|
Sklep muzyczny |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Mieszkam w mieście gdzie jest ponad 40 tyś mieszkańców. Ostatnio myślę o otworzeniu sklepu muzycznego. Miałby to byś sklep w którym były by nie tylko artykuły i sprzęt muzyczny ale też różnego rodzaju koszulki (np. dla długowłosych metali). Sam jestem muzykiem więc znam się trochę na sprzęcie. Proszę o jakieś rady. Z góry dziękuje
Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat??
Witaj. Przeglądam forum i trafiłem na Twoje pytanie. Nie mam doświadczenia w biznesie, jestem tu nowym użytkownikiem, ale nasunęło mi się pewne spostrzeżenie dotyczące pomysłu na sklep muzyczny, bo sam bardzo interesuję się muzyką, choć do muzyka mi daleko.
40 tyś mieszkańców to w zasadzie małe miasto. Jeśli jeszcze nie podjąłeś żadnych kroków w kierunku tej działalności, to proponuję zacząć od zebrania informacji na temat istniejącej - nazwijmy to - mody muzycznej w Twoim mieście; koncerty, które są organizowane w Twoim mieście, wszystko to, co widać na ulicy da zarys zainteresowań (tu, jeśli chodzi o np prowadzenie sprzedaży gadżetów różnych bandów, jak koszulki itp). Sam kiedyś mieszkałem w mieście o połowę mniejszym od Twojego i nie dało sie tam obserwować dużego zainteresownia takimi dewocjonaliami ;) Ale być może tylko nie zauważałem. I co ważne! Oceń istnienie lokalnych zespołów, podziemi i subkultur, przemyśl również sprzęt, czy inne rzeczy, dla ludzi zajmujących się np. hip hopem (mikrofony, mixery, płyty z samplami, czy sprzęt DJ). Jeśli takie środowiska istnieją w Twoim mieście, to możesz być jednym z pierwszych lub jedynym w tej działalności. O tych ludziach często się zapomina, ale nie powinniśmy opierać na nich celu swojej działalności. Od dawna uważam, że ludzie wolą kupować gadżety muzyczne przez internet, co chyba mniej chętnie robią w przypadku instrumentów. Jeśli chodzi z kolei o płyty i inne produkty muzyczne tego typu, to jestem bardzo sceptycznie nastawiony do takiego biznesu "nie przez internet", bo sklepy muzyczne stanęły w obliczu wymarcia. W moim przeszło 100tysięcznym mieście nie ma ani jednego, wszystkie pozamykały się w przeciągu ostatnich kilku lat, bo to się po prostu nie opłaca w dobie internetu. Dlatego uważam, że największą szansę mogą mieć instrumenty, materiały eksploatacyjne, akcesoria etc, bo cała reszta chyba chętniej kupowana jest w internecie. To moje subiektywne zdanie, ale myślę, że kilka uwag Ci się przyda. Moje główne doświadczenia, to poruszanie się w kręgu hip hopowym, kiedyś też tworzyłem dla takich kapel. Zajmowałem się troszkę robieniem muzyki, poza hip hop również techno. Jeśli będę mógł jakoś pomóc, to od dziś jestem zarejestrowany na biznesforum i służę swoimi pomysłami. Pozdrawiam, Grzegorz Mazik (Jr.)
Dziękiuje Ci za Twoją odpowiedź. Więc sprawa wygląda tak: Pomimo że miasto nie jest duże wyszło stąd kilka znanych zespołó i wiele ludzi gra z dobrymi kapelami. Tutaj jak rzócisz kamieniem w tłum ludzi to zawsze trafisz w muzyka. Jest tu dużo zespołów chałturniczych, metalowych i hip hop. Takiego sklepu nie ma w promieniu 50 km. Jest tylko jakiś kiosk z napisem "Sklep muzyczny" w którym możesz kupić pałki i zagrać w LOTTO. Konkurencji praktycznie żadnej. Zastanawiam się tylko na tym co napisałeś, że mieszkasz w 100tyś. mieście i wszystkie takie sklepy wygineły, to na logike sklep w moim mieście się nie utrzyma.
Pozamykały się wszystkie, co jest dla mnie bardzo logiczne, bo z ja też z zakupem płyt CD i DVD przeniosłem się na strony internetowe. Zresztą, jest teraz dużo ludzi gustujących w muzyce ściąganej z internetu i preferują zazwyczaj tylko takie źródło jej pochodzenia. Wydaje mi się, że sklep, który sprzedawać będzie muzykę, ma marne szanse powodzenia na rynku. Szczególnie tak małego miasta, jak Twoje. Natomiast sklep muzyczny sprzedający instrumenty, akcesoria i inne dodatki, jak te wspomniane już przez Ciebie pałki, może mieć rację bytu. Jeśli są tam ludzie, którzy grają, to są też ludzie, na których w jakimś stopniu zarobisz.
U nas w mieście jest chyba jeden sklep z instrumentami. Nie kojarzę więcej. Prowadzi go znajomy mojej rodziny, który od lat ma kontakt z głogowskimi muzykami; organizuje lokalne koncerty, uczy gry na kilku instrumentach i ogólnie jest raczej postacią rozpoznawalną w muzycznych rejonach naszego miasta. Pisałeś, że jesteś muzykiem, pewnie też masz znajomych, którzy grają - na nich powinieneś zarobić, bo gdzieś przecież muszą kupować struny, pałki itp. Ale to powinna już być reklama sama w sobie, gdy sam masz kontakt z ludźmi potrzebującymi takich produktów. Czytałem kiedyś w książce poświęconej sprzedaży w internecie, że uczestnictwo w forach może być dobrą formą reklamy, tam też możesz zebrać jakieś informacje o tym, czego rynek potrzebuje - to dobry pomysł też w przypadku normalnej działalności, o ile Twoje miasto w ogóle istnieje w internecie i ma jakieś forum ;) Pozdrawiam, Grzesiek
wopal99 ja właśnie otwieram sklep z instrumentami. Do tej pory sprzedawałem głównie na allegro, ale zważywszy na co raz większy zbiór instrumentów w sumie byłem zmuszony wynająć chociażby jakiś magazyn po prostu miałem już dość mieszkać wśród kartonów porozstawianych po całym domu. W moim mieście jest już 1 sklep z instrumentami w sumie na sklepie wcale dużego asortymentu nie mają, ale ja głównie będę sprzedawał tanie instrumenty (bynajmniej mam taki zamiar), oczywiście jeżeli ktoś będzie chciał kupić jakiś lepszy instrument to też nie będzie z tym problemów, ale to już praktycznie tylko i wyłącznie na zamówienie. Podejżewam, że głównym środkiem utrzymania nadal będzie allegro chociaż ambicje miałem bardzo duże, ale niestety mam trochę ograniczone fundusze, a nie chcę się pchać w kredyty bynajmniej na razie. Wiem, że w moim mieście (około 80tys mieszkańców), ani specjalnie uzdolnieni co prawda jest trochę muzyków, ale z nimi to różnie bywa i może być z tym ciężko wiem, że dużo osób z mojego miasta kupuje w sklepach internetowych, a w tej branży to zazwyczaj są sklepy stacjonarne z dużym "stażem" i po prostu rozszeżyły działalność, ja poprostu chcę Jeżeli masz jakieś pytania to pisz na priv.
|
|