|
Najpierw firma czy staranie sie o dotacje? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Czy trzeba mieć zarejestrowana firma aby ubiegać się o dotacje np: z UP czy funduszy strukturalnych. Jako ze procedura jest dosyć długa może warto by było - o ile można najpierw rozpoczać ubiegać się o dotacje a jeżeli się ja otrzyma zarejestrować firma.
Z tego co mi wiadomo to trzeba być zarejestrowanym jako bezrobotny w urzędzie pracy, starać się o dotacje, a potem dopiero można rejestrować działalność.
W przypadku dotacjia na rozpoczęcie działaności zarówno z PUP jak i UE jeśli założysz najpierw firmę nie możesz się już o dotację starać.
Wszystko zależy oczywiście od programu (w przypadku funduszy strukturalnych). Działanie 2.5 faktycznie zakłada założenie działalności po zakończeniu udziału beneficjenta w projekcie, natomiast inne wymagają prowadzenia działalności przez co najmniej trzy miesiące, a nie dłużej niż (chyba) trzy lata. Wszystko do sprawdzenia, bo specjalistą funduszy UE nie czuję się ;-)
Jakie działanie 2.5? Jaki ZPORR? Niektorzy nie zauważyli chyba że jest już rok 2007. Te "inne" to 3.4 Mikroprzedsiębiorstwa i działalność max 36 miesięcy ale przecież stare programowanie sie zakończyło i nie ma naboru wniosków to czemu piszecie o historii?
Bo pytanie historii dotyczyło ;-)
Dzięki za odpowiedzi. Czy ktoś z was starał się o taka dotacje?
Domyślam sie ze to nie jest prosta sprawa, ponieważ coś mi się nie wydaje żeby rozdawali pieniądze na lewo i prawo...
2.5 ZPORR są jeszcze realizowane. W końcu obowiązuje zasada n+2.
Wszedzie jest zasada n+2 wiec idac ta droga mozna powiedziec ze wszystko jest jeszcze realizowane. Ale czy to oto napewno chodzilo pytajacemu?
No zapewne chodziło mu o wywołanie zażartej dyskusji na temat tego, co jest, co było, czy będzie jeszcze, a może już nie...
Własnie,bardzo ciekawy temat również i sie przyda :) Czyli ogólnie rzecz biorąc:Musze być zarejestrowany w urzadzie jako bezrobotny,wtedy dopiero sie starać o środki np.Unijne i jak już je dostane to wtedy moge założyć działąlność gospodarczą..czy tak??
Niezupełnie. Jak jesteś zarejstrowany w PUPie to możesz dostać dotację z PUPu. Z UE można dostać dotację pod warunkiem, że nie jest się zarejstrowanym w PUPie.
Mam pytanie.O jakich dotacjach mowicie.Chodzi mi o kwoty .czyli ile skad i na jaka działaność można maksymalnie otrzymac.Czy sa jakies dodatkowe warunki?Czy są to dotacje bezzwrotne?
Zapraszam do działu "dotacje". Znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie pytania :-)
|
|