Co o tym myslicie? jest popyt na firmy zakladajace ogrody?
Ma ktos doswiadczenie w tym aspekcie? :wink:
Prosze o kometarz
|
Ogrody |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Co o tym myslicie? jest popyt na firmy zakladajace ogrody?
Ma ktos doswiadczenie w tym aspekcie? :wink: Prosze o kometarz
zakładanie ogrodów to wg mnie świtny pomysł sam zrobiłem już 1
przy czym trzeba pamiętać że po 1 musisz się na tym znać jakaś szkoła ogrodnicz ( ja np. studiuje ogrodnictwo a poznańskim AR) po 2 sprzęt łopaty grabie itp.... z moich wyliczeń wynika że za 1h pracy zapłaciś ok 5 PLN więc nie za bardzo opłaca się brac chłoaków do roboty bo sie opieprzają jak już to płacić za dzieło ( ja kupuje w przyszłym roku traktorek taki gdzie można podłączyć 1 skibowy pług glebogryzarke to znacznie ułatwia prace i przyspiesza termin ukończenia prac po 3 wg mnei najważniesze trzeba to lubić nie robić tego na siłę musisz miec jakąś wizje po 4 musisz się znać na sysyemach nawadniania trawników lini kroplujących bo to podstawa nie wystarczy posadzić kilka roślinel w rabatach przykryć korą agrowłukniną po 5 hehe nie wiem co dalej pisać więc jak byś iał jakieś pytania to pisz chętnie podyskutuje ...
DZIEKI za pomoc ma ktos moze inne zdanie?
EJzlei sam sie na tym nie znasz to nawet nie warto zaczynac. CHyba ze masz kogos kto projektowal by je za ciebie. Ewentualnie nastaw sie na wykonywanie gotowych projektow.
A co do pieniazkow to za zaprojktowanie ogrodu specjalisci zadaje naprawde ogromnych pieniedzy
Mi się pomysł podoba, ba, podabał i dlatego jestem teraz 3 rok na kierunku Technik architektury krajobrazu:) Interes podobno bardzo dochodowy.
To bajer bo masz teorie ale sam zauwazylem ze takie firmy powstaja jak grzybki i niektuzy nie maja zamowien bo sie troche orientowalem.
Wiec z kasiora to wsz. zalezy od jakosci i fachowosci uslug. Projekty sa drogie ale kto je kupuje? ... Interesuje mnie jak ewentualnie dotrzec do klijenta? Jaka reklame wybrac? Prosze o podpowiedz.
Jezeli chodzi o klientow to razcej zamożni mieszkancy osiedli domkow no i ozcywiscie sa organizowane przetargi na np. zaprojektowanie jakeigos fragmentu miasta czy nawet terenu wokol centra handlowego.
Co do reklamy to prasa i moze jakeis ulotki w sklepech ogrodniczych
ulotkiw sklepach ogrod to bzdura .... bo sklepy ogrodnicze najczęściej prowadzą zakładanie ogrodó proponują rabaty na rośliny więc dlatego coś takiego nei ma sensu najlepiej jest zrobić z 3,4,5 ogrodów darmowych tzn.. twoja praca jest darmowa masz np. 1 pracownika i robcie potem to wszystko samo powinno się ruszyć .... PRZEZ POLECENIE... to najlepszy sposób... serio ..a robiąc darmowe ogrody zdobywasz oświadczenie a jak coś spartolisz to sumienie masz czyste bo za ot $ nei bierzesz.... a najlepsza nauka to na własnych błędach...
