|
Opieka nad dzieckiem na godziny |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Jestem mamą dwulatka, potrzeba sprawiła ,że wpadłam na pewien pomysł. Otóz jak każda mama czasami potrzebuję coś załatwic, zrobic zakupy czy zwyczajnie miec kilka godzin wolnych dla siebie, niestety nie mam u kogo zostawic mojego malucha a jednoczesnie nie potrzebuję stałej opiekunki do dziecka, no i tu moje zapytanie i jednoczenie pomysł: czy opieka nad dziecmi (nie jako przedszkole i codzienna opiekunka do dziecka) na godziny, dwie może trzy dla mam które potrzebuja kilka godzin w tygodniu wolnego to dobry pomysł? Na początek mogłabym sama zając sie dziecmi,u siebie w domu,bylabym dostepna przez powiedzmy 8 godzin, liczac na rotację,stawka oczywiscie godzinowa (moze 8 albo 10 zlotych) Myslę, że gdyby cos takiego było dostepne w moim miescie chetnie bym skorzystała. Czy tak jak w przypadku przedszkola potrzebne sa jakies zezwolenia i tym podobne?Nie myslę o goracych posiłkach, ponieważ mamy zostawiałyby swoje dzieci na 2 do 3 godzin wiec tylko napoje i zimne przekąski dla maluchów (zdrowe). No i naturalnie jednorazowo mogłabym sama zajac sie maksimum 3 dzieci do wiekszej ilosci choc na to nie liczę przynajmniej na początku wzięłabym kogoś do pomocy może tez wynajem jakiegoś lokalu z dostosowaniem dla dzieci (materace, zabawki gumowe budowle itp) Co myślicie?
Witam,
Sama noszę się już dłuższy czas z otwarciem takiego punktu. U mnie problem polega na braku wspólnika - bo koszty otwarcia takiego przedszkola na czas są przynajmniej na początku spore. Myślę jednak, że jest to bardzo dobry pomysł, pod warunkiem, że znajdzie się odpowiednią lokalizację. Potem tylko system poleceń, odpowiednie ceny i zadowolenie dzieciaczków, a powinno wszystko porządnie zadziałać. Życzę powodzenia
Także uważam, że pomysł nie jest zły ale na początek chciałabym sprawdzic jego popularnośc i najpierw w miare mozliwości chciałabym to zrobic przy minimalnym wkładzie, tak jak pisałam w swoim domu maksymalnie z 3 dzieci, licząc raczej na rotację. Oczywiscie będę musiala się gdzieś zareklamowac, moxze w jakieś gazecie lokalnej badź na ulotkach ale nie przewiduję gromnych kosztow. Nurtuje mnie opłacalnośc, koszt takiej uslugi nie moze byc zbyt wysoki ale i nie za niski, liczę na stałych klientow np mamy ktore chcą wyskoczyc na fitnes, czy do kosmetyczki, nie mają pod ręką babci czy koleżanki, potrzebują dosłownie 2-3 godzin i w takiej sytuacji będę ja :o)[/code]
Pomysł wydaje mi sie jak najbardziej trafiony..Tylko zastanawia mnie czy nie potrzeba miec skonczonych kursow pedagogicznych,czy cos w tym rodzaju.W koncu to praca z dziecmi,prawda?
A dowiadywalas sie czy mozesz skorzystac z dofinansowania z UE? Slyszalam ze mozna uzyskac kwote ok 13000 na otworzenie biznesu..na decyzje czeka sie ok miesiaca..potem wystarczy utrzymac sie na rynku rok..wydaje mi sie ze w takiej sytuacji nie bedzie to trudne.
Witajcie....No tak tyle że to wszystko jest zwykłą działalnością- więc ZUS trzeba zapłacić., a co do własnego mieszkania to też w nim prowadzona jest działalność- czyli mieszkanie trzeba w papierach przerobić na miejsce pracy- a to trwa.. a jeżeli działalność prowadzimy w domu to wtedy jest ryzyko że urząd skarbowy do nas do domu zajrzy..inna rzecz jeżeli interes chcemy prowadzić na lewo ...to powiem szczerze że bym nie ryzykowała ( sama myślałam o takim interesie, tyle że o agencji niań)- niech się maluchowi przez przypadek coś stanie- a przypadki są różne i wtedy nie będzie zmiłuj się...Pozdrawiam..
|
|