|
Inteligentny dom,nowoczesne systemy dla domu |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Chciałbym poruszyć temat inteligentnego domu.Jeszcze dużo ludzi nie ma pojęcia co to wogole jest ale myśle ze za kilka lat stanie sie to standardem podczas projektowania domu tak jak to jest obecnie w USA.Myśle że taki pomysł jest bardzo innowacyjny i można powiedzieć że zakładajac taki biznes nie potkniemy się predko o konkurencje.Wiem że wklad finansowy musi być dość duży na początek ponieważ stworzenie takiej instalacji w domu jest dość kosztowne i dochodzi nawet czasami do 14tys zł albo i wiecej w zależności od potrzeb.Zastanawia mnie tylko czy oprocz bogatych ludzi byli by chetni na to także przeciętni ludzie za jakiś czas.Co raz wiecej ludzi lubi wygode mianowicie sterowanie oświetleniem zdalnie,podlewanie automatyczne ogrodu gdy jestesmy na wakacjach,wylaczanie pradu z niektórych gniazdek w celu bezpieczeństwa naszych pociech,symulacje obecnosci w domu gdy nikogo nie ma,sterowanie zdalne klimatyzacja czy też ogrzewaniem by po przyjsciu do domu miec w nim ciepło dzieki temu wszystkiemu system w domu może sie sam uczyć codziennych czynności takich jak np. zamykanie rolet o danej godzinie wyłączanie oświetlenia gdy idziemy spać,w pełni zautomatyzowany system może nawet zamknąć okna gdy zacznie padać deszcz i wiele innych funkcji.Koszt najtańszych systemów zaczyna sie od 1500zł i myśle że firma robiąca takie usługi może sobie policzyć całkiem niezłe pieniadze za zaprojektowanie takiego systemu.Sam zainteresowalem sie dokladniej tym tematem i ciekawi mnie czy gdzieś można sie podszkolić w tej dziedzinie.
Na pewno jest w tym przyszłość, aczkolwiek myślę, że przeciętnej Polskiej rodziny jeszcze długo nie będzie stać na tego typu "bajery". Ale jako, że nie żyją tu tylko przeciętniacy, ale także zamożniejsi ;) napewno jest w tym przyszłość i możliwość zarobienia.
Ciekaw jestem jak wygląda sprawa z bezawaryjnością i konserwacją inteligentnych domów, bo jest tam sporo elektroniki, która czasem lubi żyć własnym życiem.
Czy podszkolić się w tej dziedzinie nie wiem ,napewno tak ale nie mam informachi gdzie i jak.Co do samego pomysłu ...uważam pomysł za ciekawy .Co do instalacji tak jak piszesz powiedzmy maxymalnej za 14 tyś. wcale nie uważam żeby był to duży koszt przy budowie nowego domu.Coraz więcej ludzi buduje nowe domy a koszt takiego domu stale rośnie ,oczywiscie mozna rowniez montowac systemy w domach juz wybudowanych ,jesli ktos kupuje nowy dom powiedzmy za 600 tys czy chodzmy nawet za 300 to nie wiem czy problem stanowilo by te 14 tys. Mysle ze pomysl inteligentnego domu nie jest jeszcze na teraz mowie tutaj o nazwijmy to "bajerach" ktore sa tylko dla naszej wygoty :) to pozniej ale mysle ze temat pozostałych rzeczy jest juz do sprzedania i to wcale nie trudno.Każdy chce dbać o bliskich jak i rowniez dbac o poczucie wlasnego bezpieczenstwa.Bezpieczenstwo np naszych dzieci i nasze jest bardzo wazne wiec ja bardziej skupilbym sie na samej sprzedaży tych systemow .Bazujac na bezpieczenstwie swoim i bliskich ktore jest bezcenne jak i tez dobr materialnych a nie na wygodzie i jak juz wyzej nazwalem umownie"bajerach". Na początku stawiałbym własnie na "wylaczanie pradu z niektórych gniazdek w celu bezpieczeństwa naszych pociech,symulacje obecnosci w domu gdy nikogo nie ma" sprzedajac wlasnie w ten sposob.Powodzenia temat ciekawy.
