Witam,
Chciałem się Was zapytać jakie macie przeczucia do przedwczesnego zakupu akcji TAURON Polska Energia.
Jakie są Wasze prognozy. Czy powtórzy się scenariusz z PZU ? Mam tutaj na myśli duży wzrost ceny tuż po wystartowaniu.
Proszę o opinię.
|
TAURON Polska Energia |
TAURON Polska Energia
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Witam,
Chciałem się Was zapytać jakie macie przeczucia do przedwczesnego zakupu akcji TAURON Polska Energia. Jakie są Wasze prognozy. Czy powtórzy się scenariusz z PZU ? Mam tutaj na myśli duży wzrost ceny tuż po wystartowaniu. Proszę o opinię.
Sądze że cena maksymalna ustalona przez Grada na poziomie 70gr za akcję jest atrakcyjna i spółka da zarobić. Osobiście tak jak w przypadku PZU liczę na zysk rzędu 5% na czysto w ciągu miesiąca.
Duży potencjalny zysk = duże ryzyko - polecam NewConnect.
Na pewno nie jest to tak już oferta jak PZU poza tym mamy już kilka spółek energetycznych na parkiecie , myślę że jest do wzięcia około 5% przy zielonym parkiecie :)
ja uważam, że zysk pierwszego dnia może sięgnąć nawet 10% - ale to tak już maksymalnie..
Witam serdecznie.
Chciałbym się dowiedzieć jak zabrać się za kupno akcji??Myślałem ostatnio nad TAURONEM. Jakie biuro maklerskie??Jak to wogóle wygląda/ Bardzo bym prosił o odpowiedz. Zaznaczam że nieznam się na tym i proszę o zrozumiałe odpowiedzi. Ile akcji kupoać???100 ?? może 1000???szt.?? Pozdrawiam
1. Jak masz już konto bankowe, to sprawdź czy Twój bank nie prowadzi usługi maklerskiej. Jeśli nie, no to wiadomo gdzieś trzeba załozyć (BOŚ, Alior, XTB itd... )
2. Maksymalnie możesz kupić 13500 akcji po 70 gr co daje 9450 zł (na jedną pełnoletnią osobę). Zapisu kupna i ewentualnej sprzedaży dokonasz przez internet. Jedna ważna uwaga. Akcje Taurona będą scalone tzn. ilość zakupionych i posiadanych akcji zostanie podzielona przez 9 (trzeba sobie wybrać taką ilość, żeby było podzielne). Zatem przydzielone akcje będą miały wartość 6,30 zł. Manwer taki wykonany zostanie, żeby ukrócić handel akcjami groszowymi, takie jest stanowisko giełdy.
Dzięki wielkie za odpowiedz.
Mam konto w pko bp. P:rzeglądałem stronę xtb , i mało co rozumiem,zbyt skomplikowane to dlamnie. Poprostu niewiem od czego zacząć,niewiem co jest co. Jeśli mieszkamm za granicą mogę czymś takim się zajmować??
Witam,
Jak myślicie zarobi się na tych akcjach?? Chcę kupić maksymalną ilość i myślę, że na starcie wzrosnie min 5%, ale to moje zanie. Jakie jest wasze??
jak lubisz duże ryzyko to polecam kontrakty terminowe, tam masz ogromny potencjalny zysk :) Co do Taurona byłem średnio przekonany, jednak stosunkowo niska cena możliwe, że pozwoli na wzrost. Niestety inwestorzy nie są tak jednoznacznie optymistyczni. Minusem debiutujących spółek jest to, że nie mamy się do czego za bardzo odnieść dokonując decyzji. Wszystko zależy od nastrojów inwestorów. Obserwowałem ankietę na money.pl, do ustalenia maksymalnej ceny jakies 50% bylo za kupnem, 30% przeciw. Po ogłoszeniu ceny liczba głosów za bardzo szybko poszybowała w górę. Ja bym liczył bardziej na sprzedaż od razu po debiucie. Tak zrobiłem w przypadku PZU i chyba wyszedłem najlepiej jak mogłem.
Witam czy mając konto maklerskie mogę kupić akcje Tauronu przez internet, jeżeli tak to w jaki sposób.
Proszę o szczegółowy opis?
Tak, możesz to zrobić przez internet.
Musisz zalogować się do swojego systemu transakcyjnego, tam wejść w Rachunek > Nowe emisje Następnie wybrać spółkę, ilość akcji która Cie interesuje W innym systemie zamiast Nowe emisje możesz mieć coś innego
Jeżeli masz eMaklera w mBanku to tak jest "Oferta publiczna" i w tej zakładce możesz dokonać zakupu papierów z emisji publicznej.
A czy wie ktoś jak wygląda sprawa z podatkiem?
Czy makler pokrywa podatek, czy trzeba go uiścić osobiście? Zapewne trzeba go uwzględnić w zeznaniu rocznym?
Musisz sam zapłacić. Artykuł pochodzi z 2007 r. ale wszystko ładnie opisane i aktualne.
http://www.money.pl/gielda/poradniki/ar ... 28283.html
Założenie rachunku brokerskiego jest bardzo proste - potrzebne będą dane osobiste, dowód, rachunek bankowy do odsyłania pieniędzy plus ewentualne dane pełnomocników do rachunku. Wypełnienie formularza zajmie kilka minut. Natomiast problem może pojawić się z podpisaniem umowy - chodzi o dostawę dokumentów. Drugi problem to pytanie czy posiadasz obywatelstwo Polskie - jesteś Rezydentem czy Nierezydentem (prawo dewizowe, prawo podatkowe), bo związane to jest z podatkiem dochodowym, który musisz zapłacić po zakończeniu roku podatkowego. Jak zacząć - musisz po prostu wybrać najlepszą ofertę. Obecnie na rynku koszt zakupu akcji przez internet jest podobny (0,39% od transakcji) natomiast należy patrzeć na koszty dodatkowe np. wyciąg papierowy za okresy historyczne, opłaty związane z przechowywaniem papierów wartościowych. Jeżeli chodzi o XTB to wiem, że dostarczają umowę kurierem, ale czy pojadą do Ciebie jeżeli mieszkasz zagranicą to nie wiem. Najlepiej zadzwonić do Sprzedaży. Pozdrawiam
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|