|
Taksówka - strona 108 |
Taksówka
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
prosze zapoznanie sie z moim postem na 107 stronie bo pojawil sie jakies 48 godzin po napisaniu i zostal juz wiele razy nadpisany wiec jest mala szansa ze ktos to przeczytal :) pozdrawiam
Ja CI novson powiem tak jest to specyficzna praca kontakt z wieloma ludźmi jedni traktują Cię jak śmiecia drudzy inaczej nie raz pawia masz w aucie, rozebrane kobiety itp. Praca jak każda jedna tylko w tej minimum pracy to 12-15h dziennie. Na początku wiadomo zaczniesz od przysłowiowego słupa więc kokosów nie będzie trzeba wejść wkręcić się w ten fach żeby zarobić praca ok. 130 h tygodniowo ; ) Opłaty są duże ZUSy, skarbówka, korporacja (jeśli będziesz jeździł w korpo). Na same te gówno potrzebujesz miesięcznie 2000 tysie ; ) Do tego musisz doliczyć amortyzacje auta wachę reszta to twój zarobek. Co do licencji tak jak wspomniałeś wszędzie jest ok. 2000 w dużych miastach +,- . Ale przed tym miodkiem zlotowy czeka Cię latanina załatwianie setki papierów i nie pomocni urzędasy. Taksówka to się tylko tak wydaje że można kokosy zarobić żeby zarobić trzeba dobrze kombinować, praca do ciężkich nie należy ale po 13h siedząc w aucie jesteś bardziej zmęczony niż wyjść z pracy po 8h. Na początek radze się tobie zastanowić czy się nadajesz do tego czy znasz miasto i czy świadomie w to wchodzisz bo szkoda kaski wywalać na start na same opłaty 6 tysi + auto żeby zrezygnować po chwili a początki trudne są nie powiem przez pierwsze miesiące będziesz mógł dokładać do tego iż koledzy na taksach są życzliwi nie powiem wielu rezygnuje nowych rezygnuje po 2-3 miesiącach i musisz wiedzięć że decydujesz się i skazujesz do końca życia na siedzenie w aucie wypalanie fajek z kolegami i browarka na slupie.
tak na wszelki wypadek,pamiętać zachować zimną krew
Swoją drogą ciekawe jak wygląda jego auto po takiej imprezce :P mimo wszystko wyczyn godny pochwały.
Dodam 5groszy do turbinek...
Absolutnie turbinka nie dostaje w d... Zmienna geometria jest stosowana od dawien dawna i nad tym się nie spuszczamy. Ważne by po "ostrej" jeździe nie gasić od razu motoru. Turbinka jest chłodzona olejem silnikowym wiec musi chwilkę po dynamicznej walce popracować spokojnie by się słodziła. Regularna wymiana oleju i filtrów powietrza pozwala na długą i bezawaryjną prace. Uszkodzenia turbiny wynikają tylko z niewiedzy i nieprawidłowej eksploatacji auta. Silnik bez turbiny będzie bardziej żywotny pod warunkiem że nie będziesz go przeciążał. Doładowany dobrze eksploatowany wcale nie umrze szybciej jak wolnossący. Śmiać się chce jak się słyszy mity o turbinach i wolnossących. Piszą je osoby zupełnie nie znające się na temacie...
...toż napisałem: "częste "zapalanie" i szybkie "gaszenie" silnika po wykonanej robocie nie sprzyja długości życia turbiny..."
Tu muszę się wtrącić bo "zapalać" i "gasić" to sobie możesz sobie ile chcesz.
Szybciej padnie jedynie rozrusznik. Częste odpalanie auta nie ma wpływu na turbinę. Warunek podstawowy to nie gasić motoru po dużym wysiłku czyli bardzo dynamiczna jazda na wysokich obrotach. Lub PSJ... Tu w d... to dostaje silnik. Brak od razu pełnego smarowania. Ale to latem. Zimą jak odpalamy co 15min by się nagrzać to nie jest jeszcze tak źle. Ale jest jeszcze jedno ale co do turbinki... Nie przekraczanie 2000obr by sobie pozornie zaoszczędzić paliwko źle wpływa na kierownice w turbince. Owszem można sobie jak ktoś lubi tak jeździć ale co jakiś czas trzeba "przypomnieć" turbince że można więcej by kierownice mogły normalnie pracować w całym swoim zakresie.
witam, może ktoś korzysta a może ktoś coś wie - czy warto kupić INNOVA TAXI 2 - (taksometr i kasa w jednym "opakowaniu" i to wchodzi do szuflady na radio)
To mój pierwszy post na tym forum wiec serdecznie witam:).
