Witam,
Jest to mój pierwszy post na tym forum, ale nie ukrywam, że od jakiegoś czasu bacznie je obserwuję :)
Poniżej opiszę biznes jaki chciałbym założyć, a do użytkowników zorientowanych w temacie zwracam się z pytaniem o to ile +/- będę potrzebował pieniędzy, żeby wystartować i skąd je wziąć, ewentualnie o jakie fundusze się starać.
Moja sytuacja wygląda tak:
Telecentrum planuję założyć wraz z moją dziewczyną, oboje jesteśmy studentami i w czerwcu 2010r kończymy studia. Niestety nie mamy żadnych oszczędności i dlatego już zaczynamy się zastanawiać skąd wziąć pieniążki na uruchomienie działalności.
Obydwoje mamy doświadczenie w tej branży zarówno w pracy w normalnym call center jak również jako zdalni pracownicy. Cały czas intensywnie szkolimy się w zakresie prowadzenia telecentrum i przygotowywania planów rozmów oraz szkolenia konsultantów.
Mieszkamy w mieście, które liczy sobie 170.000 mieszkańców, gdzie płace są jednymi z najniższych w kraju, oraz w którym duży udział populacji stanowią studenci - 2 b.duże uczelnie krajowe i szereg prywatnych.
Do prowadzenia rozmów planujemy początkowo używać Skype, do ich archiwizacji również istnieją darmowe programy.
Bazy dla pracowników i skrypty jesteśmy w stanie opracować samodzielnie. Bazy np w MS Access a w ostateczności w Excelu.
Klientów do rozmów wychodzących chcielibyśmy początkowo pozyskiwać wśród małych firm i osób zajmujących się ubezpieczeniami, reklamą itp, oraz wśród firm oferujących telefonię komórkową, stacjonarną oraz internet.
i tutaj nasze pytania:
- ile będziemy potrzebowali pieniędzy na start i skąd je wziąć, ewentualnie z jakich funduszy?
- co będzie lepsze na początek: założenie call center, czy zatrudnianie ludzi do pracy przez internet?
- w jaki sposób pozyskiwać bardziej opłacalnych klientów?
Na początek tyle.
Jeżeli czegoś nie uściśliłem wystarczająco, to chętnie opowiem dokładniej :)