|
Recykling |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Od pewnego czasu interesuje mnie temat recyklingu. Z tego co słyszałem to można na tym nieźle zarobić, jednak nie wiem jak się do tego zabrać. Jak mozna zorganizować działalnośc w tej branży i jakie surowce są najopłacalniejsze ? Ponieważ nie mam tyle kasy żeby kupić maszyny do segregacji i odzysku odpadów zastanawiam się czy jest możliwość otwarcia działalności w której zatrudniałbym kilku pracowników którzy segregowali by odpady, a ja później sprzedawałbym już posegregowane do firm które je przerabiają. Pytanie tylko skąd zdobyć odpady do posegregowania - czy jest opcja żeby podpisać umowę z miastem i odbierać śmieci w celu segregacji ? Jakie odpady są najbardziej opłacalne w sprzedaży i jakie firmy na rynku skupują posegregowane odpady, czy jest to opłacalne ? Czy może ktoś działa w tej branży lub posiada taką wiedzę
Pomysl ma przyszlosc. na twoim miejscu poszukalbym dzialajacych juz firm w tym zakresie i przyjrzal sie dokladnie ich dzialalnosci. to powinno rozwiac czesc twoich watpliwosci.
Otworz skup zlomu, makulatury i szkla. Pozneij to sobie segreguj i sprzedawaj np. zlom do huty.
Zastanawiam się nad kupieniem lub wydzierżawieniem kawałka ziemi i otwarcia na niej punktu segregacji odpadów. Odpady pobierałbym od miasta - pytanie czy jest możliwość podpisania z miastem takiej umowy żeby dostarczali mi odpady do segregacji i na jakich zasadach są takie umowy. Poza tym jakie są cenniki sprzedaży posegregowanych już odpadów takich jak tworzywa sztuczne, szkło, makulatura, metale, drewno, czy jest to opłacalne. Co musiałbym zrobic żeby taki biznes rozkręcić?
Witaj,
Sam o tym myślałem. Trochę przeraziła mnie liczba zezwoleń, jakie trzeba załatwić. Głównie chodzi mi o ochronę środowiska. Sam koszt betonowanego placu z drenami i stacją oczyszczania nie jest mały. Śmieci musza być segregowane w hali, odcieki ze śmieci oczyszczane. Wentylacja z monitoringiem związków i kosmiczne BHP. Lokalizacja utrudniona (smród i robactwo) i niesamowita droga prawno-administracyjna do pokonania. Mówię tutaj nie o złomie, makulaturze i szkle, tylko nieposegregowanych śmieciach do segregacji, a reszta na zwałkę. Można dostać na to dotacje z UE, ale nie dałem rady rozgryźć tematu. Dziwne tylke, że nurki na śmietniskach są OK, ale jak ktoś chciałby to usystematyzować, to ma rzucane kłody pod nogi w postaci nierealnych przepisów. Doszedłem do wniosku, że najłatwiej do tego celu wynająć śmietnisko i na jego terenie robić segregację odpadów. Wtedy są już prawie wszystkie zezwolenia.
Zawsze możesz pobawić się w pośrednika
Prowadze skup makulatury i pozyskuje ja np. ze sklepow, ktore chetnie jej sie poybzwaja.
Napisz coś więcej o tej makulaturze. Nie masz potem problemu z jej odsprzedażą, czy może sam ją przerabiasz?
tez o tym myslalem i mysle nadal. Jestem obecnie w londynie a tutaj jest to wszystko bardzo ladnie zorganizowane wszyscy mieszkancy maja na odpady pojemniki worki itd. raz w tyg jedzie samochod i zbiera to wszystko, nie wiem co dzieje sie dalej.
Witam. W tym momencie pracuje w takiej firmie w Irlandii. Moim marzeniem jest mieć takie coś w Polsce. Czysta Kasa. Ale ,żeby coś takiego otworzyć potrzebujesz minimum
1 000 000zł. musisz miec bramowca, hakowca, śmieciarke. to juz masz 500 000 jak nic. pojemniki, reklama, plac przygotowany, wylany betonem. Widlak ciągnik siodłowy z naczepami na papier folie i smieci organiczne. Podejrzewam, że i ten milion może braknąć. No i co najwarzniejsze. ZNAJOMOSCI w mieście . Aby dostac choćby dzielnice na początek. Życze powodzenia. Biznes przyszłościowy.
zgadzam sie to ma przyszlosc i to duza szczegulnie jak chyba w 2012r zaczna obowiazywac nas przepisy unijne polska bedze placic kolosalne kary za ilosci smnieci,
jednak sprawa z recyklingiem ni jest taka prosta, malko to wie ale wiekszosc smieci ktore wrzocamy do tych niby segregatorow to i tak trafia razem na jedno smnietnisko, chodzi oto ze np plastyk nie dzieli sie na sma plastyk tylko na kilkanascie rodzajow i zeby mozna bylo go spowrotem przetworzyc nie moze byc pomieszany, podobnie szklo kolorowe i nie kolorowe, czesto opakowania skladaja sie z kilku warst ktorych praktycznie nie jestesmy w stanie odzielic co zatym idze przetworzyc wtornie materialow bardzo dobrzy pomysl ale niesamowicie skomplikowany i strasznie drogi
Poważnych graczy na rynku Recyklingu jest około pięciu, mniej poważnych kilkudziesięciu i będzie mniej.
Kasa duża ale się nie przebijesz. Ci mali ledwo ciągną. A zbieranie makulatury itd. zbierać zawsze można, najlepiej puszki, aluminium w cenie :)
|
|