[center]WITAM WSZYSTKICH BARDZO SERDECZNIE[/center]
Mam kilka pytań, mam nadzieję że pomożecie mi na nie odpowiedzieć :)
Otóż wpadłem razem z dziewczyną na pomysł otwarcia włąsnej "agencji pracy". Firma zajmowała by się pomocą w znajdowaniu pracowników dla innych firm (coś jak Work Service http://www.workservice.pl - tylko ze to oni zatrudniają, a my byśmy chcieli TYLKO pomagać znajdować ludzi do pracy).
Szanowni forumowicze - chcemy, aby to była firma jednoosobowa (na moją dziewczynę). Ja mam pracę, tylko jej jest potrzebne jakieś źródło utrzymania.
Możecie mi odpowiedzieć na kilka pytań:
•1 - czy moja dziewczyna, na którą będzie ta firma, może liczyć na jakąś dotację z UE? Zaznaczam, że dotacja z Urzędu Pracy odpada, bo nie miałby kto jej poręczyć.
•2 - moja dziewczyna jest bezrobotna. Nie ma żadnych wpływów na rachunek bankowy. Czy to ma jakieś znaczenie przy staraniu się o dotacje?
•3 - Aby założyć firmę, trzeba się zgłosić do Urzędu Miasta, GUS, ZUS i skarbówki. Wiem jednak, że na prowadzenie takiej działalności jaką chce prowadzić moja dziewczyna, potrzebne są jakieś (czyjeś) zgody lub certyfikaty. Może mi ktoś wyjaśnić, o co chodzi?
•4 - odnośnie skarbówki - czy prowadząc taką formę działalności, konieczne jest zdeklarowanie się w US jako płatnik VAT'u? Czy może przez jakiś czas "lecieć" na książce przychodów i rozchodów (zasady ogółne)?
•5 - gdzie można się starać o takie dofinansowania? Słyszałem, że aby dostać takie dofinansowanie, trzeba mieć 25% wkładu własnego? U mojej dziewczyny takie coś odpada, ponieważ nie ma pieniędzy. Ile się czeka na taką dotację, czy są jakieś szkolenia, czy też można oddać gotowy Biznes Plan? (dodam, że ja kiedyś prowadziłem firmę i moja dziewczyna była u mnie zatrudniona na stanowisku sekretarki - tzn zajmowała się wszystkimi sprawami papierkowymi).
Dla zainteresowanych zapraszam na stronę www.dobrypracownik.info - to takie nasze małe przedsięwzięcie, które już działa, ale na razie jako osoby prywatne (firmy nas zatrudniają)
Proszę o wiążące wypowiedzi. Z góry dziękiuję i pozdrawiam.