|
Na co moze liczyc firma istniejąca pół roku |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
Mam pytanko. Posiadamy z mężem firmę geodezyjną, otrzymalismy z UP dotacje 12 000 na rozpoczęcie własnej działalności. Teraz chcielibyśmy otrzymac dotacje na kupno samochodu ( niezbędny jest przy pracy w terenie) i nie wiemy gdzie mamy się z tym udać aby uzyskac wszelkie informacje ( czas istnienia firmy czy jest wymagany). Z góry dziekujemy za jakies wiadomości tak abyśmy mogli sie gdzies zaczepić.[/quote]
O dotację z UE możecie się starać niezależnie od tego jak długo istniejecie na rynku. Niestety na środki transportu zawsze było ciężko dostać dotację. Na razie nie ma konkretów odnośnie nowych programów dlatego nie wiem jak będzie teraz.
Dziękuję za odpowiedź, czy mogłabym się jeszcze dowiedzieć kto właściwie zajmuje się tymi dotacjami, jaki Urząd lub Placówka to mogłabym sobie tam bezposrednio podejść, albo jakies biuro które specjalizują się w pisaniu tego typu pism, bo spróbować warto najwyzej sie nie uda.
Nie ma jednej instytucji. Wszystko jest rozdrobnione i inaczej wygląda w różnych województwach. Generalnie dotacjami dla przedsiębiorstw powinna zajmować się RIF.
Jeżeli szukasz firmy, która się tym zajmuje zobacz mój profil ;-)
Zobaczyłam Twój profil, ale niestety mieszkasz za daleko, potrzebuję firmy która znajdowała by się bliżej, chociaż może by dało sie jakoś na odległość, pomyślę nad tym.[/quote]
W dzisiejszych czasach za daleko..? :D
Obecnie realizuję kilka projektów w różnych częściach krajów i nie ma z tym problemów. Ale sama decyduj :-)
Okey, to może mogłabym się dowiedziec ile taka usługa kosztuje, bo to ważna sprawa!!!!
Jest to kwestia ustaana indywidulanie. Zależy od kilku czynników. Zawsze jednak jest to jakiś % od przyznanej dotacji. Jeżeli więc wniosek nie przejdzie - nie płaci się nic.
Do ewentualnych negocjacji zapraszam na pw :-)
Dzięki przemyślę to.
Cały czas zbieram informacje na temat dotacji na środek transportu. Chciałam się dowiedzieć czy musi to być zakup nowego samochodu czy może być to samochód np. zakupiony przez komis ( to było by mi bardziej na rękę). I jeszcze jedno pytanie, jakbym się ewentualnie zdecydowała na to by zlecić Panu zajęciem sie tymi wszystkimi pismami to kiedy ewentualnie mogłabym się zgłosić, bo z tego co się dowiedziałam to będzie to możliwe z drugiej połowie 2007 roku, ze względu że nie są jeszcze znane możliwości finansowe na to przedsięwzięcie. Proszę o odpowiedź>
Praktycznie we wszystkich programach istnieje możliwość zakupienia używanych środków trwałych jeśli sprzedawca da oświadczenie, że w ciągu pięciu lat środek trwały nie został zakupiony za pieniądze z pomocy publicznej.
Możliwe jest przedstawienie faktury albo równorzędnego dowodu księgowego - np umowy sprzedaży (dzięki temu nie trzeba kupować od firm). Odnośnie terminów to nie jestem w stanie pomóc. Ciagle nie ma konkretów dotyczących nowych programów. Jak tylko się pojawią dam znać na forum :-) Samo przygotowanie wniosku i załączników na taką inwestycję nie powinno trwać dłużej niż tydzień (pod warunkiem, że będą środki na jej realizację).
Dziękuję będę czekać na informację i wtedy się zgłoszę.
Najprostrze rozwiazanie to leasing.
mam pytanie, ba w piatek mam komisje o dotacje jak wyglada taka komisja???o co pytaja???
Powiesz nam w piątek wieczorem ;-)
|
|