W regulaminie przyznawania dotacji jest napisane:
’Warunkiem podpisania umowy jest pozytywna kontrola przygotowania lokalu do prowadzenia planowanej działalności’. Moje pytanie dotyczy właśnie lokalu ale najpierw wszystko wyjaśnię.
Planuję otworzyć małą hurtownię zajmującą się sprzedażą sprzętu AGD, RTV i wielu innych towarów importowanych głównie z krajów Dalekiego Wschodu. Nawiązałem kontakt z kilkoma bezpośrednimi importerami, którzy zaopatrują hurtownie w całą masę takiego towaru.
Nie mam zamiaru wynajmować żadnego lokalu. Siedzibą firmy będzie mój dom. Stąd moje pytanie: czy podpiszą ze mną umowę? No bo nawet jeśli przygotuję jeden pokój i teoretycznie to będzie mój ‘lokal’ to nie wiem czy kontrola nie będzie miała zastrzeżeń. Mieszkam w domu jednorodzinnym w małej miejscowości.
Wiadomo jak działa hurtownia. Zamierzam jeździć po sklepach, zbierać zamówienia i dowozić towar na miejsce. Tylko czy w takim układzie nie potraktują tego jako sprzedaży obwoźnej? Oprócz tego chcę także prowadzić sprzedaż wysyłkową (sprzedaż przez internet).
W związku z tym jeszcze jedno pytanie: czy mogę za dotacje kupić komputer (w końcu to niezbędne narzędzi pracy przy internetowej sprzedaży). Resztę dotacji planuje zainwestować wyłącznie w towar.