witam
jestem tu na tym forum od niedługiego czasu i powiem że bardzo mi sie tu podoba :grin: .
Jak każdy znalazłem sie tu bo poszukuje pomysłu na biznes, który w przyszłości będe chciał otworzyć. Ale do rzeczy.
najpierw przedstawie gdzie mieszkam:
-mieszkam na wsi ok.5000 mieszkańców. do okoła mojej wsi znajdują sie inne miejscowości w sumie jest ich 7 co daje razem mieszkańców jakieś 22.000
- w odległości ok. 30 km od mojej wsi znajduje sie średnie miasteczko ok. 50.000 mieszkańców
-wieś w której mieszkam leży jakby w centrum, ludzie z tych siedmiu miejscowości muszą przejechać przez moją wieś aby dostatć sie do tego miasteczka
- teren jest typowo rolniczy choć teraz jest rolników coraz mniej
- raz w tygodniu odbywa sie tu duży targ
Mam kilka pomysłów które chciałbym zrealizować u mnie
do dyspozycji moge mieć kwote od 30.000 zeta do powiedzmy 50.000 zeta plus jakieś dofinansowanie na pierwszą działalność
Mój pierwszy pomysł to otwarcie sklepu ogrodniczego
Takiego z prawdziwego zdarzenia żeby można było kupić jakieś opryski, nawozy,ziemie do ogródka, folie, doniczki, nasiona kwiatów,warzyw, różne narzędzia od prostych łopat po kosiarki poprostu wszystko do ogrodu
konkurencja: jest pare sklepów ale to są sklepy bardziej nastawione na kwiaciarnie plus jakieś tam nasionka kwiatki doniczkowe plus jakieś prezenty. Jeden jest sklep bardziej ogrodniczy ale ma złą lokalizację jakbym znalazł lepszą to z nim by nie było problemu.
moje pytania: czy to może wypalić? czy wystarczy mi pieniędzy na otwarcie takiego sklepu zakładając że lokal będe wynajmował a pieniądze pójdą na zakup towaru?
następne pomysły przedstawie w innych tematach
zapraszam do opinii o tym moim pomyśle