|
Odśnieżanie dachów i parkingów - Czy to wypali ? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Tak więc zdecydowałem. Zajme się odśnieżaniem dachów i parkingów. Teraz bardzo bym prosił o kontakt z kimś kto już zajmuje się taka działalnością. Ponieważ nie wiem od czego zaczać, czy najpierw zacząć się reklamowac, czy założyć firmę. Próbuje równiez napisac biznesplan ale szczerze mówiąc nie wychodzi mi to. Moja firma będzie bardzo uboga, bo doszedłem do wniosku, że na rzadne dofinansowania nie mam co liczyć. z PUPu byłby duże szanse jeżeli byłbym bezrobotnym a tak się składa, ze pracuje. Tak więc sam będe siebie finansować. Bardzo prosze o pomoc :)
Witaj,
Ja bym najpierw poszukał klientów. Możesz zacząć działać, a do wystawienia faktury zdążysz założysz sobie działalność. Na przykład zrobisz rozliczenie raz w tygodniu lub nawet miesiącu. Jak pracujesz to ZUS-u zapłacisz niecałe 200 zł. Zależy jak chcesz działać - czy chcesz mieć tylko łopatę do śniegu w firmie, czy też bardziej zaawansowany sprzęt i pracownika. Dzisiaj słyszałem reklamę odśnieżarki spalinowej za 2 tys w którymś hipermarkecie budowlanym. Na początek mogłaby być. Albo pług śnieżny do malucha 126p, bo i taką opcję widziałem kiedyś :-) Jak chcesz odśnieżać dachy to musisz mieć jakiś kurs BHP do pracy na wysokości ponad 12 m bodajże. Do parkingu czy placu możesz wziąść jakiegoś "łazika sklepowego" za 5 zł/h. Do dachu nie polecam takich eksperymentów, bo jak spadnie to masz problem - musi być zarejestrowany pracownik, albo Ty. Jak znajdziesz klienta, to już jesteś do przodu, bo koszty będą niskie. Dochody też nie będą za wysokie jak sam chcesz odśnieżać. Ale... duże firmy do odśnieżania biorą inne duże firmy ze sprzętem, solarką, pługiem itp. Małe firmy biorą edka za wino i efekt jest ten sam. Jak jest z dachami, to nie wiem, bo to nowy temat. Ale każda firma kiedyś była mała - od czegoś trzeba zacząć :-))
Jest to biznes sezonowy i w dodatku nie na każdy sezon. Dwa lata temu wiele firm weszło w ten segment, więc na wypadek gdyby taka zima sie powtórzyła natychmiast uruchomią "moce" przerobowe. Na Twoim miejscu przygotowałbym się do raczej łagodnej zimy, a gdyby przeszła ostra zima z dużymi śniegami powinieneś w ciągu 24 godzin załatwić ludzi i sprzęt. O reklamie możesz pomysleć już teraz, by przy pierwszych opadach (najlepiej byłoby tuż przed pierwszymi opadami) załatwić umowy z klientami.
|
|