Bardzo zaciekawił mnie ten wątek, staram się czytać wszystkie strony od początku, ale w międzyczasie prosiłbym doświadczonych taksówkarzy o odpowiedz na następujące pytanka: 1) Jak myslicie, czy na taksówce sprawdzi się 6 osobowy... VW Transporter T4? Dysponuję takim autkiem aktualnie. Po moim mieście jeździ kilka Mercedesów Vito itp., ale jak wygląda to z Waszego punktu widzenia? 2) Mieszkam w mieście, mającym koło 500 tyś mieszkańców, licencji wydanych jest koło 1200, a lista oczekujących liczy koło 70 osób. Moje pytanie brzmi: Jak z doświadczenia szanownych kolegów wygląda rotacja? Nie chodzi mi o dokładne dane, ale w przybliżeniu, gdybym był 71 osobą w kolejce, jaki byłby mniej więcej czas oczekiwania? Z góry dziękuję za odpowiedzi, w miedzyczasie zabieram sie za dalszą lekturę tego wątku;) Pozdrawiam
Czyli mamy juz jeden przypadek!! ale nie bedzie to raczej kosztowne bo pewnie to zapieczone kierownice w turbo albo zawor od kieronic nie domaga..wyczyszczenie powinno pomoc. Dzieki za opinie.Ostanimi czasy sporo czytam na necie i nie jest to tak straszne z tymi turbinami. W dzisiajeszych czasach regeneracja to 700-900zł to nie tak zle, a jest to tak naprawde potrzebne w sporadycznych przypadkach. Aby o turbo dbac to tak jak pisze notgroove + wymiana filtra powietrza silnika!! niezlego bigosu robią np drobinki piasku.
dobre pytanie!
Też zastanawiałem się nad tym urządzeniem. Zrezygnowałem z niego z kilku powodów jednym z nich jest, że w przypadku kradzieży urządzenia fiskalnego pociąga za sobą konieczność zwrotu kwoty odpisu, a na zakup kolejnego urządzenia nie przysługuje odliczenie. Gdy ma się "osobną" kasę można wziąć ją do domu w celu pobawienia się - opracować raporty i analizy ( a przy okazji chroni się ją przed kradzieżą ;) ). Czytałem gdzieś w necie, że INNOVA TAXI 2 ma "małe" rolki papieru, które na długo nie starczają - ale nie wiem, czy to prawda.
o.k. temat "pawia" już przerabialiśmy - bez emocji - a co na temat tzw. "runnerów" czyli chłopków, którzy uciekają nie płacąc. jakieś doświadczenia ew. sposoby uniknięcia (ciężko uniknąć)... co na temat???
... a tu ciekawostka:
http://wiadomosci.onet.pl/1598543,720,1,kioskart.html trochę pani redaktor konfabuluje ale zgrubsza tak to wygląda...
Słuchajcie, pomózcie :) wydrukowalem raport dobowy i okazało sie ze jeden rachunek pochodzi z przed 3 dni (zapomnialem zrobic dobowego) i mam teraz dobowy z 16 lutego a pod nim rachunki z 15-16 i ten felerny z 13 lutego.Wiem ze moze byc z poprzedniego dnia ale 3 dni ?jak to wpisac w ewidencje przychodów?chodzi mi o rubryke data uzyskania przychodu?podać date z raportu dobowego?
jaką masz formę opodatkowania? jak byłem na VAT to prowadziłem tylko REJESTR SPRZEDAŻY VAT do którego wpisujesz raporty miesięczne. Paragon z 13 dołącz do 15 czy 16 i już. Nie słyszałem o ewidencjonowaniu przychodów dobowo. Chyba że jest inaczej i prawie trzy lata żyje w nieświadomości ale nie sądze. pozdrawiam.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|