Witam chcialbym poznac wasze opinie na ten temat, temat byl juz poruszany ale jakos umarl,
z gory dziekuje pozdrawiam
|
Leasing |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam chcialbym poznac wasze opinie na ten temat, temat byl juz poruszany ale jakos umarl,
z gory dziekuje pozdrawiam
A co konkretnie chciałbyś wiedzieć?
Ja mam kilka umów w toku i jest OK. Kilka już spłaciłem. Szukam jakiegoś pomysłu na biznes, żeby wziąść kolejną maszynę w leasing. Bardzo proste formalnosci, mała gotówka na początek, prawie brak ryzyka. Oczywiście trzeba płacić terminowo raty i to wszystko. Idealna sprawa dla mnie - mam sprzęt, na który by mnie nie było inaczej stać. Najlepsze są formalności - jeden telefon, 15 minut i mam :-)
Rafał, a jak wygląda sprawa leasingu dla firm rozpoczynających działalność?
Czy leasing jest dla nich dostępny czy dopiero po np. 3 miesiącach działalności? Z góry dzięki,
Są leasingi dla nowych firm - wtedy pierwsza wpłata jest wysoka, np. 30%.
Różne firmy mają różne podejście. Zależy co chcesz wziąść, nowe czy używane, jaka forma prawna firmy, na ile lat, itp. Najłatwiej znaleźć w necie telefony do kilku firm i zadzwonić. Od ręki uzyskasz wszelkie informacje.
zalezy tez od formy firmy cy to sp.z o.o. cy nie itd
Kiedys w piatkowym dodatku do Rzeczpospolitej jeden człowiek wypowiadał się, że dostał leasing jako nowa firma (jeszcze bez dochodów) z 10% wpłatą własną. Jednak zanim dotarł do tej firmy obdzwonił wszystkie gdzie w grę wchodziła jedynie 30% wpłata własna. Co to za firma niestety w gazeicie nie napisali, trzeba po prostu podzwonić po wszystkich firmach i popytać.
Słyszałem, że dość liberalny pod wzgledem wymaganego czasu działania firmy jest Siemens Finance.
na jaki okres moge maksymalnie wziąć samochód w leasing?i czy po tym okressie samochód będzie należał już do mnie i bedzie w całości spłacony?
Po okresie leasingu musisz zapłacić wcześniej ustaloną ostatnią ratę i samochód jest Twój (lub Twojej firmy).
Minimalny leasing na samochód to chyba 18 m-cy. Najdłuższy to chyba 5 lat. W każdej firmie lasingowej warunki nieco się różnią, poza tym wszystko można negocjować - duża konkurencja na rynku leasingodawców. Zawsze zapytaj co się dzieje z wpłaconymi pieniędzmi, jak ukradną ci to auto, lub jak je mocno rozbijesz (skasujesz). Tutaj bywają kruczki w umowach. Jak chcesz wziąść na długi okres spłat, to warto też zapytać o możliwość zmiany samochodu na inny w czasie trwania umowy, np. po 2 latach. Zapytaj o możliwość zawieszenia spłaty rat (w życiu bywa różnie), o zmianę harmonogramu spłat i najważniejsze: o możliwość wcześniejszej spłaty rat. Moja firma ma teraz 5 umów w 3 firmach lasingowych - we wszystkich już kolejne. Podział na wszelki wypadek - taki leasingodawca to zwykle sp. z o.o. i też może zbankrutować. Warto byłoby się dowiedzieć co się dzieje w takim wypadku - ja nie wiem. Pamiętaj, że przedmiot umowy cały czas jest własnością leasingodawcy, ty go tylko dzierżawisz, właścicielem w dowodzie jest leasingodawca. Dopiero po wpłacie ostatniego czynszu staje się Twoją własnością, czyli otrzymujesz fakturę na przedmiot, a nie na miesięczną ratę czynszu.
a ile taki leaseing srednio kosztuje?
Chodzi Ci o koszt procentowy?
Każda umowa jest inna, ale tak około +12% wartości za cały okres spłat (ja biorę na 36 m-cy) Nie liczyłem jaki jest koszt roczny. Zawsze proszę 3-4 firmy o ofertę. Podam Ci przykład z GetinLeasing To oferta na ciągnik siodłowy za 140 tys netto: Pierwsza wpłata 10% - 14 tys 35 rat po 3600 zł opłata końcowa 20% - 28 tys. Razem płacisz 168 tys netto, czyli 205 brutto. Do tego masz pakietowe ubezpieczenie OC i AC w PZU I masz juz koszt na talerzu :-) Pozdrawiam.
Odkopuję temat świadomie, nie ma niczego podobnego, a potrzebuję info:
Zna się ktośna leasingu TI? Potrzebuje długotrwałego leasingu komputerów, monitorów z akcesoriami i systemami operacyjnymi (windy), z możliwością upgradu. Nie znam się kompletnie na tym, więc proszę o sugestie.
Leasing to matematyka finasowa uwzględniająca wartość pieniądza w czasie. Można porównać wariant leasingowy z kredytowym, czy kilka wariantów leasingowych i wtedy jest czarno na białym, który z wariantów jest najbardziej opłacalny. Raty leasingowe są kosztem, podczas gdy w kredycie tylko odsetki oraz amortyzacja są kosztem. Jest to sprawa trochę bardziej skomplikowana, ale przy większych inwestycjach powinno to być liczone, niemniej jednak 90% przedsiębiorców w MSP nie liczy opłacalności. W większych rzadko się zdarza, żeby nie liczyli opłacalności.
Wszystko jest w porządku w tym co napisałeś i jest do zrobienia. Jedyny problem z punktu widzenia finansującego (czyli leasingodawcy) jest Windows, którego licencja NIE zezwala by był leasingowany. Weź pod uwagę, że stawka amortyzacji na komputery to 30% więc najdłuższy czas leasingowania takiego sprzętu wyniesie trzy lata. Jakkolwiek nie wyklucza to modernizacji sprzętu. Wszystko jest kwestią indywidualnych ustaleń z firmą leasingową. W razie pytań wal śmiało ;) Pozdrawiam!
Witam mam 35 lat prowadze jednoosobową działalność -usługi budowlane i od jakiegos czasu nosze się z zamiarem rozszerzenia jej o usługi koparkoładowarka i nabyć sprzęt za cene ok 100tys nettoi tu pytanie jak w tytule.
Dodam że średnie miesięczne dochody oscylują w granicach 3000-3500pln
Koparkoladowarka jest dla finansujacego sprzetem masowym i latwo zbywalnym, wiec to juz dziala na korzysc korzystajacego. W razie problemow ze splata, taka koparke bedzie latwo sprzedac i odzyskac wierzytelnosc. Natomiast patrzac jeszcze na potencjalnego korzystajacego, przedsiebiorstwa leasingowe rowniez zwracaja na majatek takiej osoby. Im wiecej go masz tym lepiej oczywiscie. Wiadome jest, ze osoba, ktora ma dochod w granicach 3000-4000pln nie bedzie mieszkac u rodzicow, bo to by oznaczalo, ze cos kreci ;) Poza tym stan cywilny, czy istnieje rozdzielnosc majatkowa, jakies otwarte kredyty, itp, itd. Tak jak napisalem gdzies w poscie powyzej - decyzja o przyznaniu leasingu jest decyzja indywidualna wzgledem klienta. Pzdr, J.
|
|