Witam.
Prowadzę DG od 10 lat. Niestety warunki lokalowe ograniczają rozwój. Pragnę wybudować nowy dom z przeznaczeniem mieszkalno-gospodarczym i zatrudnic pracownika.
Na jaką dotację ze środków UE moge liczyc i gdzie się zgłośić.
|
Dotacja na budowę |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
Witam.
Prowadzę DG od 10 lat. Niestety warunki lokalowe ograniczają rozwój. Pragnę wybudować nowy dom z przeznaczeniem mieszkalno-gospodarczym i zatrudnic pracownika. Na jaką dotację ze środków UE moge liczyc i gdzie się zgłośić.
Na razie nie ma nic. Wszystko się skończyło. Trzeba czekac na nowe programy. Prawdopodobnie rusza w połowie roku.
Chyba, że ta inwestycja wyniesie więcej niż 715 tys netto ;-)
Interesuję się postawieniem budynku mieszkalnego wielorodzinnego, chciałbym się dowiedzieć czy istnieją jakieś unijne dotacje na ten cel???
Ha ha :-)
Dostaniesz 50% dotacji na budowę i zaraz sprzedasz? Na szczęście nie ma dotacji na takie pomysły.
A dlaczego na szczęście???
Nie rozumiem twojego rozumowania Czy to źle że ktoś chce stawiać nowe mieszkania dla ludzi i przy tym tworzyć miejsca pracy?? Aha, pewnie źle jeśli aby to zrealizować człowiek nie wypruje sobie żył, a mógłby uzyskać jakąś pomoc od odpowiednich organów, ale niestety świat taki jest pełny ludzi z podobnym rozumowaniem do twojego
Zaraz Ci wszystko wytłumaczę :-)
Ależ oczywiście, że nie. Powiem więcej - zasługuje to nawet na wsparcie. I na wsparcie może liczyć. Ale dokładnie to co piszesz a nie działalność developerska bo to zasadnicza różnica :-)
Mogę z czystym sumieniem powiedzieć - całe szczęście. Pytasz o dotacje na działalność developerską. Oczywiście są - w takim samym zakresie jak na inną działalność. Nie ma natomiast możliwości uzyskania dotacji na budowę mieszkań, które pójdą na sprzedaż albo wynajem. Muszę tłumaczyć dlaczego? Na wszelki wypadek wytłumaczę - wszyscy dołożylibyśmy do twojego zysku. Dotacja ma być przeznaczona na inwestycje a nie na coś co sprzedasz.
Witam chce otworzyc sale weselna a raczej ją wybudowac mam działke i wkład na postawienie sali w stanie surowym czy moge liczyc na dotacje ktora pozwoli mi wykonczyc lokal ??.Dodam ze nie mam jeszcze działanosci gospodarczej i czy musze wczensiej załozyc zeby dotac dotacje czy dostane na rozpoczecie tak powaznej inwestycji idrazu.?Porsze o pomoc
nie ma takich dużych dotacji na rozpoczęcie takiej działalności. Możesz skorzystać tylko z RPO. Dotacja to refinansowanie więc musisz najpierw zrealizować całą inwestycję. Są możliwe płatności cząstkowe więc może przy dobrym zaplanowaniu całości da się to zrobić przy niedużym kredycie.
Witam
Znajomi mają firme tapicerską w Warszawie gdzie na czynsz wydają sporo kasy , wynajmują również mieszkanie....sumując to zbiera się ładna sumka. Chcą kupić dom pod Warszawą i zaadaptować go na pracownie tapicerką i ok 40 m2 przeznaczyć na mieszkanie. Czy jest jakiś program umożliwiający dotacje na dom ( oczywiście poza częscią mieszkalną - nie chodzi o jakieś prezenty :-) )
Witam rozumiem a jeśli działalnosc na rozpoczecie działalnosci bym wzioł z urzedu pracy te 12-13 tys zł to czy pozniej mogł bym sie starac o dotacje na rozszerzenie działanosci.Zakup maszyn itp.? Poniewaz bym miał juz załozoną działanosc to wtedy by nie potrzebował na załozenie działanosci tylko na rozwuj jej.Czy takie cos jest bardziej realne.Te pieniadze z urzedu pracy nie musiał bym brac jesli by cos przeszkodziło w pozniejszych dotacjach a jesli nie to zawsze wartow wziasc.
Prosze jeszcze raz o pomoc i dziekuje w poprzednim poscie o wyjasnienie
Wcześniejsza dotacja z PUP czy UE nie wyklucza kolejnych. Wręcz ułatwia ich otrzymanie.
Dziekuje bardzo za podpowiedzi.Jeszcze chciałem sie spytac czy warto isc do firmy ktora zajmouje sie pozyskiwaniem dotacji z uni i czy oni wiecej by dla mnie wyciagneli.Poniewaz słyszałem ze oni pobierają procent z tego co wyciana było by to z korzyscią dla mnie i dla nich.Sam tak nie wypełnie papierków jak oni i nie napisze takigo biznes planu. Co pan o tym sądzi ??
Na pewno nie pozyskają więcej, niż można dostać samemu. Ostatecznie wyjdzie nawet mniej, bo dojdzie opłata i prowizja. Nie po to się jednak do takiej firmy idzie. Ma ona pomóc w odpowiednim zaplanowaniu inwestycji oraz jak najlepiej przygotować wniosek oraz wymagane załączniki i dopilnować aby wszystko grało pod względem formalnym. Po prostu mają zwiększyć szansę na pozyskanie dotacji a nie zwiększyć jej kwotę.
Czy warto? Każdy sam musi sobie na to pytanie odpowiedzieć :-)
Witam
Czy mógłby mi udzielić informacji Chciałbym pozyskać pieniądze na wyremontowanie budynku (budynek zajmuje ok. 150m, parter i 1 piętro) w celu wynajmu dla osób zamierzających prowadzić działalność.Jak również, po uzyskaniu zysku, sam chciałbym rozpocząć tam własną działalność gospodarczą. Czy jest możliwość uzyskania dofinansowania na ten cel, kwota zostałaby przeznaczona na materiały budowlane. Jest to obszar wielski więc chciałbym wiedzieć czy jeśli zatrudniłbym jednego pracownika, to czy mógłbym dostać "Dotacje na założenie firmy na terenach wiejskich"?
Nie ma możliwości otrzymania dotacji na remont/budowę/wyposażenie nieruchomości/pomieszczeń, które będą potem wynajmowane.
|
|