|
MBank |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Mam pytanie do klientów tegoż banku. Chciałbym założyć w nim kontopoprzez internet, byłbym szczególnie nastawiony na operacje na akcjach-jednak słyszałem ze-i teraz nie wiem czy nie pomieszam:-) Czy jezeli zgłosze operacje kupna/sprzedazy to robi to sie automatycznie w przeciagu 15 minut czy czas dłuzszy? Coś wyczytałem o terminie 3 dniowym ale nie wiem o co chodzi:-) z góry dzieki.
Operacje wykonywane sa odrazu w przeciagu 15 min. A te 3 dni to jest ksiegowanie pieniedzy na ekoncie. Czyli dajmy ze masz na stanie 100 akcji KGHM sprzedajesz je a pieniadze na koncie ksiegowane sa po 3 dniach. Czyli na jako taki obrot akcjami potrzeba niezlej sumki jesli chcesz kozystac z dziennej zmiany kursow. Jesli kupujesz akcje na dluzej to nie powinno byc to przeszkoda chociaz zawsze to 3 dni.
Serdeczne dzieki o to mi chodziło. Pozdrawiam.
jak juz mowa o mbanku to jak sprawuje sie emakler? wszyscy na niego narzekaja... jest az taki zly? zastanawiam sie z jego uruchomieniem... mam SFI ale to mi nie wystarcza
pozdro
Ja z eMaklera nie korzystam mam tylko fudusze inwestycyjne i konta jakies ale nie moge na to narzekac
Nie inwestowałem jeszcze na giełdzie, ale zamierzam to zrobić w najbliższym czasie. Zastanawiam się nad jedną kwestią, a mianowicie czy mogę zrobić tak jak w nieruchomościach zdarzyło mi się zrobić kilka razy tzn. czy mogę kupić akcje niemal bezgotówkowo? Ostatnio zakupiłem mały sklepik w niewielkiej miejscowości której mieszkam i wpłaciłem zadatek w wysokości 2000zł. w przeciągu 2 tygodni sprzedałem ten sklepik z zyskiem 1500zł. czyli zanim zdążyłem zapłacić dawnemu właścicielowi miałem już kasę żeby mu za to zapłacić. Czy mogę zrobić tak samo z akcjami, tzn. kupić nie posiadając gotówki i w przeciągu 3 dni je sprzedać. Wtedy spłacone zostałyby akcje które zakupiłem wraz z prowizją i zysk z tego tytułu zostałby na koncie. Mam rachunek inwestycyjny w mBanku również dlatego tutaj zadaję to pytanie.
Raczej nie ma takiej mozliwosci. Najpierw musisz miec pieniadze na akcje a dopiero pozniej mozesz je kupic. Jest to pewnie spowodowane tym ze na gieldzie nigdy nic nie wiadomo.
Ale wtedy zrobiłby mi się debet, a to dla banku jest formą zysku, ponieważ debety są zazwyczaj wysoko oprocentowane, czyli tylko zarobili by na mnie jakby mi się nie powiodło. Ale nie ja tu jestem od myślenia jak mogłoby być, jeżeli nie można tak zrobić to nie można i muszę się z tym pogodzić. Dzięki za odpowiedź
Witam,
do Damianek i zagu 3 dni ksiegowania dotycza przeniesienia kasy z konta maklerskiego do bankowego, jak sprzedasz 100 szt. KGHM to od razu masz kase na dalsze inwestycje na gieldzie, gdyz kasa znajduje sie na koncie maklerskim a z niego jest brana w pierwszym rzedzie do md333 sprawuje sie ok, ale ma za male mozliwosci, ja korzystam z bossa.pl i jestem bardzo zadowolony, na dniach mBank ma wprowadzic nowe oprogramowanie o wiekszych mozliwosciach, zobaczymy do luck_j za papiery ktos musi zaplacic, a bank nie bedzie za Ciebie wykladal kasy, a jesli tak, to musi to byc kredyt np. na dowolny cel ponownie do luck_j przyzwyczaj sie do tego, ze banki i DM musza zawsze zarabiac niezaleznie od sytuacji, nawet w sytuacji, gdy sprzedajesz papiery taniej niz kupiles (zaliczasz oczywista strate, to DM i tak pobiera od Ciebie prowizje, a jak zarobisz na transakcjach - to oprocz prowizji bedziesz w rozliczeniu rocznym musial oddac dodatkowo podatek Belki ;) Pozdrawiam Jerry
luck_j: Jest coś takiego jak lewarowanie oraz kredyty na zakup akcji.
mBank oferuje czasami kredyty na zakup akcji, bodajrze z okazji debiutu giełdowego jakiejś spółki, ale trzeba się wtedy udać do oddziału (mKiosku) i podpisać umowę.
mechanizm polegający na wykorzystywaniu dźwigni finansowej nie jest najlepszym rozwiązaniem. Używany jest podczas inwestowania np. na rynku kontraktów terminowych. Jego istotą jest depozyt początkowy, wynoszący kilkanaście procent wartości kontraktu - niewielka pierwsza wpłata umożliwia obracanie kontraktem o wielokrotnie wyższej wartości.
Wiecej na ebooksdownload.prv.pl
Witam serdecznie.
Ja osobiscie nie slyszalem zadnych zlych opinii na temat eMaklera. Znam kilku dobrych inwestorow, ktorzy korzystaja z eMaklera i sa bardzo zadowolenii w sumie to dzieki ich opinii sam korzystam z tej uslugi. Szybkosc transkacji: kupno akcji jest dokonywane nastepnego dnia na otwarciu sesji czyli: w poniedzialek zlecasz kupno a we wtorek jestes juz ich wlascicielem. Sprzedaz- na pieniadze ze sprzedazy czeka sie 3 dni.
|
|