|
Sklep chemiczny, wielobranzowy |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, serdecznie, trafilam na wasze forum przypadkiem i duzo sie juz dowiedzialam. Mam taki pomysl na wlasna firme. Mieszkam w Niemczech, ale chcialabym otworzyc w Polsce handel niemieckimi artykulami, chodzi mi o chemie, artykuly spozywcze. Jak to jest z clem na granicy? Czy jesli mam paragon to wystarczy?Mieszkam w miejscowosci ok 1000 mieszkancow. Do wiekszego miasta jest 25km. Chcialabym sie dowiedziec jaki powinien byc wklad w taki interes? Od czego powinnam wogole zaczac? Slyszalam ze jest mozliwosc otrzymania bezzwrotnego kredytu na rozwiniecie dzialalnosci, ale nie wiem czy kazdy moze go otrzymac. Bede wdzieczna za kazda odpowiedz.
witaj, co do cła to nie wiem wiec sie nie wypowiadam, a jesli chodzi o kredyt o ktorym wspominasz , to masz chyba na mysli pozyczke z Urzedu Pracy, ale nie jest to takie proste:
1. kredyt dostaje tylko kilka osob(wiem bo sam sie staralem)i to zazwyczaj takich ktore maja nazwijmy to , "wysokie notowania" u osob podejmujacych decyzje o kredycie(czytaj IV RP...) 2.musisz miec dobry biznesplan, dobry,znaczy dobrze rokujacy na powodzenie biznesu 3.jesli juz dostaniesz taki kredyt, to szansa na jego czesciowe lub calkowite umorzenie jest, gdy zrealizujesz biznesplan i utrzymasz sie na rynku... W sumie pomysl ciekawy, choc nie wiem czy realny, a tak nawiasem mówiać mamy już w całej Polsce niemiecką siec dyskontów, ktora sprzedaje swoje rodzime produkty tyle ze z polskimi napisami.... to tyle pozdrawiam
niema cła mozesz przywozicniemiecka chemie bez problemu wystarczy tylko paragon za sklepu a jeszcze jedno w niemczech w marketach sa limity na osobe nie mozesz na promoci nabrac tyle proszków czy czegoś innego ile by sie chciało
|
|