|
Tor gokartowy - strona 5 |
Tor gokartowy
• Strona 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, a wg jakich przepisów ustala się promienie zakrętów, szerokość toru kartingowego?? Mam do zaprojektowania taki tor i nie wiem jak mam to ugryźć:)
Ja w wakace widziałem taki tor objazdowy. Gościo jeździł po różnych miejscowościach dzierżawił kawałek utwardzonego gruntu np. asfaltowe boisko przy szkole ustawiał opony, pomar czasu, kanciapę dla stróża i zainteresowanie było. Wiadomo że działał jak była dobra pogoda ale zaleta taka że jak gokarty się znudizły to zmieniał miejscowośc. Sam sprzęt nie był jakiś super ale to były małe miejscowości także bez konkurencji a same wymagania też mniejsze. Alternatywą byłby tor dla quadów ewentuanie mini buggy (wystarczy kawałek ziemi)
Witam! przegladnalem chyba wszystkie informacje na temat zalozenia toru gokartowego na tym forum lecz mam jedno wazne pytanie.Jakie są wymogi co do powstania toru ? tj czy moge wylac beton i zrobić tor na dzialce rolnej? czy nie musi to byc dzialka pod zabudowe? i jak wiadomo ... drozsza?
Nie wiem czy jeszcze kogoś to interesuje, ale znalazłem "Podstawowe wymagania techniczne..." dotyczące torów cartingowych homologowanych przez PZM. Nie wiem czy to jest konieczna procedura, ale przedstawiam ustalenia:
*szerokość od 8 do 12 m *Nawierzchnia o jednorodnej warstwie wierzchniej-ścieralnej wykonanej z betonu asfaltowego lub betonu cementowego (zaleca się beton asfaltowy)
Prowadziłem taki tor w mieście ok 60tys mieszkańców , plac wynajmowałem pod znanym hipermarketem ( kostka betonowa ) i mogę powiedzieć tylko tyle że taki charakter toru nie ma sensu jeśli myślicie o zarobku. Teraz wiem że podstawa to NOWE GOKARTY , IDEALNIE RÓWNA NAWIERZCHNIA najlepiej gładki asfalt lub beton np. na parkingu podziemnym oraz MIASTO minimum 100 tys mieszkańców - to podstawa. Otwierając tor kryty trzeba liczyć się z tym że w zimie zyski będą minimalne , no chyba że obiekt będzie ogrzewany ale koszty ogrzania takiego toru są duże.
te informacje przydadzą się przedsiębiorcą którzy chcieli by organizować np. kartingowe mistrzostwa Polski , do prowadzenia rekreacyjnego toru kartingowego jest to absolutnie nie potrzebne.
Dlaczego to zaraz musi być na CHALI ? Czy zwyczajna hala już nie wystarcza ? tylko żeby na tej chali od razu się nie pochlali
Witam!
Wpadł mi do głowy pomysł otworzenia "toru gokartowego". W moim mieście są już 2 i czasem jest problem żeby pojeździć bo rezerwację itp. Oba tory są cało roczne pod halą. Jeden ma około 400m a drugi około 500m długości. Wyasfaltowane. Ceny od około 18zł/10minut do 54zł /30minut . Czy myślicie że miało by to sens ? Dodam że jest mi to obojętne czy otworzył bym to w tym mieście czy w innym bo terytorium mnie nie ogranicza. Co trzeba mieć : 1) gokarty z tego co widziałem około 20 sztuk ( około 5tys sztuka ) 2) zaplecze mechaniczne i zapas części do nich 3) system pomiaru czasu ( 19 tys zł kosztuje ) 4) kaski ( na obydwu torach mają zwykle kaski dosłownie jak na skuter czy coś nic specjalnego ) 5) masę opon do ograniczenia toru ( ile by kosztowały nie mam pojęcia ) 6) 3 pracowników do obsługi toru Czy ktoś zna inne dodatkowe koszty ? Ja piszę o tych, które widziałem a mogą być jeszcze jakieś ukryte. Czy myślicie że pomysł może wypalić ? PS: nie napalam się bo byłby to następny biznes więc ani się nie spieszę ani nic z tych rzeczy. Liczę na opinie. Pozdrawiam!
myśle ze ma prawo to wypalic tylko juz sam wyliczyles okolo 200 tys zl ukryte to napewno jakies zezwolenia i pozwolenia w polandzie nie ma tak latwo... na wszystko musi byc papierek jakies ubezpieczenia pewnie .. gokarty napewno spalinowe wiec licz koszt paliwa na start do tego zusy podatki itp... czesci ktore wymieniles tez pewnie sporo kosztuja + robocizna kolesia co to bedzie naprawial chyba ze masz kolege co zrobi to tanio albo sam znasz sie na tym. do tego ogumienie do tych gokartow opony na bandy zdobedziesz bez problemu.. wystarczy ze oglosisz ze zbierasz to nie beda w lesie wyrzucac tylko tobie przywioza albo napisz ze skupujesz po 1 zl za sztuke to jeszcze lasy wysprzataja:) masz kase mozesz zaryzykowac
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Tor gokartowy - strona 5": - tor gokartowy ?? - Tor Gokartowy - Tor Gokartowy - Szukam wsólnika-TOR GOKARTOWY-PODKARPACIE - Sprzedam halowy tor gokartowy - Żory okolice
• Strona 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
|
|