|
Telefon na firmę a koszty? |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Czy mogę wliczyć w koszty telefon komórkowy na abonament, który jest zarejestrowany na mnie (właściciela firmy) a nie na firmę?
Tak.
witam.jestem zielony w temacie ale czy moglby mi ktos zyczlywy potwierdzic jezeli kupie telefon komorkowy na firme albo na mnie tz.osobe na ktora jest firma a to chyba jest to samo to czy zeczywiscie moge to odliczyc od podatku? i czy sam telefon czy tez i rachunki za ten telefon?bardzo prosze o odpowiedz bo to jest dla mnie bardzo wazne bo bede musilal czesto dzwonic.aha moja firma to jednoosobowa dzialanosc -istalacje elektryczne kod PKD 45.31.A .dziekuje z gory za odpowiedz :-)
Nie, żartujemy sobie tutaj na forum. Skoro piszemy że można to można. Tylko Ty wiesz, czy będzie to koszt uzyskania przychodu czy nie.
a moge miec dwa telefony na firme? Firma jest jednoosobowa
Czy moge miec dwa etelefony i jak przyjdzie kontrola i zapytaja sie gdzie ten drugi to powiem ze ma kolega? :P Czy jest to az tak sprawdzane. I jak by sie potoczyla sytlacja gdyby kolega pomagal w dzialalnosci ale zarabiam tylko ja jest cos takiego mozliwe i przejdzie takie cos?
Możesz mieć 73 telefony, 12 faxów, 7 drukarek, 14 laptopów, 2 tresowane delfiny i 1,5 samochodu jeśli będziesz w stanie wykazać, że tyle tego potrzebujesz do prowadzenia firmy.
Mateusz, muszę pomyśleć w jakie koszty wrzucić u siebie te dwa delfiny :))))
Pozdro
Pomijając delfiny.. ;) Zwrócę uwagę na dość istotny fragment Twojej wypowiedzi, a mianowicie "jeśli będziesz w stanie wykazać, że tyle tego potrzebujesz do prowadzenia firmy". Otóż okazuje się, że w niektórych Urzędach Skarbowych "wrzucanie" w koszty rachunków nawet za jeden telefon komórkowy (zarejestrowany na firmę) stanowi problem. W mojej Skarbówce na przykład patrzą na to dość podejrzliwie i odradzają wpisywanie rachunków za komórkę w koszty (gdy wdałam się w dyskusję na ten temat usłyszałam, ze musiałabym w razie czego wykazać, że istotnie wszystkie połączenia wykonywane z komórki firmowej związane były z prowadzoną przeze mnie działalnością, a - nie ukrywajmy - korzystam z tego telefonu czasem i prywatnie). Dla mnie jest to osobiście dosyć kuriozalna sytuacja, ale jak widać co Urząd Skarbowy, to inne podejście do problemu.
A jak udowodnisz, że to była służbowa rozmowa? Masz nagranie treści?
Kolejna sprawa to masz koszty używania autka. Wpisujesz dzisiaj, że robisz np 400km do Gdańska ode mnie na rozmowę biznesową. I jak ktoś Ci udowodni, że tam Cię nie było? Twój partner w interesach powie, że nie pamięta, bo dość dużo czasu już minęło, a poza tym nie musi pamiętać kto i kiedy u niego był :) Ja nie słucham w ogóle takich bredni urzędników. Sam w firmie, w której pracuję dzwonię często w sprawach prywatnych i co? I nikt nic nie kwestionuje, bo nie ma podstaw.
Toteż nie twierdzę, że nie można wrzucać w koszty rachunków - stwierdzam tylko, że takie zdanie prezentują niektórzy urzędnicy ;) Początkujący przedsiębiorca, który na takiego urzędnika trafi, może się spłoszyć i uwierzyć mu na słowo (zwłaszcza, że to właśnie w Urzędzie Skarbowym powinni udzielać prawidłowych informacji - teoretycznie, bo z praktyką bywa rozmaicie).
Zapominasz o tym, że są interpretacje przepisów na cały kraj teraz
Powiedz to poszczególnym urzędnikom, mnie nie musisz mówić ;)
To Ty musisz to udowodnić, a eni ja bo nie mam kłopotów z takimi rzeczami :)
Ja też nie - kłopot miała osoba, która założyła wątek :)
Przepraszam teraz już nie czytałem kto założył wątek...masz rację :)
|
|