Kwestia jeszcze w jakim stopniu inteligentny będzie dom za 14 tys. PLN bo tak naprawdę trudno ustalić tu górną granicę bo zautomatyzować można praktycznie wszystko i wydać na to nawet więcej niż na sam dom.
No tak napewno mozliwosci sa ogromne jednak chodzi mi oto ze teraz racje bytu mogly by miec systemy ktore dbaja jakby o nasze bezpieczenstwo i naszych bliskich cala reszta fajnie dla wybranych ludzi z duza kasa ale to co pisze moze byc juz i nie bedzie uwazam problemu tego sprzedac .
System tego typu jesli chodzi o wyłączenie gniazdek można montować juz w wybudowanym domu bez konieczności skuwania tynku i przerabiania instalacji.Myśle że sprowadzanie samych urzadzeń i ich sprzedawanie byłoby dobrym pomysłem na sam początek ale jak to zawsze bywa szybko sie pojawia konkurencja dlatego lepiej jest instalowac i konserwowac te urzadzenia,bo w tym momencie jak juz zlapiemy klienta chetnego na taki system to bedzie chcial by ta sama firma ktora mu to wykonala w razie awari przyjechala i naprawila czy tez udoskonalila caly system i do tego wszystkiego mozna bylo by jeszcze instalowac okablowanie Lan i podzielenie internetu dla domu a takze pelen serwis wszystkiego.Zastanawiam sie tylko ile trzeba by było wkładu na to wszystko na początek.Na kompach znam sie doskonale na sieciach itd tylko nie wiem jak tu nabyc doswiadczenia na montowaniu takich systemów.
Metodą prób i błedów:) Pieniadze na poczatek... no wydaje mi sie ze tyle ile jestes w stanie zorganizowac;) Kup czesc sprzetu zaloz u klienta sprawdz ,nie masz pieniedzy niech najpierw zrobi zamowienie i zaplaci zaliczke.Pierwsze od czego zacznij to skonstruluj oferte jak najlepiej potrafisz docierajac do poczucia bezpieczenstwa klienta i korzysci wynikajacych z zalozenia takiego systemu i sprawdz jakie bedzie zainteresowanie,pozniej wszystko samo bedzie wychodzic "w praniu"
http://www.emiter.net.pl/pl/szkolenia.html moze to Ci przypadnie do gustu,tu sa szkolenia z tego zakresu.
Za 14 tys to można "inteligentny" dom zrobić na czterech przekaźnikach.
Nie wiem, czy znasz głębiej zagadnienie, ale przygotowując się rok temu do instalacji w nowowybudowanym budynku przejrzałem też oferty instalacji "inteligentnych". Cena jednostki centralnej to od 5 za najprostszą do 20 tys zł za średnio skomplikowaną. Cena okablowania gwiazdowego w budynku 300 m2 to 40 tys zł z materiałem. Dochodzą jeszcze sterowniki i urządzenia końcowe w zależności od tego czym chcemy kierować. Sama instalacja do podlewania wody z sekcyjnymi zraszaczami i kroplownikami to 10 tys zł. Sterowanie roletami, żaluzjami i zasłonami kolejne 10 tys. Ja wymiękłem i mam tylko szczątkową, prostą instalację "połinteligentną" za kilkanaście tysięcy bez sterownika głównego, taka niby "fuzzy-logic" ;-) Jeśli byś robił takie instalki za 14 tys, to byś klientów nie przerobił. Obawiam się jednak, że nie wiesz ile tak naprawdę kosztują nawet same materiały. A może liczysz tylko samo okablowanie domku jednorodzinnego, to w 14 tys byś się pewnie zmieścił. Możesz umieścić tutaj jakąś uproszczoną wycenę dla popularnego projektu domu?
