|
Torf super biznes |
Torf super biznes
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam. mam pytanko otóż otrzymałem kilka dobrych ofert zakupu torfu dobrej jakości, chciałbym go przerabiać a więc mielić, mieszac z kompostem itp, workowac i sprzedawać dalej. co o tym myślicie? do tego mogę również tanio kupić kamień z sortowni i sprzedawać jako ogrodniczy do podsypki. koszt wyprodukowania worka dobrej ziemi to koszt 1.4zł za worek 50litrów. w detalu ten worek to koszt 12zł
czy to jeszcze opłacalny biznes czy konkurencja dużą w tym temacie?
Z tego co się orientuję to worek 50l można kupić już od 3zł na allegro w sezonie.
W uprzednim roku zajmowałem się sprzedażą ziemi ogrodniczej, głównie luzem. Ziemię typowo ogrodniczą, w zależności od rodzaju torfu miesza się w odpowiednich proporcjach: torf, piasek, humus (I kl żyzności) Skąd jesteś? Ile masz tego torfu w m3 ? Mam klientów na ten produkt, tylko zależy właśnie skąd pochodzisz. Jeśli chciałbyś zainwestować w linię produkcyjną to przesiewacz będzie kosztował od 50 - 200 tys zł w zależności czy nowy, używany i jakiej marki. Jeśli sprzedaż luzem to do tego wywrotka i ładowarka. Jeśli workowany to do tego sprzęt pakujący. Jeśli jesteś gdzieś niedaleko moich okolic, możemy zawrzeć jakąś współpracę, sprzęt już mam, klientów również.
jestem ze śremu załatwiam właśnie ł200 a wywrotke wynajme
Śrem niedaleko poznania?
Jestem całkowicie z innych okolic. A zorientowałeś się jakie są tam w okolicy ziemie? Żyzne? Jakie jest zapotrzebowanie? konkurencja? ile masz tego torfu orientacyjnie? Jeśli chciałbyś podjąć współpracę to trzeba będzie przeanalizować pobliski rynek, sprawdzić możliwy popyt, wówczas mogę wysłać tam do Ciebie jedną wywrotkę, klientów również skieruję.
towar jest super szacowana ilość to 25tys ton od dwóch dostawców. ziemia testowana osobiście bardzo urodzajna, osobiście mógłbym załatwić drugie tyle towaru. jeśli chodzi o rynek zbytu to myślę o centrach ogrodniczych, kwiaciarniach ponieważ są to odbiorcy towaru który do tej pory sprzedawałem czyli wikliny. najgorsze to zakup lini iem workowania.
ja mam dostęp do torfu w podkarpackim. byłbyś zainteresowany współpracą ??
Posiadam działki niedaleko budującej się autostrady w woj. podkarpackim. po badaniach geologicznych na potrzeby budowy autostrady okazało się że jest tam złoże torfu nawet do 15 m głębokie. Zainteresował mnie temat wydobyciem torfu. co do tego mam kilka pytań do osób które już ten temat znają. Otóż:
- jak wydobywać ten torf ręcznie czy maszynowo - czy są potrzebne jakieś zezwolenia, - jak i gdzie go zbadać aby znać pH, wartość kaloryczną itp. - jak sprzedawać czy luzem czy np. w brykietach (co droższe) - na koniec czy to w ogóle jest opłacalne. proszę o odpowiedź i ewentualnie chętnych do współpracy
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Torf super biznes": - torf - torf - Torf wysoki - SUPER BIZNES - Super Biznes
• Strona 1 z 1
|
|