co do tego pomyslu hmmmmmm ojciec (nie chwalac sie :mrgreen: prowadzi taka firme) juz okolo 7 lat troche nawet sam w niej dorabiam w owlnych chwilach ale tak ma "wielkie plecy" o ile mozna mowic tu o "wielkich plecach"tzn byl przez 8 lat prezesem miejskiego zakladu zielnie w 250tys miescie i dzieki temu ma bardzo dobre uklady z ludzmi a co za tym idzie jest bardzo duzo zlecen zwlaszcza w sezonie ale nie powiem jest kolo 30 lat w barnzy ogrodniczej i na prawde bardzo dobrze zna sie na projektowaniu i calej architekturze ogrodow w miesie i jego obrzezach jest jescze 4 firmy i wszystkie sa zleceniodawca firmy ojca (tzn podwykonawca) oprocz tego zalozmy w zime gdzie jest mniej pracy sa zlecenia od zmz typu odsniezanie itp,itd, to tyle w tym temacie ode mnie i jesli ktos na prawde chce isc w tym kierunku musi miec jakies znajomosci (wynika to z moich obserwacji)
a dodam tylko ze z glodu nie zdychamy :razz: da sei wyzyc na takiej firmie ale trzeba umiec osobiscie polecalbym trosze inny biznes w tym kierunku o ktorym tu juz bylo kiedys jesli ktos zainteresowany tym biznesem pisac prosze do autora tego postu jescze majac na mysli tzw"plecy" chodzi mi wlasnie o reklame ludzie najpierw ida do miejskiego zakladu zielnie prosic aby Ci im urzadzili ogrod a Ci takimi pierdolami sie nie zajmuja i z tad tyle zlecen w firmie ojca jesli nie masz kogos w zakladzie zieleni to ciezko to widze pozdrawiam powodzenia
Rolfik, Nie zgodze sie z tobą. nie spotkalem sie jeszcze z zadnym sklepem oferujacym takei uslugi. A sklepy napewno zgodzily by sie na takie ulotki w zamian za zobowiazanie sie do robienia zakupow w ich sklepie.
co do zrobienia tych kilku ogrodow za friko tomoze nie zdac egzaminu. Wiesz ileprojektuje sie sredniej wielkosci ogrod? A do tego dochodzi jeszcze jego wykonanie. Tym bardziej z jednym pracownikiem. te kilka ogordow robil bys kilka miesiecy. A w tym czasie z czego sie utrzymasz?
Wiam doskonale jak to wygląda ..... znajomy z AR ( Akademia Rolnicza W poznaniu ) tak zaczynał na początku zrobił ogród znajomej potem ja go poleciłem kilku osobą a teraz ( to tylko przez "polecanie" ) ma tyle zamówień że nie może się pozbierać ..
kolejna sprawa.. miesiąć roboty o czym ty do mnei mówisz chyba nei żyjesz w epoce kamienia łupanego .. maszyny maszyny i jeszcze raz maszyny żadnej konkretynej pracy łapami .... cały sprzęt traktor z glebogryzarką pługiem jednoskibowym , wiertlo do ziemi ...... to nie jest praca jak kiedyś żeby się narobić fizycznie .. dziś trzeba dbać o siebie i potrafić ułatwiać sobie życie .. projekty są już gotowe i wystarczy przenieść je na Ogrody.. pozdrawiam
Mogę zaoferować rzeczy z drewna do ogrodu
-altanki -mostki -lawki -donice i inne według zamównienia zapraszam zainteresowanych
Wie ktos ile sie bierze za taki ogrodek?
I jest problem-jak znalesc klijenta w malym miescie lub jak dotrzec do duzego klijenta z big miacha?
Rolfik, No tak kupuje sie traktor i on sadzi za ciebie rosliny :]
Co do projektow ogrodow to nie jest to zbyt profesjonalne podejscie. To tak jakby webmaster sprzedal ci strone zrobiona z darmowego szblonu. Beznadzieja. slawxxx, co do malego miasta to jest problem. Tym bardziej jezeli nie ma tam "bogatego osiedla". jezeli jednak jest takie to wystarczy sie rozreklamowac wlasnie w tym obszarze. Przejsc z albumem - oferta. np. na poczatek zaproponowac darmowa wstepna oferte w ciagu tygodnia. umowic sie na spotkanie i przedstawic na nim wizualizacje ogrodu.
|
|