A więc mam zamiar odkupić forum duskusyjne o tematyce filmowej. Statystyki wyglądają całkiem porządnie, miejsce w google też w pierwszej piątce na popularne zwroty.
Jak można zarabiać na takim forum i jak wygląda zarządanie nim. Czy to coś trunego?
|
Zyski z forum |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
A więc mam zamiar odkupić forum duskusyjne o tematyce filmowej. Statystyki wyglądają całkiem porządnie, miejsce w google też w pierwszej piątce na popularne zwroty.
Jak można zarabiać na takim forum i jak wygląda zarządanie nim. Czy to coś trunego?
Zyski z forum są z reguły niższe niż zyski ze stron, przy reklamach rozliczanych PPC czy PPA (płatnych za kliknięcie lub płatnych za akcję) ilość kliknięć do wyświetleń strony wynosi od 0,2 - 2%, przy stronach jest to nawet 30%. Druga sprawa to reklama na odsłony, to już wygląda lepiej lecz coraz mniej agencji kupuje taką reklamę. Można sprzedawać mailing, linki do innych stron lub artykuły sponsorowane. Forum raczej nie należy do dochodowych interesów, na razie. Na pewno potrafi zarobić na siebie. Przecież w serwisach społecznościowych jest ponoć przyszłość.
a ja myślałem że forum jest lepszą formą niż prosta strona a to dlatego że forum zazwyczaj zatrzymuje potencjalnego klijenta na swojej stronie - pod warunkiem że forum jest wystarczająco rozbudowane, i dobrze wypromowane. Myślę że strona internetowa musi zawierać naprawdę interesujące informacje czy to w postaci tekstu, filmów czy obrazów aby ktoś dodał sobie tą stronę do ulubionych. Nie wiem jak to wygląda u wszystkich. Mówię tylko na swoim przykładzie. Udzielam się na kilkunastu forach dyskusyjnych gdyż mam szerokie zainteresowania a np mój brat jest zarejestrowany chyba tylko na jednym - mimo że tyle samo czasu spędzamy przy komputerze.
A teraz 2 aukcje które chciałbym abyście rzucili okiem. Cena niemal identyczna. Co byście wybrali? Albo inaczej : Co byście nie wybrali i dlaczego? http://www.allegro.pl/item259665100__fo ... cjal_.html czy: http://www.allegro.pl/item257958968_for ... od_ss.html
Forum filmowe to nie jest, raczej forum o tym jak ściągać filmy z sieci itp. Balansowanie na granicy prawa.
też się nad tym zastanawiałem, zresztą wystarczy sobie przeczyatć regulamin na tym forum i to jest śmieszne:
"Wszelkie linki zamieszczone na tej stronie prezentowane są jedynie w celach promocyjnych i reklamujących. Są to tylko najczęściej urywki filmów, które mają was zachęcić do kupienia całej płyty lub kasety VHS. Od momentu ściągnięcia na dysk pliki należy usunąć w ciągu 24h. Wykorzystywanie ich w celach komercyjnych jest niezgodne z prawem. Autor serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za niezgodne z prawem wykorzystywanie zasobów znajdujących się na tej stronie. Wszystkie pliki ściągacie na własną odpowiedzialność " czyli admin nie bierze na siebie odpowiedzialności, z tym że żyjemy w takich czasach gdzie przestępczość w internecie jest traktowana niemal identycznie z tą z jaką spotykamy się na codzień.
Ja również bym odradzał kupno tego forum. Podejrzana sprawa i możesz mieć później nieprzyjemności. Przypomnij sobie choćby napisy.org.
Druga oferta nie jest istniejącym forum więc masz możliwość założenia forum o dowolnej interesującej cie tematyce. Jednak walczenie z samym forum od zera to bardzo ciężka praca. Wiadomo na co zwracają uwagę internauci na ilość tematów ilość użytkowników itp. Tak więc musiał być zrobić tak jak większość osób zakładających nowe fora znaleźć kilku zapaleńców w danym temacie i płacić ima na początku za pisanie postów aby forum się trochę zapełniło. Do tego dobra reklama plus pozycjonowanie i możesz zacząć myśleć o zarabianiu na forum :). Ciężka praca ale do wykonania.
|
|