Czy na opakowaniu produktu (np.wyrobów perfumeryjnych) musi być umieszczona nazwa i adres producenta, czy wystarczy może tylko nazwa i adres dystrybutora, np. na Polskę?
Jeśli nie sprawi to problemu, to prosiłbym również o ustawę.
Z góry dziękuję.
|
Nazwa producenta na opakowaniu |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Czy na opakowaniu produktu (np.wyrobów perfumeryjnych) musi być umieszczona nazwa i adres producenta, czy wystarczy może tylko nazwa i adres dystrybutora, np. na Polskę?
Jeśli nie sprawi to problemu, to prosiłbym również o ustawę. Z góry dziękuję.
Kazdy produkt wydaje mi sie ze powinien mieć nazwę producenta i adres....dystrybutor tylko rozprowadza towar wiec nie może w 100% odpowiadać za jakość no i prawnie...nawet jeśli ktos sprowadza towar z zagranicy to jest nazwa firmy i adres oraz przyklejona naklejka importera lub dystrybutora...tak mi się wydaje...należało by może gdzieś w ustawie poszukać...napewno coś jest tylko nie bardzo wiem gdzie szukać bo nasze prawo jest zawiłe strasznie...
Tak się składa, że za szkody wyrządzone przez produkt odpowiada zarówno producent, importer czy dystrybutor jak i producent matariałów z których rzecz została wytworzona (ten ostatni warunkowo), a nawet sprzedawca (o ile nie da się ustalić producenta, importera bądź poprzedniego sprzedawcy). Wynika to z treści przepisów kodeksu cywilnego dotyczących odpowiedzialności za produkt niebezpieczny. Jeżeli chodzi o oznaczenia na etykiecie art 20 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej mówi, że powinno się na niej znajdować: - firma przedsiębiorcy i jego adres -nazwa towaru -inne oznaczenia oznaczenia i informacje wymagane na podstawie odrębnych przepisów (np: składniki, pochodzenie, licencje, zezwolenia, koncesje)
podepnę się pod ten temat, bo mam podobne pytanie:
chciałbym, aby moja firma (między innymi) zajmowała się konfekcjonowaniem materiałów budowlanych/ogrodniczych. I teraz moje pytanie brzmi tak: Czy na opakowaniu swoją firmę umieszczam jako producenta czy jako dystrybutora? Bo niestety - poprzednie dwa posty nie odpowiedziały na pytanie zadane szabana. Katarzyna napisała, ze "poinien mieć nazwę producenta", a nie że "musi". I jeszcze jedno: kupując taki towar od hurtowni (która nie jest producentem) co powinienem umieścić na opakowaniu? Poprzedniego dystrybutora czy producenta?
|
|