Witam
Czy mogę rozliczać się w systemie karty podatkowej ( dg taxi ) mając jednocześnie wpisane w działalności handel autami używanymi i osiągając dochód ( usługi plus marża )mniejszy niż limit roczny ok 39tyś. Czy czasem nie trzeba sprzedając dodatkowo auta na vat marża jednocześnie wybrać inny sposób rozliczenia podatku? Chodzi mi o nowo założoną działalność która obejmuje swoim zasięgiem nie tylko przewóz osób a jednocześnie autohandel używanymi samochodami , motocyklami itd.
Chciałbym uzyskać radę jaki będzie najkorzystniejszy sposób rozliczania podatku.
Oddzielnym może nieco odbiegającym o głownego pytania tematem jest to czy mając kasę fiskalną vega taxi ( przystosowaną do pracy z taksometrem ) która ma możliwość zaprogramowania dodatkowych towarów ok. 60pozycji mogę jednocześnie rejestrować nią należności za auta w systemie vat marża czyli 0% vat. gdzie muszę zarejestrować całą sumę za auto wraz z marżą. Daje to spory obrót roczny i nie doczytałem jeszcze czy limitem dla karty podatkowej jest obrót czy zysk jaki osiągne ze sprzedaży.
Za spostrzeżenia będę wysoce wdzięczny.