|
Czy mogę pracować u męża |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
witam szukam porady.Czy ktoś może odpowiedzieć mi na pytanie?Jestem osobą bezrobotną mój mąż pracuje i chce otworzyć sklep.Mam pytanie czy może mnie zatrudnić np.na umowę o dzieło lub na umowę zlecenie?Proszę o odpowiedż jeśli ktoś wie.Pozdrawiam Asia
Jeżeli Twój mąż prowadzi DG możesz pracować nawet bez umowy. Jeżeli zależy Ci na jakimś papierze też możesz, ale Twoje koszty zatrudnienia nie stanowią dla męża kosztów uzaskania przychodu.
witaj Oskar dzięki za post.Proszę napisz mi skąd wiesz że jest taka możliwość?prawdę mówiąc zbiłeś mnie z tropu, bo każdy z kim bym nie rozmawiala, to mówi że nie mogę.Proszę podaj żródła z jakich mogę skorzystać by mieć pewność.Dziękuję i pozdrawiam.Czekam na dalsze posty
Zgodnie z par. 23 ust. 1 p.10 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych nie uważa się za koszty uzyskania przychodów wartości własnej pracy podatnika, jego małżonka i małoletnich dzieci, a w przypadku prowadzenia działalności w formie spółki cywilnej lub osobowej spółki handlowej - także małżonków i małoletnich dzieci wspólników.
Dziękuję za posty.A co w sytuacji gdy w razie kontroli powiem że ja nie pracuję u męża tylko mu pomagam?Dziękuję za porady i pozdrawiam
|
|