|
Jak wstawić towar do kiosków? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Jak w temacie. Domyślam się, że należy uderzyć np. do RUCHu i wstawić towar do ich hurtowni. Tylko, że w tym miejscu moja wiedza się kończy :) Chciałbym wiedzieć, jak wygląda kwestia ustalania ceny, marży, płatności, etc. Jeśli ktoś wie, jak to wygląda to będę wdzięczny za odpowiedź.
Najprawdopodobniej będziesz musiał rozmawiać z centralą RUCH. Akwizycja typu "od kiosku od kiosku" raczej odpada, chyba że tak ustalisz z centralą. Nie wiem jak jest obecnie, ale do niedawna hurtownie RUCH miały wyłączność na dostawy towaru i chyba kioskarze do dzisiaj mają ograniczoną możliwość zaopatrzenia poza siecią dystrybucyną RUCH-u.
Jesli masz jakis towar, którym możesz zainteresować RUCH, to skalkuluj sobie, gdzie jest twoja ściana negocjacyjna, daj cenę powyżej ściany negocjacyjnej (tak, żebyś miał jeszcze margines negocjacyjny), a sprawa marży i rabatów zależą od wartości zamówienia. Termin płatności, warunki dostawy są elementem każdej umowy. Jedno jest pewne w przypadku płatności: RUCH nie płaci gotówką, zapłata w ciągu siedmiu dni jest bardzo mało prawdopodobna. Jeśli nawet negocjacje zakończą się podpisaniem umowy, to nie liczyłbym na szybszą zapłatę niż 21 dni. Sądzę, że 14 dni byłoby sukcesem. W sprawie możliwości współpracy z RUCH-em spróbuj porozmawiać ze znajomym kioskarzem.
ten sam temat mnie interesuje , tylko chodzi mi o kolportera jesli posiadasz jakies info .to pisz bede bardzo wdzieczny za wszelakie informacje.pozdrawiam
Odpowiem, może niezbyt biznesowym tonem, ale trochę znam relacje panujące w opisywanych firmach. Zasada jest prosta. Konkurencja (firm dobijających się do takich gigantów) jest tak wielka, że "jak nie posmarujesz to nie pojedziesz" i nie ważne jaki to będzie tani i świetny produkt.
|
|