|
Tor dla quadów |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Myślę że temat toru na quady powinien wypalić.Sam przymierzam się do otwarcia takiego toru. Grunt już mam załatwiony.Quady posiadam również ponieważ sam osobiście je ściągam i sprzedaję i jeżeli ktoś mówi że quad nowy,poj.150cm o wartosci akurat moje 4000 zł to jest w błędzie. Użytkowane są przez klientów z całej Polski w różnych warunkach i nic się nie dzieje.Ja mam w użytku 3 szt. od roku i poza drobnymi naprawami nic się nie dzieje,a używane są w każdym terenie.Polecam pomysł jak najbardziej do realizacji.
no wlasnie ja ostatnio przegladajac oferte quadow od znajomego zaczalem tez myslec o wypozyczalni z tym ze ja mysle o jezdzie rekreacyjnej, niekoniecznie na przystosowanym do tego torze, stawka za wypożyczenie max 50 zł /h z zatankowanym do pełna quadem, mysle o 2 malych dla dzieci, 2 dla mlodzierzy i 2 dla doroslych, terenem byloby miasteczko do ktorego co roku zjezdza sporo turystow i co roku organizowane są festyny, w okresie festynow cene bym troche podniosl, cennik przygotowalbym ze znizkami itp. na quady wydam poki co okolo 12 tys zł, kolejne 3 tysiace przeznaczylbym na reklame - stronke internetowa sam bym zrobił wiec tu nie wydaje nic
tylko teraz pytanie: jak przygotować umowę? jak z odpowiedzialnością za ewentualne szkody wyrządzone przez jeżdżących? jak z OC na takie quady, którymi ludzie jeździliby po zwykłych drogach? wiem że wszystko w góglu można znaleźć ale może ktoś z was ma już doświadczenie w tego typu wykorzystaniu quadów?
no wlasnie ja ostatnio przegladajac oferte quadow od znajomego zaczalem tez myslec o wypozyczalni z tym ze ja mysle o jezdzie rekreacyjnej, niekoniecznie na przystosowanym do tego torze, stawka za wypożyczenie max 50 zł /h z zatankowanym do pełna quadem, mysle o 2 malych dla dzieci, 2 dla mlodziezy i 2 dla doroslych, terenem byloby miasteczko do ktorego co roku zjezdza sporo turystow i co roku organizowane są festyny, w okresie festynow cene bym troche podniosl, cennik przygotowalbym ze znizkami itp. na quady wydam poki co okolo 12 tys zł, kolejne 3 tysiace przeznaczylbym na reklame - stronke internetowa sam bym zrobił wiec tu nie wydaje nic
tylko teraz pytanie: jak przygotować umowę? jak z odpowiedzialnością za ewentualne szkody wyrządzone przez jeżdżących? jak z OC na takie quady, którymi ludzie jeździliby po zwykłych drogach? wiem że wszystko w góglu można znaleźć ale może ktoś z was ma już doświadczenie w tego typu wykorzystaniu quadów?
Witam.
Orientuje się ktoś czy stworzenie takiego toru i zakup quadów mozna podciągnąć pod dotacje z urzędu pracy(mowa o kwocie do 70 tys). Jak ma się sprawa przy zbudowaniu takiego toru w lesie, czy leśniczy wyrazi na to zgodę wogole.
Witam ja mysle o takich Quadach ale dla dzieci u mnie w parku jest fajne miejsce tylko nie wiem od czego zacząć myśle 0 3-4 szt 5 min.-8-10 zł i potem mógłbym jezdzić z festynu na festyn tylko w soboty i niedziele koszt nie był by duży 10 tyś powinno starczyc na początek
Budowa toru (usypywanie górek) jest zmianą ukształtowania terenu więc potrzebne jest pozwolenie na budowę i projekt narysowany przez uprawnionego do tego inżyniera. Oczywiście da się i bez tego ale jeśli trafi się jakiś "dobry" sąsiad to wizyta nadzoru budowlanego pewna. Należy się też upewnić czy teren nie jest objęty super programem Natura2000 który zabranie prawie wszystkiego :/
dysponuje 8 hektarami pola w odleglosci 2,5 km od centrum 50-tysięcznego miasta, mam swoje maszyny(koparki, spychacze), zastanawiam się nad budową toru dla quadów, z trasami roznego stopnia trudnosci, pagórkami, dołami, przeszkodami wodnymi, takze budowa toru kosztowalaby mnie grosze, na ulicach widzę coraz więcej takich pojazdów, mysle ze zainteresowanie byloby spore tym bardziej w niewielkim miescie ktore oferuje mało rozrywki, zastanawiam sie czy 40 zł za pol godziny to dobra cena i ile takie quady średniej wielkości palą w czasie takiej jazdy, może ktoś jest wlascicielem takiego toru i moglby powiedziec czy to oplacalny interes : )
Witam!
