Witam
Od dłuższego czasu śledzę poczynania na tymże forum i dochodzę do wniosku dzięki Wam że warto liczyć na siebie, ale bez zbędnych wstępów przejdę do konkretów.
Już rok temu zastanawiałem się na otworzeniem sklepu internetowego z artykułami spożywczymi, ten plan gdzieś równie szybko został zabity jak szybko powstał. Ale niedawno znów postanowiłem zainteresować się tym sposobem na własny biznes.
Sklep internetowy z artykułami spożywczymi różni się od innych sklepów internetowych.
Zastanawiam się czy taki biznes ma racje bytu, chciałbym poznać wasze opinie ponieważ macie trochę więcej do czynienia z biznesem niż ja dotychczas.
Chciałbym otworzyć ten sklep w mieście gdzie jest ok. 150 000 mieszkańców jest w pobliżu wiele dużych miast i mniejszych miejscowości ale chciałbym się skupić na tym mieście. W mieście jest czynny całą dobę jeden hipermarket jednych z najbardziej znanych sieci w Polsce + do tego dochodzi kilka sklepów monopolowych czynnych przez całą dobę. Więc jak na początek odpada wynajmowanie magazynu i skupowanie towarów hurtowo, tylko klient zamawia i wyruszam do sklepowych półek kupuję i przywożę. Myślałem nad tym aby taki biznes miał racje bytu to należy sprawić aby ten sklep był czynny przez całą dobę, Myślę że za transport mogę liczyć sobie z 10zł pod same drzwi oczywiście za jeden kurs i licząc marze na produktach jakieś 10%. Najwięcej pieniędzy pochłonęłaby reklama i jeszcze raz reklama. Zastanawiam się czy zdobyłbym jakieś 0,4 – 0,8% klientów jak na początek (czyt. Jakieś pierwsze pół roku) myślę o tylu klientach miesięcznie, czy jest to wykonalne?
Jestem młodym chłopakiem który za rok kończy szkołę średnią, ale który już ma dość życia na utrzymaniu rodziców zwłaszcza ze im samym jest trudno wiązać koniec z końcem i myślę ze taki biznes ma racje bytu ponieważ wcześniej czy później takie sklepu powstaną, tzn. już powstają a w tym mieście jeszcze takiego nie ma.
Teraz może zadam kilka pytana na które chciałbym uzyskać odpowiedź.
1. Jak zdobyć dodatkowe fundusze z Unii które oferuje moja gmina, czy trzeba być bezrobotnym i ja jako osoba która dalej chodzi do szkoły średniej może na takie dofinansowania liczyć.
2. Czy taka osoba jak ja może bez problemu założyć działalność gospodarczą?
3. Czy jestem w stanie uzyskać klientów w granicach 0.6 – 1% w takim mieście? Czy po prostu są to zbyt optymistyczne założenia.
4. Czy mogę liczyć w tym wieku na kredyt inwestycyjny w dowolnym banku?
5. Ile należy liczyć za taki portal internetowy, bo szacuje gdzieś w granicach 2 – 2,5 tys. zł za dosyć rozbudowaną stronę.
6. Czy musze zakładać od razu konto w banku skoro jak na razie przyjmowałbym zapłatę gotówkową?
7. Czy 10% marży na każdy produkt to nie za dużo?
8. Ile musze liczyć na porządną reklamę aby uzyskać klientów aby biznes przynosił zyski? Myślę nad reklamą na bilbordach gdyż jest ich sporo w moim mieście.
9. Jaką musze podpisać umowę ze sklepami? Czy w ogóle musze podpisywać umowę ze sklepami?
10. Czy sklep z którym podpisałbym umowę ma taką możliwość udostępnienia mi swojego asortymentu produktów, chodzi mi o dane produkty które posiada w swojej ofercie wraz ze zdjęciami i opisami poszczególnych produktów spożywczych.
Myślę że koszty wyniosłyby w granicach:
Samochód – 8tys
Komputer – 6tys –wraz z oprogramowaniem
Portal internetowy - 2,5tys
Reklama ?
+ oczywiście koszty miesięczne
Paliwo ~ 1000zł
Internet – 60 zł
Czynsz (mieszkanie) – 800zł (z mediami)
Telefon – 200zł
Roznoszenie ulotek - 200zł
Serwis strony – 300zł
- Jakie koszty pominąłem?
W swojej ofercie myślałem jeszcze nad czymś takim że np. transport zakupów do 50zł powiedzmy 10 zł powyżej do 100zł jakieś 8zł, a powyżej 150zł za darmo i oczywiście do każdego zakupionego towaru jakieś 10% marży.
Oczywiście chciałbym mieć w ofercie zamówienia specjalne np. z danego sklepu daną rzecz ale wtedy np. wiąże się to z wyjazdem do innego miasta po dany produkt więc automatycznie zwiększa się cena za transport.
Gdy zacznie to przynosić dochody i będzie mnie stać myślałem nad wynajęciem magazynu i skupowaniu produktów po hurtowych cenach.
Z czasem chciałbym wprowadzić możliwość płatności elektronicznej przelewem np. i czasem dorobić się terminala na karty kredytowe.
Osoby zainteresowane zapraszam na prima.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi!