Witam.
Mam pytanie. Czy w nazwie firmy, spółki może być słowo "Polska".
Np. "ABC Polska".
|
Slowo "Polska" w nazwie firmy |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam.
Mam pytanie. Czy w nazwie firmy, spółki może być słowo "Polska". Np. "ABC Polska".
Witam,
przylaczam sie do pytania kolegi, gdyz mam ten sam problem: czy sa jakies uregulowania prawne w nazewnictwie, jesli chcemy nazwac firme XYZ Polska? Czy mozemy to zrobic zawsze czy w okreslonych przypadkach? pozdrawiam i wspolnie czekamy na podpowiedzi :) Tomek
Z tego co wiem, to nie ma żadnych ograniczeń co do użycia słowa "Polska" w nazwie polskiej firmy.
Pozdrawiam, LB
Moze byc slowo "Polska".
dziekujemy za odpowiedz,
czyli w takim razie jesli zostajesz dystrybutorem firmy X z zagranicy i bedziesz sprzedawal ich produkt Y, ktorego nazwa nie jest zastrzezona, to nie ma zadnych przeciwskazan aby nazwac swoja firme Y Polska Sp. z o.o... ? dzieki i pozdrawiam, Tomek
Jeśli ich nazwa nie jest zastrzeżona to jak najbardziej tak.
Pozdrawiam, LB
O ile wiem to samo słowo 'Polska' nie jest zastrzeżone .Ale jeśli chcesz mieć w Logu firmy motywy państwowe (orzełek barwy) to sie moga przyczepić i to bardzo. Wg polskiego prawa jest to zabronione .Niekótrzy ludzie nawet nie wiedzą .Np mieć naszykwe na ramieniu biało czerwona wg standartów żandarmeri wojskowej jest to łamanie prawa. Ale odnońśnie słowa Polska nie jest to jakieś wykroczenie .Znam kilka firm mająych z nazwie ten wyraz.
|
|