|
Tor gokartowy - strona 2 |
Tor gokartowy
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Akurat teraz kiedy Robert Kubica i ogólnie wyscigi przynosza tyle emocji w naszym kraju zrobienie takiego toru gokardowego bylo by trafnym interesem.Dzieci,mlodziez ale i dorosli probowali by sprawdzic swoich sił w sciganiu sie.Mysle ze wieksza uwage przyciagną by nie amatorski tor z jedna dlugo prosta i z paroma zakretami jak to sie da zauważyć na niektorych torach ale kręty i trudny tor.Im wiecej bajerow ktore przypominaja warunki F1 tym wiecej ludzi bedze przychodzilo.W te wakacje bylem na wyscigu F1 w Niemczech i we Frankfurcie byl tor gokardowy hala calkiem nie duza gokardy nawet szybkie a tor tak krety ze nawet wolnej czesci asfaltu nie bylo tylko jedna w miare dluga prosta byl tez profesjonalny system pomiaru czasu ( kazdy gokard mial swoj nr i na tablicy wyswietlal sie czas co do tysiecznej sekundy) robilo sie 10 okrazen a potem drukowali ci twoj czas i reszty uczestnikow sesji.Mozna bylo se tez wykupic system kwalifikacji i wyscigu bralo sie 10 ludzi jezdzili oni 3 okrazenia i potem w miare dobrego czasu ustawiano ich na starcie no i potem ścigali sie przez 10 okrazen..Tor byl pokryty asfaltem a na niektorych zakretach specjalna nawieszchnią na ktorej mozna sie bylo poślizgac.Oczywiscie takie bajery kosztuja ale mysle ze w jakimś duzym miescie to by sie zwrucilo.Możliwe bylo by tez zrobienie szkólki dla dzieciakow mysle ze rodzice z checia zapisywali by mlodych na takie zajecia za ktore zbieralo by sie nie mała kase ale to wymagalo by instruktorow ktorych napewno trudno znalezc.Trzeba jeszcze zatrudnic :Sprzataczke ,goscia ktory bedze siedzial w recepcji( i bedze odbieral telfony zbieral zapisy na jazdy i wydawal kartki ktore trzeba podpisac na wypadek wypadku albo jakiejsc kontuzji,)ktos kto bedze pilnowal komputera z pomiarem czasu,2gosci ktorzy beda wydawali kaski odpalali gokardy i w przypadku drobnej awari naprawiali je no przy okacji machali falagami(niebieska czerwona zolta)i to chyba wszystko co do personelu zalezy jeszcze jak duze to bedze centrum gokardowe.Oczywiscie wiem ze koszty nie beda male ale jesli ktos kto ma kase do zainwestowania moze sobie zaszalec z takim czyms.Mysle ze w jakims malym albo srednim misteczku zwykly tor tez by przynosil nawet niezle zarobki.Wszystko zalezy od pomyslu jak urzadzic taki tor.Im bardziej profesjonalniej tym lepiej.
A ja miałem przyjemność jeździć i ścigać się na torach w Portugalii i Hiszpanii.
Z tego co czytam wydaje mi się że powinniście najpierw spróbować jak to wygląda od strony klienta, bo chyba raczej nikt z piszących nie jeździł na torze cartingowym jeszcze. Czym jest carting? Prosta odpowiedź - wyścigi. Jakim cudem można się ścigać na torze który ma 9 cartów w tym różne, różniste i jeszcze różnej pojemności. Zazwyczaj jeździ się parami, bzdura. Byłem dwa razy na zorganizowanym przez mojego szefa wyjeździe na cartingi w Portugalii w miejscowości Almancil (poszukajcie Carting Almancil). Rezerwowaliśmy tor na 2 godziny ponad. W wyścigu kobiet wystartowało 17 osób, facetów 22. Wygląda to tak: wyjazd, około 5min zapoznania sie z torem, 5min kwalifikacji, ustawienie na starcie, wyscig 20min, zjazd, odpoczynek, wyjazd, kwalifikacje, wyscig 20min. Wygrywa osoba ktora zdobedzie najwiecej punktow. Jezdzilem tez prywatnymi cartingami znajomych, moge cos napisac jeszcze ciekawego... Pomysl na tor jest dobry, ale musi byc blisko duzego miasta, tam sa ludzie ktorzy moga saobie pozwolic na takie zabawy od niechcenia, a carting to nie tania zabawa, pozdrawiam.
Witam
Chciałbym kontynuować temat o torze gokartowym.Sam chce taki otworzyć w mieście 180 tyś. mieszkańców mam już miejsce na tor , opony też . Zostały mi tylko gokarty , pomyślałem że najlepiej by było gdyby były one nowe i tak zaczęłem szukać. Znalazłem wiele firm np. Stratos kart , Sodi kart .... Cena? Około 16000 zł sztuka . Ale czy się opłaca? Na same gokarty musiałbym zapłacić około 80000 zł... Czy lepiej kupić używki? moje pytania to : Czy znacie jakieś inne firmy zajmujące się sprzedażą gokartów (niekoniecznie Polskie)? Ile może kosztować system pomiaru czasu? ORAZ w jaką reklamę inwestować?
reklama?? rób różne zawody konkursy ?? jaki kapitał posiadasz??
ja bym ci radził może lepiej ,quady
Mój kapitał na reklame to ok.2000 zł
Ile może kosztowac system pomiaru czasu?
szukaj pod chasłem w google ; foto komórka
http://www.allegro.pl/item513777691_tre ... iecia.html a ile masz kasy na interes nie na reklame
Około 100000 zł
witam
Drogi kolego nie kupuj nowych gokartów, nie olaca sie chyba ze masz kupe kasy. Kup używane ale nie w polsce, ceny gokartow w niemczech sa o polowe tansze niż u nas, a sam sprzęt w stanie o niebo lepszym. Poszukaj na stronach niemeickich, ebay, itp, zapewniam Cie że coś znajdziesz, o wiele lepszego niż u nas. pzdr soaX
Moim zdaniem na nowe gokarty będą chętniej przychodzili ludzie a poza tym gokarty szybko się zwrócą . :)
to daj je do serwwisu i powiec żeby je odnowil (odrestałrowali ) i masz nowe
Jak sądzicie ile można zarobic na tym (miesięcznie)?
Jak sądzicie czy KAŻDY gokart przejeździ 3 godziny dziennie (będę miał ich 4) na otwartym torze w 180 tyś. mieście?
Tor będzie otwarty Od 10.00 Do 21.00 Proszę o odpowiedź
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|