|
Tommyhilfiger.pl |
|
Strona główna forum
‹ E-Biznes
‹ Zarabianie w internecie
Autor
Wiadomość
MAXIMO: Wtedy 95% systemów biurkowych to były lewe windowsy i wszyscy traktowali Polskę jak my dzisiaj Tadżykistan - sukcesem było w ogóle wydanie polskiej wersji językowej.
Wlasnie, dlaczego nie pomysleli wczesniej. Tak samo jak firma Tommy nagle sie obudzila ze chca wejsc do polski a nie maja domeny.
Napisalem do nich. Jak przyjdzie odpowiedz to wam powiem co i jak... Pozdrawiam
A co ma do rejestracji domeny wersja ich programów? To nie ma z tym nic wspólnego. Ile jest oprogramowania zagranicznego, w polskiej wersji językowej, bez polskich domen?
To, że microsoft nie musiał promować swojej marki.
To do kogo mają pretensję. Gdzie byli specjaliści MSu? Zaspali? Tak jak z większością poprawek do systemów? Mają zastrzeżony znak MSu, ale microsoft.pl to już nie jest ta sama nazwa. Nazwa domeny ma jeszcze kropkę i do tego pl :-) Wiem, że prawo i prawo i głupie przepisy, a sąd zinterpretował je akurat w taki a nie inny sposób. Ale wg mojej oceny to jest największa głupota. Skoro ktoś sobie zastrzega markę XYZ, to niech od razu rejestruje wszędzie domeny (w każdym z możliwych rozszerzeń). To może zróbmy tak, że ja jestem podmiotem działającym w branży X w kraju Y i powinienem mieć zarezerwowane (bez najmniejszych kosztów) miejsce działania w tej samej branży ale w kraju Z. A jak ktoś spróbuje zadziałać w tej branży, w kraju, gdzie mnie jeszcze nie ma, to niech się boi sądów, bo to moja działka tak? Hmm a może niech ktoś zacznie działać na innym rynku, a ja zaobserwuję jego poczynania i jeśli będę przynosiły określone zyski to wtedy wkroczę co? Dla mnie conajmniej bez sensu.
Że już nie wspomnę o sytuacji w której nazwa firmy jest jednocześnie np. rzeczownikiem pospolitym. Co by było gdyby Microsoft nazywało się po prostu Systems albo Software? Fakt nazwa mało oryginalna, ale niech taka firma osiągnie sukces... co wtedy? Słowo "systemy" czy "oprogramowanie" staje sie własnością firmy i nie wolno go używać bez jej pozwolenia? Jeśli taka sytuacja wydaje się paranoją, to paranoją będzie również jakiekolwiek roszczenie firmy Tommy Hilfiger do stosownej domeny... a może po prostu znaleźć jakiegoś Pana Tommiego Hilfigera, ściągnąć go nad Wisłę i ustawić na stronie informacje o nim, jego zainteresowaniach, jego piesku itp. I co wtedy?;>>>
Starałem się napisać jak mówi prawo a nie jak myślę. Jest to idiotyczne z prostej przyczyny.
http://britneyspears.com/ http://www.christinaaguilera.com/ http://lechkaczynski.pl/ Kto powinien dostać te domeny? Osób takich samych imion i nazwisk jak Ci sławni jest dużo więcej. W domenach panuje dzikie prawo pieniądza. Nic na to nie poradzimy.
Kto pierwszy ten lepszy. Jeśli byłem na tyle myślący/przewidujący lub po prostu miałem ochotę zarejestrować taką domenę, to co z tego? To nie jest "dzikie prawo pieniądza". Jesteśmy na portalu biznesowym... nazwa czy domena to towar jak każdy inny - i co w tym złego? Jeśli ktoś kładzie pieniądze na stół i inwestuje wdomenę taką a nie inną nawet po to żeby ośmieszać osobę czy firmę któej nazwa w domenie się pojawia to co z tego? To "dzikie prawo pieniądza" polega właśnie na tym, że jeśli ci zależy, to kładziesz szmal na stół i odkupujesz... mówiąc nadętym słownictwem ekonomicznym to jest "efektywna alokacja kapitału";)
Dzikie prawo pieniądza chodziło mi o to, że bogatszy dostaje tę domenę w procesie sądowym bo jest bogatszy.
Dzikie prawo łapowki?;)
Myślę że osoba mająca taką domenę nie stoi od razu na straconej pozycji. Musi tylko: 1. Umieć negocjować 2. Umieć robić szum;) 3. Umieć się sądzić
Oczywiście, przyznaję Ci rację ProLans. Skoro miałbym się nazywać np Lech Kaczyński (czego nikomu nie życzę) to równie dobrze ja mogę zarejestrować domenę o takiej nazwie (lechkaczynski.pl) i zrobić sobie do niej stronę o tematyce wędkarstwa etc. I co mi zrobią? Nic, bo to nie jest jasno zabronione!!!
A nie można by założyć firmy o nazwie "tommyhilfiger.pl" ? :) Wtedy posiadanie takiej domeny było by uzasadnione :D
Wlasniek, a jak bym zalozyl faktycznie firme o takiej nazwie ale pisana razem
tommyhilfiger I co wtedy, przeciez to nie jest Tommy Hilfiger Skaplikowana sprawa
Walcz - w każdym razie nie sprzedawaj skóry tanio;)
Przypomnę sprawę microsoft.pl, kolega miał handel ziołami microsoft, potem zarejestrował taką domenę. Nie dosyć że domenę mu zabrali to jeszcze musiał zapłacić ponad 40k kosztów. Polecam http://pl.wikipedia.org/wiki/Cybersquatting
|
|