|
Technikum BHP vs. Podyplomowe BHP? |
Technikum BHP vs. Podyplomowe BHP?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Pytanie, co jest lepsze? Nie ukrywam, ze chcialbym sie zajac za jakis czas szkoleniami bhp tylko co jest lepsze? Technikum zaoczne 2-letnie po ktorym mam tytul zawodowy czy studia podyplomowe zaoczne roczne po ktorych mam dyplom?
Zdecydowanie studia podyplomowe po których masz tytuł starszego inspektora BHP ,tylko wybierz takie z przygotowaniem pedagogicznym do prowadzenia szkoleń.Samodzielnie jako firma szkoleń niestety nie będziesz mógł od razu prowadzić, gdyż musisz mieć co najmniej roczna praktykę jako pracownik służby BHP.
Bo może wyjaśnię moją sytuację: jestem aktualnie na kierunku trenerskim. Mniej więcej wiem jakie portfolio szkoleń chciałbym mieć. Do tego chciałbym włączyć dodatkowo szkolenia z bhp. Nie jest to dla mnie konieczne, ale pomogłoby więcej zarobić.
I teraz stoję przed wyborem: jeżeli mam się kształcić to okey, ale w policealnej. Dlatego, że studia będę jeszcze kontynuował na innym kierunku i nie będzie mnie stać finansowo na ciągnięcie obu kierunków zaocznie. Więc pytanie: czy jest sens robić technikum policealne i zatrudnić się gdzieś na rok na stanowisku bhp? Czy to musi być stanowisko pełnoetatowe czy mogę gdzieś po prostu dorabiać?
Niestety nie ma możliwości abyś uzyskał tylko uprawnienia do prowadzenia szkoleń, po studiach jak pisałem jesteś starszym inspektorem BHP wraz z uprawnieniami do prowadzenia pełnej dokumentacji BHP w większości zakładów pracy. Po technikum to nie mam pewności ale chyba masz tylko stanowisko technika bhp przy czym praktyka pozwalająca samodzielnie prowadzić szkolenia wydłuża się do 3 lat ale to musisz dokładnie sprawdzić wszystko jest w rozporządzeniach RM, i w kodeksie pracy. Praktyka ta musi się odbyć z zakładzie zobowiązanym do prowadzenia służby bhp czyli zatrudniającym 100-600 osób, przy czym może to być nawet 1\8 etatu, natomiast w zakładzie zatrudniającym ponad 600 pracowników pełny etat.
No właśnie czytałem dzisiaj rano, że osób kończących bhp jest całe mnóstwo, a stanowisk (chociażby na praktykę) bardzo mało. Zgodzisz się z tym?
Niestety taka rzeczywistość, ludziska się rzucają na dany kierunek aż w końcu rynek się zapcha i więcej bhp' owców nie trzeba, tym bardziej ,że dużo firm po prostu olewa bhp żeby uciąć koszty a kary są raczej niewielkie a więc ...... . Gorąco robi się dopiero wtedy gdy coś się wydarzy.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Technikum BHP vs. Podyplomowe BHP?": - Studia podyplomowe - dodacja na studia podyplomowe - dotacja na studia podyplomowe w swojej firmie - Studia czy technikum zaoczne ? - Biznes dla ucznia technikum
• Strona 1 z 1
|
|