Witam,
zastanawiam się nad otworzeniem wlasnej dzialanosci.
Znam sie na automatyce przemyslowej, sterownikach przemyslowych, systemach wizualizacji itd. W trakcje pracy na etat uczestniczylem przy produkcji zarowno komor chlodniczych, wedzarniczych (przemysl spozywczy), wykonywalem szafy sterownicze i elektryczne do roznych branz (dla basenow publicznych, dla przemyslu samochodowego - linie itd), uruchamialem automatyke w wielu zakladach przemyslowych.
Moim minusemjest to że mechaniką (hydraulika, pneumatyka) sie niezajmowałem dotychczas, specjalizowalem sie w systemach sterowania. Natomiast wszystkiego jestem w stanie się douczyć, poznać.
Teraz zastanawiam się nad pracą na wlasny rachunek. Posiadam Lokum na biuro, dodatkowe pomieszczenie (budynek) na ewentualną produkcje-magazyn, posiadam sprzet typu laptop, faks, ksero, samochód.
I pytanie : czym się zająć aby miec rynek zbytu, stałość zamówień itd. Zaznaczam ze pracy (również fizycznej i wielogodzinnej) sie nieboje.
Zastanawiam się czy:
1. prowadzić sprzedaż (dystrybucję) urządzeń przemysłowych wraz z serwisem? jeśli tak to co sprzedawać (sterowniki, obrabiarki, armaturę)? Zaznaczam ze duzo juz jest firm dystrybucyjnych na rynku, a niema wielu producentow sprzetu ktorego by juz nie bylo na rynku polskim.
2. oferować usługi (np programowanie sterowników, produkcja szaf sterowniczych, tworzenie wizualizacji) - jeśli tak to dla jakich klientów, jak np dotrzeć do firm Delphi, Valeo lub innych?
3. wykonywać całe układy np produkowac maszyny - jesli maszyny to jakie - komory wedzarnicze, czy moze maszyny do pakowania (pakowaczki)
4. wykonywać instalacje dla obiektów publicznych (np. realizacja automatyki przy budowie lodowiska, basenu, wykonywanie systemow klimatyzacji i wentylacji w marketach itd)
Pytanie - na co sie zdecydowac, co da szanse wybicia sie. Pierwsze kroki są najtrudniejsze.
Jesli sprzedaz - to co - co bedą kupowali Klienci,
jeśli usługi - to jak dotrzec do Klientów
jesli maszyny - jakie?
Jak pozyskac klientow (direct mail odpada - niesprawdza sie, ulotki tez).
Jaką strategię przyjąć.
Jak ktos jest zainteresowany to mogę wspólnie z kims poprowadzic biznes.
Czekam na Wasze sugestie i opinie
Pozdrawiam :)