|
TIR |
TIR
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Co myślicie o kupnie własnego samochodu ciężarowego(tzw.TIR-a) i samemu jeżdżenie nim? Czy taki pomysł ma w ogóle sens i przyszłość? Po prostu pracował bym jako tzw. samozatrudniony.
Wątpi żeby ci się udało, chyba że nawiązałbyś współpracę z jakąś firmą ale one zazwyczaj mają przewoźników.Ale może mógłbyś rozwozić towar jakiegoś składu budowlanego innej opcji nie widzę.
Kolego, już tego typu tematów była masa. Poszukaj w starych wiadomościach, a się wszystkiego dowiesz.
Jak jeździsz sam, to nie ma problemu - utrzymasz się i możesz pracować np. dla Equus, czy Walter, ale oni mają tak marne stawki, że idą do nich tylko samobójcy. Jak dla nich zaczniesz jeździć, to zapomnij o urlopie, spokoju. Twoje życie zacznie polegać na tym jak się od nich uwolnić. Jeśli myślisz, że pojeździsz, połapiesz ich kontakty i będzię cool, to się znacznie mylisz. Oni mają potężne floty i podpisane umowy na pełną obsługę danej firmy, czy dalego regionu. Ponadto są potężne kary za takie pratyki, bo podpisujesz z nimi umowę. Najpierw jednak dowiedz się co trzeba zrobić, żeby zdobyć prawko i licencję na przewozy. Jak obecnie masz tylko kat. B prawka, to nie zaczniesz wcześniej jak za rok. O kasie już nie wspomnę, bo samo prawko obecnie to wydatek ok 6000zł. Później szykuj 7, czy 8 tys.zł na kurs dokształcający dla kierowców, który ma trwać pół roku (nowy wspaniały pomysł na uzdrownie polskiej gospodarki). W Polsce zarządzający takimi sprawami ciężko chorują na głowy, więc lepiej się od tego trzymać z daleka. Jak chcesz zaczynać z transportem, to musisz mieć mniej więcej 150'000zł na pierwsze auto i wszystkie wymagane papierki. Wtedy Twój miesięczny dochód po opłaceniu wszystkiego wyjdzie jakieś 2-3 tys.zł, a rodzinę będziesz oglądał na MMS-ach. Jeśli zamażysz kiedyś o zatrudnieniu kierowcy, to będziesz musiał znaleźć takiego, co będzie jeździl za te 1500zł na rękę. To tyle na ten temat. Nie wierzysz mi, to zapytaj innych. Mam doświadczenie w tym segmencie, bo pracowałem jako kierowca i jako spedytor. Wiem czym to śmierdzi. Z zagranicy obenie auta wracaja za byle jakie stawki, żeby tylko auto nie stało 2-giego tygodnia. Rób jak uważasz, ale ja Ci odradzam. Za tą kasę, co wpompujesz w transport lepiej się brać za co innego.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "TIR":
• Strona 1 z 1
|
|