|
Taksówka - strona 109 |
Taksówka
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Jestem na ryczałcie i jest obowiazek ewidencjonowania przychodów na podstawie ewidencji no bo jak inaczej rok pozniej rozliczysz pita?jest taki obowiązek przy ryczałcie - tak twierdzi Urzad Skarbowy.no i tam są pozycje data wpisu,data uzyskania przychodu,nr rachunku,kwota przychodu opodatkowania,ogółem przychody no i uwagi.potem zliczasz całą strone i przenonisz na nastepną i potem podliczasz miesiąc cały.nie chodzi o ewidencjonowanie dobowo bo przeciez nie zawsze jezdzisz,mozesz sobie zrobic wolne.chodzi o to ze jak juz cos nabijesz na kase w dany dzien to potem trzeba wydrukowac raport dobowy i zaewidencjonowac to w ewidencji przychodów.Mam tylko problem z tą datą bo z tego co wiem to data wpisu moze byc tylko 1 dzien pozniejsza niz data uzyskania przychodu,ale nie wiem jakie są konsekwencje jesli jest inaczej?najlepiej jak wpisze date wydrukowania raportu dobowego.jak myslicie?
Aha podziele sie swoimi zarobkami,dla mnie to nie tajenica, miasto ok 30 tys mieszk. pierwszy tydzien jezdzenia głownie ze słupa plus sobota znajomi tydzien ok 700 zł bez odliczenia kosztów.Tak wiec cienko ale mam nadzieje ze poczatki sa trudne i poprostu ludzie musza sie dowiedziec ze jezdze :) wtedy zaczna tez dzwonic :) aha pracuje minimum 8 godzin dziennie,niekiedy 12 i 16 zalezy jaki dzien...
Witam
Pytałem poprzednio o napiwki jakie dostajecie, ale mam pytanko do osob ktore jezdza w korporacjach.Jak rozkladaja wam się zlecenia biorac pod uwage ich 3 rodzaje tzn. z postoju, z radia-terminala i z łapanki na ulicy poprzez machniecie reka klienta? Czy to na przyklad jest miesiecznie: postoj-30, radio-40, czy jadac ulica 15? Chodzi mi o udzial poszczegolnych kategorii?
Panowie jeździ ktoś z Was w małym mieście tak do 15000 mieszkańców. Mam jakieś szanse ze wyrobie? Dodam ze jak na razie ukończyłem kurs i mam zdany egzamin.
prosze o opinie z doświadczenia.
A ile jest u was taksowek?i czy jest dokad jezdzic?szpital?duze miasto obok?
Ja dzielę na 2 kategorie: zlecenia oraz słupli/łapaki. statystycznie wychodzi mi mniej wiecej 140-160 zleceń na 40-55 słupków.
jest u nas 4 taksówkarzy, a w pobliżu są dwa większe miasta 26 km i 15 km te większe miasta maja po 65tys mieszkańców
właśnie przygotowuję się do egzaminu w Szczecinie i muszę przyznać że nie wygląda to za ciekawie :) Wg moich danych w szczecinie jest około 1500 ulic, egzamin jest ustny i składa sie z 5-ciu pytań z czego 3 dotyczą topografii miasta :) pierwsze z nich polega na tym ze podają mi 5 nazw ulic i muszę określic na jakim osiedlu lub dzielnicy(jest ich "tylko" 38) się one znajdują :) drugie pytanie to podać adresy np. wszystkich rektoratów uczelni wyższych albo ambasad czy np. wszelkich urzędów jak skarbowe, miasta, wojewódzki, sądy,prokuratury, komendy i komisariaty policji, szpitale itp. Trzecie pytanie z topografii to juz wogóle mistrzostwo świata :) podać trasę przejazdu z punktu A do punktu B i wszystkie ulice które mijam po prawej stronie :) punkty A i B to niekoniecznie ulice. niektóre z tych tras o które pytaja mają po kilkanaście km długości. Przykladowe pytanie: Podaj trasę przejazdu z wojewódzkiego szpitala onkologicznego do nabrzeża bytomskiego i wszystkie ulice jakie mijasz po prawej stronie. co do tych nabrzeży to jest ich w szczecinie 96 i panowie z komisji maja jakąś manię na ich punkcie i często o nie pytają. najlepsze jest to że większość z nich znajduje się na terenie portu do którego wolno wjechać tylko z przepustka także jakieś 90% mieszkańców w życiu tam nie była :) ale co zrobić? trzeba jakoś stawić temu czoła :)))
powiedzcie mi jedno zdalem egzamin na taxi czekam na licencje - nie wiem kiedy sie doczekam - i nie mogę jeździć!!!! jestem 59 w kolejce a w moim miescie licencje wydaja tylko wtedy jak ktos zda swoja lub zostanie mu odebrana ( czyli jakies 4 miesiecznie) . Czy ja moge jezdzic na wlasna odpowiedzialnosc? Przeciez zdalem egzamin!! Cholera jasna mnie bierze jak widze taxi bez taksometru z kogutem i napis np "RADIO TAXI WYBRZEŻE" a nie samo TAXI. To ja mam zapier...c u jakiegos frajera 8 h dziennie ze zdanym egzaminem, a koles z przewozem osob jest panem sam dla siebie!
No tak ale po co komu wiedzieć wszystkie ulice, nawet taksówkarzowi skoro są nawigacje jak dla mnie żenada.
59 w kolejce to jeszcze nie tak zle :) w Szczecinie czekaja na licencje 433 osoby :/ Średni czas oczekiwania na licencje to 2 lata bo miasto nie zwieksza limitu od 2002 roku wiec w gre wchodza tylko te oddane i odebrane. wniosek nr1 w kolejce zostal zlozony 19.03.2008r wiec za miesiac mina wlasnie dwa latka.
normalnie kpia w takim razie sobie z nas !! niech Palikot wezmie sie do roboty :)
ja pomimo tego ze bede czekal dwa lata nie jestem zwolennikiem uwolnienia licencji. dla nas, czyli nowych jest ciezko ale z drugiej strony limit gwarantuje nam pewna stabilizacje. bo co sie stanie jezeli uwolnia licencje? te kilka tysiecy stoczniowcow ktorzy dostali odprawy i maja kase na to zeby wejsc w taxi. poza tym zadnych innych perspektyw wiec wielu z nich to zrobi. i co wtedy? bedzie bardzo duza podaz i po pewnym czasie pewnie zrezygnuja bo bedzie to nieoplacalne ale zanim to nastapi wykoncza wiekszosc taksowkarzy ktorzy z tego zyli do tej pory. jedynymi osobami ktore spokojnie to beda mogly przeczekac beda nasi kochani emeryci mundurowi i zatrudnieni gdzie indziej a dorabiajacy sobie tylko na taxi. wiec limity niech zostana bo to narazie jedyna mozliwosc.
ja jestem za uwolnieniem licencji jednak wtedy egzamini powinny byc jeszcze trudniejsze + psychotesty konkretne ja mialem to wszystko poniewaz pol roku wczesniej robilem prawo jazdy kat C i powiem szczerze ze wszyscy kierowcy powinni miec przeprowadzone takie badania, mniej osłów by jeździło na drogach, wtedy co niektorzy tez by sie wykruszyli ( chodzi mi tu o mundurowych !!!)
Jesli chodzi o moje zarobki w ost. tygodniu na dniowkach + weekend dzien i noc :
pon 120 wto 140 sro 130 czw 190 pia 420 sob 440 nie 210 w tygodniu nic wielkiego , weekend w miare udany , tymbardziej ze nocki bez zlecen tylko klubu i telefon.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|