|
Franching |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Franchising, franczyza
Autor
Wiadomość
Czy ktoś ma doświadczenie z franchingiem(myśle o sklepie z odzieżą , zainteresowały mnie rwnież usługi pocztowe))i mógłby się nimi podzielić Bardzo proszę. Czy to bezpieczniejsza forma uruchamiania biznesu niż samodzielnie? :shock:
Wchodząc we franchising, pamiętaj, że to ty robisz łaskę franchisingodawcy, a nie odwrotnie. Jest to po prostu świetny biznes dla tego ostatniego. Najważniejsza jest umowa, a raczej twoje prawa i możliwość rozwiązanie umowy - na jakich warunkach. Ja niestety weszłam we franchising i gdyby nie druga działalność już dawno byłabym klientką MOPS-u. Są systemy, które wypalają, ale musi być kilka czynników sprzyjających. Najwięcej dowiesz się na forum http://www.franchising.info .
odessa stawą jest umowa i warunki jak piszesz, a nie wszyscy potrafia nad tym pracować zanim podpiszą umowe. I później są tego efekty. Należy dokładnie przeanalizować to co będzie Naszym obowiązkiem a czego możemy rządać od dawcy franczyzy. Ważne jest również, aby negocjować, negocjować i jeszcze raz negocjować, bo to bardzo dobrze wpływa na Nasz wizerunek.
Witam,
Niestety franchising nie jest tak bezpieczną formą prowadzenia biznesu, ponieważ powodzenie naszego (własnej firmy) jest uzależnione od osób sprawujących kontrolę nad siecią - przykładem może być upadły Szewczyk czy wiele innych, jednakże jeżeli sieć jest zarządzana profesjonalnie i nie jest to sieć rodzinna to można mieć nadzieję, że będzie funkcjonowała i przynosiła zyski wszystkim, zarówno FBiorcom i FDawcom. Franchisingiem zajmuję się od ponad 8 lat i widziałem wiele wzlotów i upadków. Polska jest młodym rynkiem i panują tu jeszcze ostatki "wolnej amerykanki" ale wszystko zmierza ku lepszemu. Pomimo wszystko Franchise to bardzo dobry sposób na nabycie doświadczenia w biznesie lub dobra inwestycja w swoją przyszłość. Jak wszędzie trzeba zaryzykować. Pozdrawiam, _________________ ****************** Durda Consulting Firm
|
|