|
Bilety lotnicze do USA przez internet |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam jestem laikiem jeśli chodzi o biznes internetowy, dlatego kieruje tu zapytanie, chciałbym otworzyć serwis za pośrednictwem, którego mógłbym sprzedawać bilety lotnicze (chodzi mi głownie o bilety lotnicze do USA i kanady – gdyż obecnie prowadzę firmę, której działalność ściśle związana jest z tymi państwami). Zainteresowała mnie ostatnia umowa miedzy KE a rządem USA „otwarte niebo” czy cos takiego, chodzi o liberalizację przelotów nad oceanem, pojawia się tu pewna szansa na działanie. Jednak znając realia amerykańskie wiem, że przewoźnicy z USA będą sprzedawać rezerwację za pośrednictwem Internetu (przez pośredników). Dlatego chciałem pare groszy zainwestować w taki serwis. Jednak zaczęły się schody jeśli chodzi o nazwę domeny – wszystko prawie porezerwowane, skontaktowałem się nawet z osobą, która ma domenę taniebiletyusa.pl i com jednak powiedziała mi, że raczej nie na sprzedaż chyba, że zapłacę za nią 90.000 (według mnie trochę za dużo mimo potencjalnego zysku jaki można czerpać z tych serwisów), dzisiaj zobaczyłem na allegro domenę biletyusa.pl – jednak nigdy nie dokonywałem transakcji za pomocą aukcji internetowych, a z drugiej strony porównując cenę do wcześniejszych jest dość atrakcyjna – zastanawiam nie czy to nie jest tylko jakiś przekręt (może fakt, że nie jestem już najmłodszy wiekiem sprawia, że nie mam zaufania do dokonywania takich transakcji). Co Wy sądzicie o takim pomyśle na biznes i czy warto kupić tą domenę (a może ktoś podrzuci mi jakiś inny pomysł na nazwę tylko jakąś prostą do wypozycjonowania??). Prosiłbym o pare rad osób zajmujących się podobnym interesem ?? Pozdrawiam
Odkupujac od kogos domene trzeba dokonac "cesji praw"
Ale po kolei. Najpierw warto sprawdzic czy sprzedajacy ma prawa do tej domeny, tz na kogo jest ona zarejestrowana http://www.who.is http://www.whois.net po wpisaniu adresu domeny wyswietli nam prawowitego wlasciciela Nastepnie trzeba dokonac cesji praw domeny, zwykle jest to formularz.... Stary wlasciciel zrzeka sie praw, wszystko przejmuje nowy wlasciciel... zwykla umowa wysyla sie ja do instytucji, w ktorej nasza domena jest zarejestrowana (robi to ten ktory sprzedawal) po tygodniu mozna sprawdzic kto jest prawowitym wlascicielem, znowu na stronach, ktore podalem wczesniej. Ps. Zostawilem Panu na Priv oferte.
Jeśli nie jesteś pewien, poproś o zrzut z ekranu, gdzie sprzedający zarejestruje się jako właściciel , to tez powinno pomóc,
pozdrawiam
|
|