|
Taksówka - strona 119 |
Taksówka
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Po za Passkiem przedstawiles nam samą tragedię :)
Taxii tlyko na disel ;) Mondeo sobie daj spokoj lipa silniki wady maja. Passat, octavia(troche ciasne z tylu) jak najbardziej i focusy coraz czesciej mykaja po pomiescie z tego co widze :) Mazdy daj se spokoj toyote jak kto lubi malo jezdzi !! Leganze oblukaj i nubire :D auta zyletki :)
No ja mialem mondeo i focusa, silnik byl ten sam - zetec. Przy mondeo 2.0, przy focusie 1,6. Wady? Podobno cienkie pierscienie, przez co bierze olej. Ale silniki dosc zywotne i proste - moj focus ma 300tys przebiegu i zbiera sie jak nowka.
Wady? Benzyna. Sporo chleją jak na japońskie silniki. Zaletą na pewno jest cena tych samochodow. Focus 2001r kosztuje ok 10 tys zl, a za passata dasz 17. I stad ta popularnosc. Ford bardzo poszedl do przodu. Mialem przed mondeo niemieckie wozki - vectre i polo. Nie mają szans pod żadnym wzgledem. Mondeo GHIAX z pompowanymi, podgrzewanymi siedzeniami ze skory i dobrym stereo, fajnie przyspieszający i idący jak po szynie. Nigdy nie zapomne tego auta. Niestety mial kierownice po zlej stronie, wiec zostal na Wyspach.
"pe kap" troche przesadziłeś z cenami...
focus 01 musi kosztować 15tyś a pasek 24... +- parę groszy i nie porównuj vectry i polo... nie trafione zupełnie... o cienkich pierścieniach też jakieś bajki słyszałeś... Silniki palą olej a to normalny proces jego pracy... za dużo nie dobrze za mało też... wg norm dla danego modelu... Forda można pochwalić i to za deasing dopiero od 2 lat... Jak technicznie dopiero się okaże choć sporo mają akcji serwisowych z wadliwymi podzespołami. Rozmowa jednak dotyczy aut starszych... Też nie ma co się czepiać...ludzie przecież Fordami jeżdżą. Przypomnę tylko że to forum dotyczy TAXI. Wszelkie informacje na temat samochodów można znaleźć na odpowiednich forach. Tylko leniom się nie chce...
Notgroove: to nie tak ze leniom się nie chce , od pół roku wertuje najbardziej znany portal motoryzacyjny w polsce i także zabieram głos na forum w sprawie różnych typów aut na taxi jak i niekoniecznie.Jak już wspominałem chciałbym wydać na samochód w granicy 16000 i najlepiej powyżej 2000 roku.Autko będę także używał prywatnie więc chciałbym żeby było niezawodne i dość estetyczne. Gdyby chodziło tylko o auto na taksówkę bez wahania wybrałbym Audi A6 96-97r.Dlatego zadaję tutaj pytania dt wyboru auta ponieważ wielu z Was ma już za sobą wiele aut i znacie ich zalety i wady nie tylko jeśli chodzi o mechanikę i trwałość , ale także o rzeczy na które przeciętny kierowca nie zwraca uwagi np : wygodę wsiadania/wysiadania klienta,wytrzymałość tapicerki,wygodę samych siedzeń,możliwość postawienia na desce np laptopa i itp.
Arturo_o: Daewoo nie ma w dieslu,a szkoda bo Leganza bardzo by mi pasowała;) A co myślicie o Xsarze Picasso?? Pozdrawiam i proszę o więcej zrozumienia co do zakupu auta na taxi przez laika a nie ocenianie.Miłego dnia:)
Jeszcze chciałem się zapytać o Forda Galaxy z roczników 98-99 z silnikiem 1.9TDI. Warto się nad takim autem zastanawiać ,czy koszta utrzymania vana są dużo wyższe niż np Focusa 1.8TDCI?Jak się ma awaryjność tego modelu i jak jest z dostępem do części.Galaxy jest bardzo dużym autem i obawiam się np grzania go zimą żebym mógł wysiedzieć w nim przy dużych mrozach.Hm no i z drugiej strony to byłby 12 letni ford-jak z blachą bo stare fordy gniły na potęge:/.Lepiej myśleć o młodszym focusie czy brać duże auto z końca lat 90 ale ze sprawdzoną techniką?