Sluchajcie mam 4000m2 ziemi , wiem ze to moze byc malo na taki tor , ale ziemia praktycznie lezy odlogiem. Czy to wystarczy na taki maly tor? Pozdrawiam!
Wynajem quadów, nie jest w tej chwili zbyt dobrym interesem, więc radzę zastanowić się dwa razy przed podjęciem decyzji o zakupie sprzętu. Chińskie zabawki są zbyt awaryjne i niebezpieczne, aby móc wynajmować je ludziom (szczególnie narwanej, nieodpowiedzialnej młodzieży). Koreańskie (stosunkowo dobre i bezawaryjne) oraz japońskie quady są dosyć drogie, więc trzeba się liczyć z inwestycją powyżej 60 000- 100 000, aby mieć kilka maszyn do wyboru. Eksploatacja firmowych pojazdów również jest dosyć kosztowna. Duży quad (o pojemności powyżej 250 ccm) w przeciągu 1h jest w stanie spalić od 3 do nawet 10 l benzyny (w zależności od stylu jazdy). Przeglądy wykonuje się zazwyczaj co 1000 km- koszt takiego przeglądu (w zależności od rodzaju quada) waha się pomiędzy 300 a 600 netto (wykonując przegląd samemu można obniżyć tę kwotę o 50%). Na działce 4000m2 (jeżeli nie jest węższa niż 20-25m) możesz zrobić mini tor z kilkoma malymi gorkami, dołkami, czy ósemkami. Na tak małym areale niestety nie będziesz mógł wpuścić większych, szybszych quadów, ponieważ Twoi klienci mogliby zrobić sobie krzywdę.
Mi sie wydaje ze to nie wypali za duzo trzeba inwestowac pozatym ktos przyjdzie ze 3 razy pojezdzic powie ze za drogo i kupi sobie qada na wlasnosc nawet hinskiego i bedzie jezdzil na zloty a pozatym dla zawodowcow liczy sie adrenalina lasy gory wydmy otwarty teren a dzieciaki nie dysponuja taka gotowka zeby nontoper jezdzic.pozatym nie ma to jak WSk-a i w pole:-)
mój znajomy ruszył w tym roku z torem dla quadów ale jako z dodatkiem do swojego biznesu (w zimie ma stok narciarski a w lecie baseny odkryte) i chyba tylko pod tym względem należy poważnie myśleć o takim torze- jako dodatek/dodatkowa atrakcja. Co do kosztów to tak średnio trzeba zainwestować 100 000 zł, śmieszą mnie posty w których ktoś chce za 20 000 zł rozkręcić taki biznes bo za tyle to można jednego dobrego quada kupić :-/ nie szukajcie na allegro super maszyn po 5000-6000 zł bo to chińskie złomy do których co lepsze trudno w polsce o części wiem bo brat zakupił sobie jeden z tych pojazdów i gdy ten odmówił posłuszeństwa o części było baaardzo ciężko .
U nas coś takiego zrobili. Wyniosło ich to prawie 100'000zł i wcale nie jest to jakiś niesamowity komplex.
Z urzędu takiej kasy nie dostaniesz, chyba, że pożyczkę w regionalnym rozwoju przedsiębiorczości.
Witam
Mam takie pytanko i byłbym bardzo wdzięczny za jakie kolwiek podpowiedzi. Posiadam ok 8ha ziemi (staw, pagórki) chciałbym na tym terenie założyć tor dla quadów i pole paintbalowe(ok 1ha) oczywiście wraz z wypożyczalnią quadów i sprzętu do paintballa i teraz pytanie, obok posiadam gospodarstwo rolne(jestem rolnikiem)magazyny i garaże co tym samym może posłużyć park maszynowy i warsztat. I teraz moje pytanie, jakie potrzebuje pozwolenia i kursy i czy taką działalność moge podpiąc pod agroturystykę abym niemusiał odralniać ziemi ? Pozdrawiam i dziękuje z góry
|
|