Witam,
Nosze sie z zamiarem otworzenia DG ( buda z fastfoodem ) i wydaje sie ze najodpowiedniejszym sposobem rozliczania bedzie karta podatkowa.
I teraz tak - z tego co mi wiadomo nie musze prowadzic zadnych ksiag tylko zbierac faktury ze swoimi kosztami ( ktorych jak sie dowiedzialem przy karcie podatkowej tak czy owak nie moge odliczyc ) , ale co z kasa fiskalna ? Czy potrzebuje takie ustrojstwo u siebie montowac, i za kazdego hotdoga czy innego burgera wystawiac rachunek? I czy w tym przypadku mozna sobie w jakis sposob odliczyc koszty otworzenia budy i jej wyposarzenia? ( Podobno wymog jest taki ze zanim otworze DG mam miec juz lokal gotowy do insepcji. I kolejne pytanie - powiedzmy ze buda prosperuje i okazuje sie ze musze przeskoczyc na VAT - czy to sie dzieje samoczynnie i jestem o tym fakcie informowany przez ksiegowa? Czy w tym momencie musze zaczac prowadzic jakies ksiegi rejestry , pisac jakies raporty czy to wszystko zrobi za mnie ksiegowa? Czy bedac vatowcem dalej moge korzystac z karty podatkowej czy musze przejsc na podatek liniowy czy zasady ogolne ?
No jak widac sam do konca nie wiem jak mam precyzowac pytania, bo sam do konca nie wiem o co mi chodzi. Gdzie najlepiej zasiegnac kompleksowej porady nt otworzenia takiej dzialalnosci i prowadzenia budy, czy ksiegowa bedzie w stanie mi pomoc?
Pozdrawiam ;]
Bartek