Moze mi ktos wytlumaczyc jak wyglada sprawa z licencja taxi?
Czy podchodzac do egzaminu musze juz posiadac samochod z kasa fiskalna itd. czy wszystkie sprawy techniczne zalatwiamy dopiero po uzyskaniu licencji?
|
Taksówka - strona 4 |
Taksówka
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Moze mi ktos wytlumaczyc jak wyglada sprawa z licencja taxi?
Czy podchodzac do egzaminu musze juz posiadac samochod z kasa fiskalna itd. czy wszystkie sprawy techniczne zalatwiamy dopiero po uzyskaniu licencji?
mam w samochodzie zamontowany taksometr fiskalny INNOVA TAXI2. taksometr i kasa w jednym urządzeniu. Jeśli go włączysz to nie ma możliwości po kursie go wyłączyć. Każdy kurs kończy się wydrukowaniem dwóch paragonów: jeden dla klienta drugi dla ciebie do kolekcji. Jeśli nie wydrukujesz paragonu to nie możesz zacząć kolejnego kursu.
co do licencji jak zdasz egzamin udaj się do UM i złóż wniosek o wydanie licencji w ten sposób zarezerwujesz sobie miejsce. UM da ci znać że możesz załatwiać wszystkie formalności. Najpierw kurs i zdany egzamin.
vanilla, a czy do podchodzenia do egzaminu nie potrzebuje juz zalozonej DG?
nie musisz mieć założonej DG, bo jak nie zdasz (czego nie życzę) to byś musiał zawieszać wszystko i czekać na kolejny egzamin.
W UM poinformowano mnie, że na 2008 rok jest przewidziane 100 licencji do wydania. Problem w tym że na dzień dzisiejszy jest 127 wniosków ;] Kpina....
z drugiej strony to może i lepiej, przynajmniej widziasz że konkurencję byś miał sporą czyli długo byś stał na postoju a w tym czasie się nie zarabia
a jak z tym ograniczeniem wiekowym kierowcy ?? jest to gdzieś prawnie określone ??
21 lat
jeżeli możecie to napiszcie w jakim urzedzie mozna uzyskac licencje i gdzie sa te kury
kursy na taxi robią wybrane szkoły nauki jazdy. Licencję wydaje Urząd Miasta. Wszystkich informacji udzieli ci Wydział Ewidencji Działalności Gospodarczych w Urzędzie Miasta. Dowiedz się także czy są wolne licencje, bo w moim jest ograniczenie ilości licencji. Jak będą wolne miejsca to zrób kurs i zdaj egzamin. Po egzaminie zarezerwuj szybko jedną licencję dla siebie. A potem to już tylko założyć DG, regon, NIP i do pracy. Ja jeźdźę już 3 miesiące. Pozdrawiam.
Też myślałem nad tym. Mi ta praca by bardzo odpowiadała bo uwielbiam jeździć samochodem.
Codziennie po pracy jeżdżę samochodem tak naprawdę bez celu a tylko dla przyjemności :) . Mieszkam w mieście ok 35 tys mieszkańców. Nie ma u nas żadnej korporacji. Tylko jest tego typu problem że starzy taksówkarze nie wpuszczają nowych tzn blokują go itp. Znajomy zrezygnował pa paru miesiącach. Np. jest u nas telefon stacjonarny jest koło postoju taxi w takiej skrzynce i ten telefon zarejestrowany jest na osobę prywatną jedną z taksówkarzy i nie da ta osoba po prostu klucza do tej skrzynki a u mnie w mieście wszyscy kojarzą ten numer jako taxi i ciężko jest przebić się z nowym numerem ale da się zrobić przy dobrej reklamie. Samochody taksówkarzy to nie są jakieś rewelację. Zastanawiam się czy nie wejść w to biorąc kredyt na Mercedesa E-classe z 2003 r. za ok 60 - 70 tys. Czy opłacało by się z tym kredytem ? Przy tym samochodzie innych taksówkarzy samochodów można tak powiedzieć "nie widać" więc mógłbym być poważną konkurencją dla nich gdyby mieli zamiar mnie blokować w taki sam sposób jak mojego znajomego. Inna myśl żeby założyć korporację w moi mieście. Tak opisałem w skrócie to wszystko. Co tym sądzicie ?? Pozdrawiam Mateusz
możesz kupić okulara budynia z kilmą za 27-35 tys, myślę że spokojnie wystarczy
Czy autko marki Ford Focus miałoby szanse jako taksówka ?
Chodzi mi o to jak wypada na tle innych marek jakie jeżdżą czy nie jest za mały ??
zdecydowanie za mały
Jeśli jeżdżą na taksówkach samochody pokroju Ranault Thalia, to Focus tym bardziej się nada. Wszystko zależy od konkurencji i cen przezeń oferowanych.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|