|
Taniej niż u producenta |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
witam, planuję założyć biznes, przeglądam wszystko związane z tą branżą aby lepiej się zaznajomić, i wracając do tematu chodzi o to że np w cenniku philipsa który posiadam są podane ceny na artykuły, opakowania zbiorcze itp. i tu jest moje zapytanie bo jak to jest możliwe że na niejednym serwisie gdzie jak widac firma nie jest na tyle duża aby zakupować 1000 szt., to ma wystawione w cenie o wiele niższej od cen w cenniku producenta, jak to rozumieć bo to śmiesznie wygląda jak ktos ma taniej niż producent, ale irytuje mnie to jakbym miał przepłacać, moze lepiej porozmawiać z firmą pośredniczącą bo załatwi towar taniej niż producent
To normalne że producent ma wyższe ceny niż niejedna hurtownia lub duży dystrybutor. Jeśli planujesz otwarcie sklepu to najlepszym rozwiązaniem będzie zaopatrywanie u dużych dystrybutorów. Producentom nie zależy na spzedaży detalicznej do klientów ostatecznych dlatego lub do sklepów. Te wysokie ceną są sztucznie zawyżone, ponieważ np. taki PHILIPS woli sprzedać 100000szt towaru do 3 dystrybutorów w niskiej cenie, kolejno towar rozejdzie się do hurtowni które również zaproponują cenę niższą niż producent, a potem towar trafi do sklepów gdzie będzie najprawdopodobniej również taniej niż u producenta, choć zależy to od marży na jakiej sklep pracuje. Sklepy internetowe branży komputerowej bazują na marżach 2-10% w zalezności od asortymentu.
Mam trochę doświadczenia, jeśli chcodzi o taką sprzedaż, więc w razie pytań pisz.
Ja widzialam ogloszenie odkurzacze chyba za 35 zl importowane ale nie pamietam firmy musialabym znalezc pozdrawiam Marzena
Małe sklepy zrzeszają się coraz częściej w sieci, które kupują od producentów z dużymi rabatami. Przykład: Apteki przystępujące do sieci dystrybucyjnej.
|
|