|
Jak zapłacic mniejszy zus |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
w grudniu skoncze 25 lat. mam wykształcenie wyższe. zamierzam otworzyc działalnosc. Jednoczesnie od wrzesnia ide do pracy na pólroku, wiec chwilowo zus przestaje byc problemem, ale co po tem, czy mam szansę na niższą składke? jesli tak to jak to zrobic?
Od sierpnia 2005 osoby które rozpoczynają dzialalnośc gospodarczą (i wcześniej jej nie prowadziły) mogą skorzystać z obniżonej składki zusowskiej. Obecnie wynosi ona 99,18 na społeczne oraz 166,66 na zdrowotne. Przez pół roku zatrudnienia odpada Ci społeczne a po tym czasie przez następnych 18 miesięcy będziesz mógł płacić 166,66+99,18. Oczywiście nie ma przeciwwskazań co do płacenia pełnej kwoty składki (ciekawe ile osób sie na to decyduje..?) ;-)
czy to znaczy, że jak wznowiłem działalnośc po 9-ciu latach!!! nie skorzystam z tej dobrotliwości? będę musiał płacic po staremu? to jest chyba z 700 zł? tak?
nie, w ciagu 5 lat.
Witam
Po 2 latach tańszego ZUS nadchodzi szok gdzy trzeba płacić koło 800 zł składek, a na dodatek swiadomość tego że płacąc tak przez całe życie twoja emerytura będzie na poziomie 600 złotych o ile nie będzie wielkiego krachu ZAKŁĄDU UBEZPIECZEŃ SPOŁECZNYCH. Moją propozycją na to jest nawiązanie z nami współpracy mającej na celu optymalizację skłądek ZUS po przez zatrudnienie na pracę nakładczą. Dzięki temu możesz obniżyć zus nawet do 400 złotych a oszczedności zainwestować w inny sposób naprzykład fundusze, nieruchomości co da ci znacznie więkrzą emeryturę. Bedziesz wiedział na co idą twoje pieniądze, a nie zastanawiał się czy dostaniesz emeryture czy być może dla ciebie już zabraknie. Po szczegóły zapraszam na stronę pomniejsz-zus (kropka) pl
podpinam sie do tematu z pytaniem:
teraz pracuje na pelny etat pracodawca odprowadza mi spoleczne i zdrowotne skladki - od pazdziernika chcialbym dodatkowo rozpoczac DG ... bede placil sama skladke zdrowotna ale co gdy po rozwinieciu sie mojej DG bede chcial przejsc na pol etatu??? jakie stawki wtedy mnie beda obowiazywac? czy strace mozliwosc placenia nizszego ZUSu przez pierwsze 2 lata????
|
|