Jesli Ford to tylko Galaxy, Vectra tez w miare się nadaje na taxi. Ale najlepiej jednak Passat B5, lub W210, ale tylko przed liftem... A tak z ciekawości, może ktos z was wie ? Jaki wg was jest najlepszy silnik, jeśli chodzi o okulara, rocznik 96-99, zaznaczam ze nie CDI ? Chodzi mi o zwykle TDI albo D.
to dalczego nie bierzesz audi A6, w czym Ci ono przeszkadza w prywatnym użytkowaniu, wygodne, duże auto, bardzo dobra jakość materiałów. Najlepiej 1,9 TDI albo 2,8 benzyna + gaz
Siedze w tym aucie bardzo czesto, moj ziomek jezdzi nim na taxi i nie zauwazylem bardzo dobrej jakosci materiałow :) Duze jest to prawda, silnik 1,9 TDI super, ale wygodne ponoc tez nie jest (dla kierowcy)
A6 za ok 16000zł z silnikiem 1.9TDI jest na cała Polskę kilka sztuk z rocznika 96-97 po zdjęciach widać że nie są w rewelacyjnym stanie i zegary są mocno dokręcone,ogólnie buda do 97r jest taka sobie dopiero te od 98 w kombi ładnie się prezentują ale 1.9 startują od 20tyś w górę.Poniżej 20 można znaleźć już budę C5 ale z silnikiem 2.5TDI który podobno jest awaryjny i lubi się sypnąć. Jeśli mam rozważać zakup auta z rocznika 97 to zastanowiłbym się nad Volvo V70 jakość auta jest nieporównywalnie lepsza nawet od A6.Tylko nie wiem czy przypadkiem silnik w Volvo 2.5TDI to nie jest ten sam jak w A6? Co myślicie nad V70? Aha i prosiłbym jeszcze o skomentowanie Xsary Picasso i 406 bo widzę że u mnie po mieście troszkę tego jeździ a użytkownicy nie za chętnie dzielą się opiniami na temat tych aut:D.
A tu odnośnie realnych zarobków na taxi w mieście 125000 mieszkańców:
http://www.mmgorzow.pl/artykul/taksowka ... 60586.html
Hmmm... Xsar Picasso we wrocku było 6 od wakacji dzisiaj zostało jedno, autko do ladnych nie nalezy jedynie funkcjonalnosc tego autka z krzesla stolik mozna zrobic i takie tam ogolnie mam jakies dziwnego STOPA do citroena :) Co bym przetestowal z tej marki to C2 VRT :D Ogolnie bym dal sobie spokoj z citroenem. Peugeot jezdzi duzo na taxi i od kilku lat na 406 ci sami taksowkarze wiec nie wiem 407 od 2004 lipa ponoc sa bo we wrocku taksiarz mial i lipa mowi ;) Kazdy kupuje co uwaza do 16 tysi to spokojnie kupisz jakies autko fajne.
ja Wam powiem jakie auto na taxi jest najlepsze. Najlepsze jest moje auto czyli FORD MONDEO KOMBI 1997r 1,8TD GHIA. Auto warte 5 tyś i co miesiąc zarabia 5 tyś brutto. Od początku mojej przygody z taxi auto zarobiło ponad 120 tyś i cały czas jest warte ok 5000zł. Na postoju obok mnie stoi np: Chrysler 300C wart 75tyś i czy myślicie że on zarobi więcej ode mnie (w tym miejscu nie mam na myśli układów itp). Mój Mondeo po 2 latach eksploatacji będzie wart 3tyś a ile będzie wart ten Chrysler. Matematyka się kłania. Pozdrawiam.
vanilia z ciekawisci ile teraz jezdzisz ze robisz taki obrót?Ja przed chwwila zjechalem po 5godz czekania na zlecenie szit co za g teraz sie porobilo
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|