stąd też szukam osób, które chciałby współpracować, samodzielnie prowadzić oddział, ale na ogólnych zasadach zgodnych z naszą wizją. Nie są to pieniądze, które pojawią się „już jutro”, tutaj trzeba też ciężkiej pracy, zaangażowania, podejrzewam że tak jak w każdym biznesie do którego podchodzi się poważnie. Stąd też raczej szukam osób, które w pierwszym okresie działalności oddziału mają jakieś zaplecze finansowe. Na to by oddział sam na siebie zaczął zarabiać, moim zdaniem potrzeba ok. 6-12 miesięcy.
Wyznaję zasadę, że pieniądze są mniej ważne niż zaangażowanie i determinacja, jeśli ktoś chce to zarobi, ale kasa z nieba sama nie spadnie.
Raczej nie nastawiam się na szybkie podjęcie decyzji o współpracy, osoby zainteresowane chciałabym poznać również osobiście, dowiedzieć się co jest ich mocną stroną, co słabszą, a przede wszystkim jakie mają podejście do klienta. To tak na początek.
Znajomość prawa nie jest tutaj wymagana, wiedzę posiadamy i w początkowym okresie działalności oddziału na pewno proponujemy wsparcie od strony merytorycznej itp. Chyba największe znaczenie ma dla nas podejście do klienta, ponieważ staramy się wyrobić sobie jakąś opinię, dbamy o nią i to procentuje. Natomiast sporo "prawa" i "przepisów" w tej branży się przewija, więc jeśli kogoś to zupełnie odstrasza to może być ciężko, ale nigdy nie wiadomo.:)
Chciałabym te z zastrzec, że nie mam zamiaru od razu podawać nazwy firmy ani profilu działalności, najpierw chciałabym czegokolwiek dowiedzieć się o potencjalnych zainteresowanych.
Ciekawią mnie również opinie na temat takiego sposobu tworzenia oddziałów jaki opisałam. Co o tym sądzicie, czy w ogóle warto próbować na forum? Czy może jednak pomyśleć o przeprowadzeniu się na jakiś czas do innego miasta i nadzorowaniu początków oddziału a później zatrudnieniu pracowników?
Wszelkie uwagi mile widziane:)