|
Tampodruk, nadruki na długopisach, kubkach |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Co sądzicie na temat otworzenia firmy zajmującej się nardukami reklamowymi na gadżetach typu długopisy, kubki zapalniczki itp. Koszt zakupu maszyny jest stosunkowo niedużu, natomiast za mało wiem jak to wygląda od praktycznej strony - jak wygląda rynek, czy konkurencja jest duża, ile trzeba mieć zamówień miesięcznie, żeby z tego wyżyć. Informacje z internetu to troszke mało. Sam obecnie pracuje w fabryce Parkera w Anglii i choć na zamówienia jakie realizuje ta firma nie mam co liczyć (idące w kilkunastu, kilkudziesięciu tysiącach sztuk - np AC Milan, czy Juventus, czy mniejsze jak LOT, czy PZU - swoją drogą pozostaje pytanie dlaczego nie skorzystają z usług polskiej firmy) Czy lepiej połączyć to z usługami ogólonoreklamowymi, a więc również wizytówki, czy sitodrók (nadruki np na koszulkach, tu dochodzi kolejna maszyna). Czekam na pomoc osób zorientowanych w temacie, bo wydaje mi się dość interesującu
Nie zamawiają w Polsce, bo nie są kosmopolitami, tylko myślą w kategoriach interesu narodowego swojej gospodarki.
Zważywszy na ilość spamów jakie dostaję z ofertami nadruków na kubkach i długopisach oraz innych źródeł informacji branża jest bardzo wygłodniała klientów.
Wystarczy spojrzeć na linki reklamowe ile tego jest na tej stronie :)
Najbardziej zdumiewają mnie mimo wszystko "fachowcy" od reklamy oferujący smycze reklamowe. Twierdzę, ze pomysł ze smyczami położył już niejedną kampanię. Typowa antykreatywność. Ale generalnie każdy biznes może być dobry, jeżeli jest rynek zbytu.
Moim zdaniem Parker nie robi interesów z polską firmą...bo być może nikt nie zajął się tematem na tyle solidnie by go porządnie odrobić jak solidną lekcję. Masz szansę.
Najważniejsza rzecz, o której mnóstwo ludzi zapomina podczas podchodzenia do interesów typu B2B to komunikat dla potencjalnego Klienta, że dzięki interesowi odniesie wymierną korzyść - choćby finansową (generalnie na koniec dnia zawsze da się ten efekt przeliczyć). Jeżeli więc masz możliwość rozmowy z kimś, kto podejmuje decyzje - zadaj kilka pytań. Dowiedz się, czy rozważali a jeżeli tak to na jakim etapie a jeżeli nie, to dlaczego. Nie zapominaj, że być może już się sparzyli. W biznesie jak nie zdobędziesz minimalnej (często w sumie ogromnej) porcji informacji - sam sobie utrudniasz zadanie. W swoim liście dałeś nam dużo wiedzy - oto Parker ma takich to a takich Klientów, zamówienia są takie a takie woluminy. Sam parker na pewno podzleca. Ja nie mam maszyn do takiej produkcji ale za to jestem dobrym organizatorem. O ile moja firma specjalizuje się w dokumentacji technicznej dla motoryzacji - Klienci to korporacje motoryzacyjne - wykonując sumiennie swoje zlecenia wielokrotnie byliśmy pytani, czy skoro robicie to a to, czy nie możecie zrobić tego a tego? Kiedy czujesz zapach pieniędzy i zdobycia kolejnego zlecenia znajdziesz czas na zbadanie tematu od podszewki. Ja go zbadałem i znam wszystkie dobre i złe firmy robiące tego typu rzeczy w Polsce. Myślę, że powinieneś zacząć interesować się organizacją a nie inwestować w maszyny. W razie dalszych pytań chętnie odpowiem. Chętnie też poznam bliżej Parkera :)
tez sie zastanawiam nad podobnym biznesem, z tym ze ja chcialbym sam projektowac loga, na koszulki, nakladac to no t-shirty a potem sprzedawac, mysle ze to dobry interes bylby, wydruk loga w formacie A4 dwukolorowego+koszulka to koszt rzędu 12-15zł
|
|