zaczeły się pojawiać reklamy "inteligentny dom bez okablowania" czy coś w tym stylu - może odwiedzić takiego przedstawiciela, zrobić szkolenie i szukać samemu klientów ! mieć przy sobie prospekty - ewentualnie jakieś małe sterowniki na pokaz, czy prezentacje w power poincie ! wtedy można załatwić klientów, którzy budują, ale i takich, którzy już mają wybudowany domek ! na początek można wejść w ukłąd z przedstawicielem, że ty załatwiasz klienta (ty montujesz i ustawiasz parametry, szkolisz nowego wlaściciela takiego systemu) ale towar przywozi przedstawiciel ! ty natomiast bierzesz za to np. 50 % zysku na początek, a jak się rozkręcisz to i będzie cię stać na zakup umówionego z którymś tam z rzędu klientem i cały zarobek jest twój ! jak wy to widzicie ?
Sorki ale czy to jest intelientny dom?
Automatyczne podlewanie ogrodu?, Zamykanie okien podczas deszczu? Sterowanie klimatyzacją? albo wyłączanie poszczególnych gniazd w pokojach np dziecinnych? To nie jest inteligentny dom tylko standartowe rozwiązania które są już dostępne na naszym rynku od iluś tam lat :) i są wykorzystywane przez większość społeczeństwa które buduje domy :) kupując ileś tam okien dachowych producent daje gratis całą automatykę z czujnikami :) kupując ileś okien typu "fix" czyli wielkie szyby od ziemi do sufitu można wynegocjować ceny rolet anty włamaniowych które zamykają się u ustalonej porze :) Kupując ileś tam metrów węża wkopanego na stałe w ziemię który podlewa krzaczki drzewa trawniki i inne tego typu sprawy to kupując cały zestaw programator z elektrozaworem dostajemy gratis :) itd itp To są wszystko standarowe rozwązania szanowni koledzy :)
Nie chciał bym się wymądrzać :) ja tylko podpowiadam że jak ktoś się tym zajmnie to może takie coś negocjować z producentem :)
nowy71, ja tylko powiem, ze nie słyszałem, zeby jakikolwiek producent dawał coś gratis. Jesli przy dużym zakupie wynegocjujesz cenę przy której producent jeszcze dorzuca cokolwiek, to znaczy, że mogłeś kupić to taniej ;-)
Poza tym okna teraz są już tak tanie, że do fixów nikt nie dorzuci rolet. Bo rolety z automatyką są droższe od tych okien :-) Od standardowych cennikowych cen okien można uzyskać nawet 60% rabatu. Zapewniam, że po takim upuście producent nie dołoży Ci nawet zapasowej klamki, nie mówiąc o roletach :-) Podsumowując: jesli producent coś chce Ci dać gratis, to negocjuj cenę dalej. Zazwyczaj kupisz sobie ten "gratis" z dodatkowego upustu i jeszcze Ci zostanie :-)
No cóż :) Szukajcie a znajdziecie :)
Może podasz mi namiary gdzie fixy są takie tanie??? może będzie się nawet opłacało jechać na drugi koniec polski? :)
Nigdzie nie powiedziałem, że fixy są tanie. Powiedziałem tylko, że są tańsze od rolet.
Np. za fix 180x180 cm przy zakupie 10 sztuk (plus inne okna) płaciłem poniżej 400 zł netto za sztukę. Profil Avantgarde 5 komorowy polskiej produkcji, szyby standard. Sam silnik z automatyką do rolety 180x180cm jest droższy. Standardowa roleta z silnikiem Somfy i pilotem do tego okna kosztowała ponad 800 zł netto przy sporym zamówieniu. Ceny rolet antywłamaniowych z atestem są ponad 2 razy wyższe. Dlatego nikt nie dorzuci rolet elektrycznych do okien fixów za darmo. Na dodatek wg mnie, przy fixach nei ma znaczenia jakość profilu, bo i tak obciążenia są znikome. Waże, żeby tylko profil nie żółkł, jesli okna są białe. Tak więc nie musisz jeżdzić po całej Polsce by kupić tanie fixy. Kazdy producent sprzeda Ci fixy w cenie około 100 zł za metr przy większym zamówieniu. Ale rolet nie dorzuci gratis ;-)
Ale czy ja napisałem że ktoś daje rolety gratis???
|
|