|
Czy CAFE to dobry biznes i ile trzeba zainwestowac !?!?!?!? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Chciałbym otworzyc pub albo cafe w którym znajdowały by sie liczne koktajle piwo Kawa rózne odmiany poprostu miejsce gdzie mozna przytulnie posiedziec i tp. Czy przynosi to dochody ??? i ile trzeba by było zainwestowac w ten biznes ???? czy ktos mi powie ile kosztuje zarejestrowanie firmy i wszystko ???? jak patrzec na metraż lokali , jaki metraż jest korzystny ????
Wszystko zależy....
Zarobic można i to bardzo dużo ale można też wszystko starcić ;-) Napisz coś więcej - jakie miasto, ile juz jest takich a ile podobnych lokali. Jaki dokładnie masz pomysł... Co do kosztów założenia DG to w najprostszej formie jest to ok 250 zł.
Witam
Tradycyjnie polecam google i archiwum forum... No dobrze, niech stracę :mrgreen: Czytaj : forum baristyczne barmaństwo i forum - strona niestety chwilowo niedostępna archiwum forum strona HoReCa archiwum forum w dalszym ciągu archiwum Pozdrawiam
No ja dysponuje narazie kwotom 20 Tys ale moge dostukac do 30 bo i tak otworze to dopiero za rok chodzi mi głównie ile kosztują papierkowe sprawy
Witam
Uwaga - mogę się troche unieść... - nie - właściciele kawiarni dokładają do interesów i prowadzą działalność ze względów filantropijnych. - najlepiej pod kątem 70 stopni - pomiędzy 50 a 500 m2 - zależy od asortymentu i kasy którą możesz zainwestować.
- mój drogi - najtańsza Elektra (ekspres do kawy) kosztuje 2200 Euro. Chyba że będziesz podawał zalewajkę. Pozdrawiam P.S. Po co linkowac ludziom różne rzeczy, skoro i tak ich nie czytają? (pytanie retoryczno - filozoficzne - nie trzeba komentować)
moim zdaniem to 20 lub 30 tys to tyle co NIC, kompletne ZERO... zastanawiam sie dlaczego piszesz że otworzysz to za rok.. przecież z taką kwotą daleko nie zajdziesz: wystruj lokalu zje Ci conajmniej tyle co posiadasz, a gdzie alkohol, a gdzie koncesja któa kosztuje tyle mniej więcej co posiadasz, a gdzie pracownicy, wspomniany ekspres, chłodziarka do lodów która kosztuje ok 5 tys.
pomysł jest moim zdaniem dobry iuważam że są z tego zyski i to nie małe tylko potężne są kosztu już dla małego lokalu... sam chiałem takie coś otworzyć i trochę dokłądniej się w tym orientowałem ale niestety nie chciałem ryzykować taką pożyczką bankową... a jeszcze co do zysków to niestety na początku będzie jazda do tyłu chyba że w doskonały sposób zagospodaruje się pieniędzmi na pożądną reklamę...
Widzę że niektórzy doradzają a nie mają zielonego pojęcia w tym temacie-Jeżeli chodzi o ekspres do kawy to przecież nie musi kupować-wystarczy że będziesz brał kawę od jakiejś fimy np: Segalfredo a ekspres z młynkiem otrzymasz do użytku, to samo jest z np piwem będziesz brał browar od Żywca a otrzymasz np stoliki z krzesłami, to są duże zaoszczędzone koszty-jednak uważam że 30 tyś to zdecydowanie za mało. Mam doświadczenie w ww branży więc się orientuję.
Witam
Niestety musze się z Tobą nie zgodzić Tommi Benessi, po pierwsze - żadna firma nie da Ci ekspresu z młynkiem - owszem można wziąść maszynę w leasing i płacić raty. - Segalfredo??? Pomyliłeś Segafredo z Alfredo - to dwie różne firmy - zresztą w obu kawa jest IMHO paskudna. Browary dają stoliki, to prawda, ale są to stoliki firmowe - nie ma więc co liczyć na interesujący wystrój lub ciekawą aranżację - to co od nich dostajesz to szkło i lodówki ( i oczywiście instalacja) Czas dla knajp przychodzi ciężki, bo firmy tytoniowe przestały podpisywać umowy wyłącznościowe, podobnie z mocnymi alkoholami. To co mogą teraz zrobić to rozliczać się z lokalem za umowy w towarze, można więc zapomnieć o 30 tyś bonusie od Phillipa Morrisa (jak było jeszcze jakiś czas temu) A mój poprzedni post bardziej był związany z tym, że ludziom nie chce się nawet poszukać czegokolwiek samemu, tylko przychodzą na gotowe rozwiązania. Ile razy można pisać to samo na tym samym forum... Pozdrawiam
Muszę Cię zdziwić Tiferet, jestem byłym pracownikiem firmy Elite Caffe -która sprzedaje również kawą Lavazza, bez problemu otrzymasz ekspres i młynek musisz tylko wyrabiać normy związane z braniem od nich kawy. Orientuję się w temacie już o tym pisałem (byłem PH) w tej firmie, mam również kontakty z przedstawicielami innych firm konkurencyjnych oraz piwowarskich jak to w gastronomii bywa. Jeżeli nie wieżysz w moje słowa mogę podać kontakty. Jeżeli dany przedsiębiorca nie ma pojęcia o czymś takim-to kupuje naiwnie sprzęt wartości kilkadziesiąt tyś złotych.
Pozdrawiam.
a jakie sa to normy mniej wiecej?
Sorki bo nie na temat.
Ja teraz tylko czekam co odpisze pani tiferet. Zawsze lubie czytac jej jak zwykle "najlepsze i najmadrzejsze rady". hehe
Tommi ma rację. Wynajem ekspresu kosztuje kilkadziesiąt złotych miesięcznie (śmieszne pieniądze w porównianiu do wartości sprzętu). Ale trzeba brać określoną ilość kawy miesięcznie. Jaki ekspres i ile kawy dowiesz się z cennika firmy. Najlepiej zadzwonić, spytają się jaki typ lokalu chcesz ostworzyć i ile kaw dziennie spodziewasz się sprzedawać. Przyślą emailem cennik.
Jednak coś za coś. Za kawę niestety przepłacasz. I to sporo. Więc jeśli stać cię kup ekspres, dzięki temu będziesz mógł podawać taką kawę jaką chcesz. Jeśli nie to poprostu wejdz we współpracę z firmą (Tchibo, Jacobs czy inną) ale to takie zło konieczne.
Sprawa wygląda następująco: im wyższy będzie limit kupowania kawy na miesiąc tym lepszy otrzymasz ekspres. Generalnie takie minimum to około 5kg kawy miesięcznie, wówczas otrzymujesz mały automat, lub ekspres łżkowy jednogrupowy. Później stawka rośnie. Zawsze w przypadku dobrego ruchu masz szansę na zamianę ekspresu na większy. Poza kawą możesz kupować również śmietankę, syropy, czekoladki co daje również zyski firmie która użycza ekspres. Jeżeli chcecie dowiedzieć się bliższych informacji podaję linka do jednej z firm, zaznaczam że na rynku jest duża konkurencja i jest w czym przebierać. Natomiast nie wszystkie firmy działają na takich samych zasadach.
http://www.coffeeservices.elite.pl// pozdrawiam wszystkich,
|
|