|
Zaległy ZUS DRA |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS
Autor
Wiadomość
opiszę w czym rzecz.rozpocząłem prowadzenie DG 3 stycznia tego roku.pierwszą składkę opłaciłem pomniejszoną o te 2 dni.złożyłem druk zus dra.teraz już uregulowałem składkę za cały miesiąc.w terminie.a przed chwilą znajoma poinformowała mnie,że powinienem był także złożyć zus dra,bo co prawda wskaźniki się nie zmieniły,ale kwota moich składek tak.czy coś mi z powodu nie złożenia tego druku grozi?w poniedziałek mogę to zrobić.ciekaw jestem,czy w zus'ie jakoś mogą to wykryć.inna znajoma prowadzi firmę(od 2 blisko lat),i od samego początku opłaca składkę w takiej samej wysokości,a wskaźniki się przecież zmieniają.a dra złożyła tylko raz,na samym początku.ja aż takim "recydywistą"nie jestem;)
no właśnie, może ktoś wie? Ja rozpoczęłam 1 lutego i do 10 marca wpłaciłam 280,60. Teraz w czwartek przed świętami chciałam zrobić przelew za marzec i zorientowałam się, że teraz kwota to ok. 290 zł, czyli się zmieniła. Nie wiem, czy powinnam składać z tego względu ZUS DRA? Pani w ZUSie przy pierwszej wizycie powiedziała mi, że nie trzeba co miesiąc składać tych formularzy, dopiero wtedy, kiedy następuje jakaś zmiana (czego, już nie powiedziała dokładnie, a ja też nie pytałam). Ale czy zmianę kwoty składek należy uznać za taką zmianę?;-)
Czy mogę taki formularz złożyć jeszcze np. w środę (już uregulowałam wpłatę i teoretycznie będzie 11-sty). Co może grozić za niezłożenie takiego druku?
wskaźniki zmieniają się kwartalnie,stąd te różnice w wysokości składek.oficjalna,zus'owska wersja jest taka,że DRA składa się wtedy,gdy jest właśnie nowa suma składek,czyli raz na kwartał.można wysłać pocztą,albo zostawić na podajniku(to drugie jest lepsze,bo na wszelki wypadek dobrze zrobić sobie kopię i niech przybiją pieczątkę).też miałem "poślizg" z DRA,ale nie ma za to żadnych sankcji-pewno i tak mają tam niezły bałagan;)
Teraz nie trzeba juć co kwartał wypełniać DRA, jeśli się opłaca składki za siebie. Chyba, że było się na chorobowym itp. to w nastepnym miesiącu jest obowiązkowe wypełnienie ZUS DRA. W moim oddziale ZUSU już nie wymagają. Szczegóły poniżej.
Źródło informacji: http://e-inspektorat.zus.pl/sprawy.asp? ... sprawy=149
Zwolnieni ze składania co miesięcznych deklaracji rozliczeniowych są płatnicy, którzy prowadzą działaność jednoosobowo, złożyli pierwszą deklaracje w terminie tj. w okresie miedzy 1-10 dnia danego miesiąca i nie ma żadnych zmian w stosunku do poprzedniego miesiąca. Logicznym jest fakt, że skoro ktoś rozpoczął działalność w trakcie miesiąca to następny miesiąc działalności będzie swego rodzaju zmianą. Bedzie to pełny miesiąc a nie część miesiąca. Trzeba złożyc deklarację rozliczeniową za cały miesiąc prowadzenia działaności, w termienie obowiązującym i wówczas dopiero nie ma obowiązku składania co miesięcznych deklaracji.
|
|