mam do zrobienia na studia biznes plan,facet dal bardzo szczegolowe punkty do opracowania,na podstawie wymyslonego pomyslu na firme,ja wymyslilam ze zaloze firme zajmujaca sie dystrybucja prasy, zrobilam punkt opisujacy firme oraz punkt dotyczacy calej procedury rejestracji firmy,ale jeszcze zostaly mi do zrobienia punkty wypisane ponizej... bylabym niezmiernie wdzieczna gdyby ktos moglby mi pomoc w jaki kolwiek sposob,czy poradą czy wyslaniem mi przykladowego biznes planu,a moze ktos tez cos takiego robil? a moze nawet w moim temacie?
3.Okreslenie fizycznego miejsca wykonywania dzialalnosci oraz szczegolowe podanie wszelkich zwiazanych z tym koszty:
- jednorazowe (np. formalnosci zwiazane z zalozeniem dzialalnosci, koszty urzadzen,sprzetu biurowego itp) oraz źrodla finansowania, zkad mam wziac pieniadze i ile jest mi potrzebne
-koszty okresowe (np.wynagrodzenia,abonamenty,koszty eksploatacji itp.)
-koszty stale i zmienne
4.rozbicie kosztow na okreslone cykle (miesiace) zalezne od okresow amortyzacji oraz zaprezentowanie ich w ujeciu miesiecznym w horyzoncie 3 lat. np. rozlozenie stalych kwart amortyzacji w ujeciu miesiecznym w okresie 3 lat (jaka jest stawka amortyzacji?)
5.ustalenie docelowej grupy odbiorcow
- okreslenie docelowej grupy odbiorcow na towary i uslugi:
* opis obszaru geograficznego, na ktorym występuja odbiorcy
* opis przedzialu wiekowego
* opis profilow osobowosciowych odbiorcow
* wyszukanie i opis rzeczywistych danych demograficznych na temat odbiorcow
- okreslenie przewidywan dotyczacych tempa wzropstu rynku na podstawie:
* danych pochodzacych od analitykow rynkowych
* opinii branzowych
* danych historycznych
6. ustalenie docelowej grupy dostawcow
- okreslenie grupy dostawcow na produkty i uslugi w zakresie:
* serwisow www, z ktorymi sie wspolpracuje
* organizacji stowarzyszen, do ktorych przynaleznosc jest dla firmy korzystna lub niezbedna np. urzad skarbowy
* podanie konkretnych danych adresowych dostawcow
* okreslenie danych na temat z asortymentu towarow, wielkosci produkcji, formy zabezpieczenia ciągłości dostaw
- zbudowanie ciągów logistycznych dla wybranego (oferowanego) towaru (uslugi):
* zbudowanie przeplywow informacyjnych wraz z opisami poszczegolnych elementow np. klient-> polecenie przelewu->bank->polecenie wplaty->firma x
* uwzglednienie czasookresow (przewidywany czas trwania porzeplywow, kolejnosc przeplywow)